Umetnost prelivena u tanjire

Umetnost prelivena u tanjire

Luksuzan restoran sa fantastičnim pogledom na beogradske rečne obale, to je samo kostur Public Dine & Wine priče u kojoj se likovna, primenjena i muzička umetnost osmišljenom čarolijom pretvaraju u onu – hedonističku!

Čini mi se da je u slučaju sveže renoviranog restorana Public moderni gastronomski pristup zastao baš na onoj tačci gde treba – na spoju savršenstva ukusa i transcedentalne artističke forme. Kao da se izlila kroz zidove zgrade rektorata Univerziteta umetnosti na Kosančićevom public-restoran-14vencu, u čijoj se bazi restoran Public de facto nalazi, hrana okružena umetničkim delima, svojim koloritom i, slobodno se može reći, dizajnom, prejudicira vrhunske ukuse sublimirane iz koncentrata kvalitetne i maestralno preparirane namirnice. Na svežini se ovde toliko insistira da, ukoliko je akcenat na najkvalitetnijoj morskoj ribi, a jeste, možda vam specijalitet od iste ne bude ponuđen pošto je duvao jugo, pa ribari nisu bacali mreže na južnom Jadranu!

public-restoran-16

Kad je sredinom decembra 2013. godine svečano završena gotovo nevidljiva restauracija restorana Public, smeštenog ni na nebu, ni na zemlji, iznad savskog pristaništa, a opet ispod drevne kaldrme Kosančićevog venca, potpuno novi gastronomsko-umetnički vetrovi grunuli su iz ovog velelepnog objekta od čelika i stakla.

public-restoran-03Za neobično enterijerno oplemenjivanje zasluge u većoj meri idu na ime Mladena Maraša, novog čoveka u ugostiteljskom poslu. Ovaj muzičar, gitarista, pevač, upravnik umetničke galerije, organizator brojnih likovnih manifestacija, nakon jedne od uspešnih muzičkih gaža u starom Publicu, na nagovor vlasnika restorana, uskočio je u novu ulogu – direktora i menadžera! I čini se sjajno upario artizam i gastronomiju.

public-restoran-15

Kad se parkirate tik ispred restorana i silazite stepenicama ka ulazu u Public Dine & Wine, uz velelepnu panoramu Novog Beograda i Ušća, dočekuju vas brojne, naizgled nasumično, razbacane boce vrhunskih vinskih etiketa. To je znak koji nagoveštava da se tu piju dobra vina.

public-restoran-02I zaista, čim zasednete u udobne kožne garniture, dok vas lagano opija diskretna jazz i ambijentalna muzika u atmosferi prebogatoj prirodnog svetla, pažnju će vam, pored umetničkih dela na zidovima i policama restorana, privući dobro osmišljena vinska karta sa dosta zvučnih imena, ali i ponekim iznenađenjem i to posebno – na čašu! Čaša Chateau Lasseque, veličanstveno pitki i britki Pietra Pura primitivo, elegantni pinot grigio Straccali ili Cuvee No.1 vinarije Zvonko Bogdan, učiniće još izrazitijim nezaboravne zalaske sunca zaslužne da rana večera bude ubedljivo najposećeniji period dana u restoranu.

Riba na dva načina

public-restoran-13Kuvar-umetnik se u ovom receptu gotovo poigrao sa vrhunski svežim brancinom. Riblji fileti su se u istom platu „praćaknuli” na dva načina pripreme. Jednom kao rolada koja je u sebi utisnula malo gambora, a onda kao posebno termički obrađen filet, tako da se korica stvrdne i odvoji, ostavljajući čistu i nedirnutu, prelepu teksturu ribljeg mesa. Uz kockice krompira uvaljanog u crni susam, narandžasti i zeleni pire od povrća, te sveže kolutiće hromoksid zelenog feferona, aranžman više podseća na apstraktnu sliku nego na klasičnu mrtvu prirodu, kad je pripremljena riba u pitanju.

Ukoliko planirate duže zadržavanje na nekom od sedamdesetak mesta unutar ili isto toliko na velikoj terasi, nekoliko metara niže ka reci, uz najbolja srpska vina očekuju vas i Dom Perignon, Chateau Lagrange, Jerman, Antinori, Ornellaia, Tignatello, probrana vina iz podruma Marina Cvetić, čuveno 50 & 50, ili ako je po volji – Chianti classico riserva.

public-restoran-10Ne, ovo nije reklama, jer se ovde vino zaista pije i o njemu se sa poštovanjem stara mlad, ali perspektivan somelijer. Dugi niz rashladnih vitrina je u prvom planu, ali ono što nećete videti je klimatizovana ostava sa vinima koja se čuvaju položeno, kako i dolikuje. Retkost u srpskoj eno-restoraterskoj tradiciji!

Uz potpuno otvorenu kuhinju, gde plamsa poneka otvorena vatrica i atraktivno pripremanje hrane, vidi se i vrhunska higijena, odlično uigran tim od preko trideset ljudi, sjajna keramika, čudesne lampe napravljene od prelomljenih električnih gitara, muzički instrument od nojevog jajeta (jajofon) ili besplatne četkice za zube u besprekornom toaletu.

public-restoran-05Ono što se ne vidi pre nego što stigne za vaš sto jeste prvoklasno meso koje za ovdašnji specijalitet „rib-aj” (rib eye) stoji na strogo određenoj temperaturi i „promaji” punih trideset dana kako bi dostiglo potrebno savršenstvo! Ne vide se u jelovniku i neki recepti koje će vam ponuditi na dnevnoj bazi, kao što su specijaliteti od divljači ili obrazina. Ali će vam zato, uz prvoklasnu morsku ribu, za oko zapasti kobasice od mangulice ili divljači, jagnjetina u mleku, teletina ispod sača...

public-restoran-04Testenine su vrhunske, a umetnost aranžiranja porcija, uz kvalitet namirnica i artizam obrade, dodatno podiže konačni proizvod na najvišu gastronomsku letvicu. 

Za ljubitelje slatkiša, tu je karpaćo od ananasa, posni kolači, sezonski semifredo ili čuvene mus teglice, u neku ruku slatki zaštitini znak ovog restorana. Ima ih desetak raznih ukusa i kad ih vidite momentalno poželite da ih nosite kući. Samo požurite! U najboljem dijalektičko-hedonističkom maniru gastro ponuda se ovde gotovo svakodnevno menja. 

Public nudi mnogo dobrog prostora, uz velike ovalne stolove, one klasične ili stand-up uslugu, odmah kraj ulaza. Posebnu zanimljivost čine likovne izložbe koje u potpunosti menjaju ambijent svakih mesec dana. Nakon samostalnog izlaganja Milana Staševića, a potom postavke galerije Dar-Mar, očekuju se brojni eminentni autori ili privatne kolekcije, dok će delove bašte krasiti vajarska dela. Opštu likovnu viziju upotpunjava originalni logo dizajn Slavomira Stojanovića, a postoji i ideja diskretnih i specijalizovanih muzičkih nastupa. Ali, to su samo one fine nijanse na platnu izuzetne slike koja se svakodnevno rađa od podneva do 23 časa u otvorenoj kuhinji restorana Public.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi