Jedan Lastar čini savršen prolećni par

Jedan Lastar čini savršen prolećni par

Vino:Chardonnay 2015, vinarija Lastar
Hrana: Pileći file na pireu u sosu od konjaka i indijskog oraha (vreme spremanja hrane oko 20 minuta)

Počinjemo od kraja, od poslednje rečenice nakon što smo degustirali uparenu hranu i vino, ona glasi: Ovo je pravi nedeljni ručak!

1

Ovonedeljni hedonistički skup u školi kuvanja Il Primo započeo je puštanjem nežne ambijentalne muzike (uz koju se lepo i kuva i vari). S obzirom na to da smo upravo bili pristigli sa beogradskog sajma vina Beowine i da smo (pre)puni vinskih utisaka, prijalo bi nešto lagano, a opet dovoljno prefinjeno i moćno da nas vrati u normalne životne tokove. Bez mnogo razmišljanja Slobodan Radeta, vlasnik škole kuvanja Il Primo, vadi sveže komadiške pilećeg belog, što se kao cenovna kategorija u mesari zove – file. Dve lepe, dva prsta debele šnicle, recimo nekih 300 grama čistog i svežeg mesa za nas troje.

Vino koje testiramo, kakva ružna reč, koje danas sljubljujemo je relativna nepoznanica. Vinarija Lastar iz Sekuriča u opštini Rekovac relativno je, ma baš apsolutno, nova, a Chardonnay 2015 izgleda elegantno već kad ga stavite na sto jer neodoljivo podseća na one čuvene boce kojima se burgundijski šardone nametnuo kao No.1 u svetu. Slično deluje i kad ga sipate iz boce u čašu, odmah raspe divne mirise žutog zrelog voća, ali nipošto onog tropskog, ispod 45. paralele. U tom smsilu, lepa doza slasti biće prvi susret s ovim vinom, a preokret nastaje malo kasnije.

2

Pošto ćemo piletinu polagati na krompir pire, a prelivati sosom, zadatak da iseckam krompir na kockice doveo je do novih kulinarskih saznanja. Nož koji mi je Slobodan dao izgleda sasvim obično, kao oni moji kod kuće. Zar profesionalci ne koriste neke specifične i gde se nabavljaju?

Lepa doza slasti biće prvi susret s ovim vinom, a preokret nastaje malo kasnije. - Šta su to dobri noževi? – pita se Slobodan. – Ja sam neko ko nije profesionalni kuvar i ko ima 37 godina i ne spadam u klince koji se lože na savršene noževe. Postoje ti neki japanski, kaljeni 700 puta, kojima danas frizeri šišaju. Industrija postoji i to je OK, ali klinci i kad ih kupe uglavnom seckaju njima luk. No, ti su noževi deo profesionalnog prestiža u kulinarstvu, svakako, a koštaju 200 ili 500 evra i nabavljaju se iz inostranstva. Hmmm, možda je ipak sasvim dovoljno za jedan nož da lepo isecka krompir na sitne kockice, pomislim, i sjurim ih u kipuću, obavezno posoljenu vodu.

Slobodan svečano objavljuje da pravi pojačani pire. Ma šta to bilo... Priča je jednostavna i malo više gurmanska. Kockice se ocede i dok je krompir ultra vreo, dodaju se u njega jaja, jedno jaje na pola kile krompira, pa se odmah mikserom ili superseckom muti kako bi se smesa ukuvala i toplotom spojila, a istovremeno izbegla svaka insinuacija na „zdravost“ današnjih živih jaja. Odmah se doda i puter, a neutralnom pavlakom reguliše gustina smese.

3

- Može to da bude i mleko umesto pavlake, ali onda bude manje masno i slasno. Poseban vizuelni i drugi ukras pireu daće dižon senf u zrnu koji poput tačkica viri iz mase – kaže naš gastronom dok istovremeno kuva sos i prži meso na ulju.

Iako se sve odvija dosta brzo, uz mirise koji se šire žeđ za vinom ubrzano se rasplamsava. Kradem malo šardonea iz flaše i osećam kako se nakon one slasti javljaju upečatljive ali elegantne kiseline. Kako se vino greje one će bivati sve jače, nadjačaće slast i služiti kao savršen brisač ukusa hrane sa nepca pripremajući teren za novi zalogaj.

Ulje cvrči, file se griluje posoljen i pobiberen s obe strane. Ne sme da se presuši, zato su komadi malo deblji, ali mora biti potpuno skuvan. Za to vreme u neutralnoj pavlaci kuvamo iseckani indijski orah, ali može bilo kakva orašasta stvar, badem, lešnik, orah, naš ili brazilski, pistaći, pinjole... U krem se doda so i biber, a potom i naspe konjak. Sve to lagano kuvate dok ne ispari sav alkohol, a kad ga skinete s vatre dodaje se kisela pavlaka da doda svežine i ugusti u krajnoj liniji čitavu strukturu. Sve ovo traje petnaestak minuta.

4

Ukoliko se pire u međuvremenu ohladio možete ga slobodno podgrejati uz brzo mešanje dok se puter nanovo ne rastopi.

- Taj pire je kao obrok, veoma je snažan – objašnjava Radeta dok na podlogu od pirea stavlja nareske filea i sve prekriva blistavo belim sosom. – U ovoj varijanti bi mogli čak i da pohujemo belo meso, tako bi imalo drugačiju teksturu, a sos bi se možda još lepše upio u mesnate delove. Ili sa nekom varijantom rinflajša.

Pravi nedeljni ručak, slažemo se u glas, a onda kreće naizmenično upijanje plodova rada u vinariji i kuhinji. Orašasti plodovi su medij koji povezuje osnovne karakteristike ovog puterastog vina sa hranom, tačnije mesom. Vino na nepcu i dalje fingira zrelo žuto voće, ali je posebno zanimljiva završnica. Umesto tih zlatnih i medenih jabuka i krušaka pojavljuju se naznake mineralnosti, blaga aroma nalik na orah ili jod koja daje vrhunski šmek čitavom ugođaju.

5

- Baš je lepo, lakša je varijanta uparivanja ali se prožimaju note koje nose, kako vino tako i obrok. Mislim da je glavni štos u sosu koji divno ide i uz druga mesa, posebno u varijanti s ribom. Naročito listom, koji ima jak i specifičan miris, a koji ovaj sos idealno prekrije kao najmekši jorgan. To mi je otkrio Filip Ćirić, glavni kuvar u Homi – zaključuje Slobodan.

I dok mi se čini kako je naš fotograf Ivana u pravu kada je otkrila u vinu i note ananasa, ali tek kad se upari s hranom, spreman sam da zaključim: Chardonnay 2015 vinarije Lastar i ovo veoma jednostavno jelo apsolutno su više nego uspešan hedonistički brak. Jedna lasta ne čini proleće, ali jedan Lastar može da učini savršen obed! U stvari, potrebna je barem još jedna boca...

Foto i degustatorska podrška: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi