Zlatni presek vinarije Eden
U restoranu Tisa New Balkan Cuisine, novom gastronomskom središtu Beograda, otkrivena su neka nova vina ali i promene u vinariji Eden iz Ranilovića.
- Objavljeno u Vino i hrana
- Tekst Nenad Basarić
U restoranu Tisa New Balkan Cuisine, novom gastronomskom središtu Beograda, otkrivena su neka nova vina ali i promene u vinariji Eden iz Ranilovića.
Strelovit uspon gastronomske scene Kvarnera poslednjih desetak godina stavio je ovu regiju na severu Jadrana u fokus mnogih prestižnih turističkih vodiča u svetu gde se velika pažnja posvećuje restoranima i vinima.
Za šta je sve sposoban prokupac kad se nađe pred specifičnom hranom hteli smo da saznamo u saradnji sa timom splava Korzo i najnovijim izdanjem prokupca Prince Rskavac 2019 župske vinarije Braća Rajković, laureatom u kategoriji Najbolje crveno vino Srbije od lokalne sorte.
Raskoš uparivanja mesa i Bikicki prirodnih vina doživeli smo u punom sjaju Texas style barbeque butik restorana Holy Smokes (u bukvalnom prevodu „sveti dimovi“) u centru Beograda.
Samo dva časa boravka na novobeogradskoj obali Save bilo je dovoljno da se međusobno zaljube izvanredna Probus Vineyards vina i nadasve maštovita hrana splav-restorana Korzo (Corso) i šefa kuhinje Vlajka Pešića.
Vinarija Deurić iz Male Remete je jednom krajnje neobičnom, gotovo egzotičnom degustacijom priredila prednovogodišnji poklon prisutnima.
Metamorfoze jedne tridesettrojke, tako smo nekako obeleželili hedonistički obred uparivanja Tamjanike 33 2020, župske vinarije Braća Rajković, ohlađene na raznim nivoima temperature a sa čarobnim zalogajima iz ultimativnog vinskog bar-restorana Hrastovina.
Izuzetan letnji doživljaj u poznatom restoranu Homa na Dorćolu, čak dve bele fruškogorske vertikale Trivanović uz specijalitete šefa Filipa Ćirića učinile su da se u stilu raskalašnih Latina oglasimo sa Homa hominum vinum, ili u prevodu: Homa za muško vino!
Vina vinarije Jović i kuhinja restorana Pinot pod rukovodstvom Vuka Vuletića, najboljeg somelijera Balkana, u trenu su našli zajednički jezik.