Plantaže juče, danas, sutra

  • Tekst  Nenad Basarić
  • Objavljeno u Reportaže
  • Bookmark and Share
Plantaže juče, danas, sutra

Berba u Ćemovskom polju, najvećem vinogradu u jednom komadu u Evropi a u vlasništvu podgoričke kompanije Plantaže, fascinantan je izazov i retka prilika da se stekne uvid u svu veličinu tog, rekli bi gotovo herojskog poduhvata koji se svake godine obnavlja, no i zgodan trenutak da se probaju neka nova vina premijum klase koja samo što nisu krenula pred publiku. Naravno, u istorijskom ambijentu Starog podruma, restoranu 13 Jul - Plantaže i vrhunskoj atrakciji, bivšem podzemnom vojnom aerodromu a danas vinskom podrumu Šipčanik.

Uz posetu proizvodnim pogonima, verovatno najvećem sistemu punionice na Balkanu i upoznavanju sa ljudima koji ovog giganta održavaju, dobili smo zamalo ličnu kartu vinarstva i vinogradarstva Crne Gore.

plantaže2021 3
Čarolija Ćemovskog polja

Čuđenje kreće još dok se avion iznad Podgorice naginje kako bi zauzeo pravac za sletanje, pa odjednom blještavilo površine Skadarskog jezera, dole niz krilo, zamene besporekorno išpartani zeleni položaji vinograda omeđenog rekama Cijevnom i Moračom.

- Pa vinograd je veći od cele Podgorice! – uzvikuje neko i verovatno ima pravo jer je pod nama 2.310 hektara raspoređenih u 11 celina sa preko 11,5 miliona čokota. Prva misao: Pa šta oni rade kad sazri grožđe na recimo 500 hektara odjednom, ko to bere? A matematika je još teža ako znamo da se čak 70% vinograda bere ručno!

plantaže2021 4
Dijana Boljević uvodi goste u priču o Plantažama

Sletne piste nekadašnjeg vojnog aerodroma besprekorno pravilno vode kroz vinogradarske položaje ali tek kada se popnete na vidikovac usred tog mora loze primetite neke kretnje u redovima. Povremeno izroni vrh kamiona natovarenog gajbicama sa ručno branim grozdovima, ili negde tamo čudovišni kombajn koji nežno zajaši redove i obrsti plod.

- Nema vina teroara bez starog zasada – umesto dobrodošlice s ponosom kaže Dijana Boljević, menadžer na najvišem nivou nekadašnje upravne zgrade iz 1977. godine kada su ovde postavljani vinogradi u kojima danas uspeva 28 raznih sorti grožđa od čega 70 procenata čini njegovo autohtono veličanstvo vranac.

plantaže2021 71
Muzejska postavkana ulazu u Stari podrum

Kompanija Plantaže osnovana je 1963. godine kada je izgrađen Stari podrum u kome danas stasavaju vina kvalitetne kategorije od čuvenog Pro Corde pa naviše. Tu u dva barik podruma odležavaju godinu dana većinom crvena vina nakon čega ih očekuje još dve godine u velikim bačvama i najmanje godinu dana u boci. To se naravno odnosi na kompletnu liniju od četiri etikete Stari Podrum, brojne rezerve, te super-premijum vina, ali i novitete koje nas čekaju u podzemnoj degustacionoj sali.

Ni bela vina u Plantažama nisu zaboravljena, ali se vinogradi nalaze na rubu kotline, u podnožju okolnih planina gde su uz lagani poljubac kontinentalne klime noći hladnije i šardone na 280 hektara ima mogućnost da dočeka barik bure, a arome sačuva pino blan za vino Pro Anima. Poseban vinograd Nikoljpolje od 48 hektara kraj crkve Sv. Nikole u selu Beri blizu Podgoricemesto je gde uspeva endemski krstač, sorta čiji je grozd u obliku krsta i koja je vezana isključivo za Crnu Goru, a kao vino za Plantaže.

plantaže2021 32
Potrebno je mnogo vrednih ruku, kaže Milena Peruničić

Nije predviđena da dugo odležava ali njena fanstastična mineralnost, gotovo slanost odraz je potpuni krečnjačkog teroara na kom je nastala. A uticaj paklenog sunca koje ovde i sredinom septembra podiže živu do četrdesetog podeoka preliće se u Medun, širom sveta omiljeno slatko vino u kome prirodno prosušene bobice i dodatne košpice iz kvalitetnog vranca čine tu slasnu čaroliju.

U doba berbe ovde se okupi oko 600 berača. Neke od njih zatičemo u vinogradu dok atmosferu krasi glasna rep muzika iz povelikog uređaja, bezbol kape i sunčane naočari. Milena Peruničić, šef objekta Centar i plantaže sa 220 hektara vranca i 20 hektara rkacitelija vodi oko 250 trenutno prisutnih radnika. Dok objašnjava da rkaciteli ide isključivo u kupaže, rinfuzu, beginboks jer ima odlične kiseline, ali je težak za održavanje, velike crne kante pune se sirovinom za kvalitetni vranac.

Posebno je zanimljivo da između 11 parcela, gde je za vodu zaduženo čak 23 veoma dubokih bunara jer Ćemovsko polje leži na podzemnim vodama, vladaju poprilične mikroklimatske razlike. Zapravo, to je ono zbog čega Plantaže mogu ponuditi tako široku paletu vina od vranca, a uprkos velikim vrućinama sad je moguće sačuvati svežinu aroma zahvaljujući velikoj novoj hladnjači u neposrednom okruženju vinograda.

plantaže2021 45
Vranac uznikao na ljutom kamenu

I pre nego što zavirimo u podrume gde nastaju sva ova vina da podsetimo na veliki letnji hit, belo vino Crnogorska Malvazija gde nas zanima koliku površinu zauzima ta sorta. „Podigli smo nešto malo novog zasada, svega dva-tri hektara“, kažu. To „svega“ odgovor je koji izaziva osmehe znajući da je prosečna površina vinograda u Srbiji prema zvaničnim podacima 0,34 hektara! Isto tako malo je i kratošije koja se nedavno sortno pojavila na tržištu, opet „svega“ 55 hektara ali se veliki deo koristi za izvanredne destilate. Ništa nije malo u vinariji kapaciteta 33 miliona litara sa očekivanom godišnjom produkcijom od oko 18 miliona, a gde se samo klonska selekcija i proizvodnja sadnog materijala radi na 33 hektara. I kakva će biti berba 2021?

- Godine je bila dosta rodna ali i dosta teška uz ekstremno visoke temperature koje su dugo trajale. Kasni berba pet do sedam dana ali je grožđe odlično, kako stono tako i vinsko – iznosi činjenice pomoćnik direktora voćarsko-vinogradarske proizvodnje Simo Boljević.

plantaže2021 133
Izvanredni destilati, novo poglavlje u podrumima Plantaže

U ovom trenutku plantaže breskve još uvek se beru, milion kilograma stonog grožđa je ubrano, a najnovija akvizicija, berba sa 8.000 stabala maslina u punom rodu (dok još 9.000 stasava), već donosi sjajne plodove koje ćemo uskoro okusiti u restoranu 13. Jul - Plantaže.

No pre toga onaj najzanimljivji deo, ulazak u tehnološko-vinski hram i najveći podrum Ćemovsko polje. Bojan Gašović, jedan od desetak enologa objašnjava da se dok traje berba,prerada vina obavlja tokom 24 časa, gde se belo grožđe i ono za vrhunska vina prerađuje noću. Dnevno je moguće preraditi i 90 vagona sirovine, ali se obično radi polovina.

Zbog klimatskih promena berba je nekada trajala dva meseca, a sada se mora završiti za 35 do 40 dana, gde početkom avgusta prvo stiže sirovina za penušavce Val, a poslednji su marselan i petit verdot. Ta sorta nas je posebno zaintrigirala pogotovo kad smo u Šipčaniku videli mnogo bačvi sa sortnim vinom od ovog grožđa posađenog na 35 hektara i koje je već zauzelo značajno mesto u liniji Stari Podrum dodajući esencije začina kupažama.

plantaže2021 158
Iskričavi Val dobrodošlice

Poseban utisak ostavlja gigantska punionica, verovatno jedna od najvećih u Evropi, čitava hala u kojoj najmodernije mašine na naizgled beskrajnoj traci nose prazne i pune boce praćene nasmejanim licima veoma mladih radnica. Tu su i džinovske boce od pet litara u koje je nedavno, ipak ručno, punjeno novo vino Aksios. Malo dalje, posebna sprava lepi zlatne Decanter nalepnice na boce vranca, po 50.000 dnevno. Ili na sat, svejedno...

I barik podrumi su posebna priča ali na tu temu krećemo tek posle ukusnog zalogaja.

Nema ko se nije u prijatnom ambijentu restorana 13 Jul - Plantaže oduševio dimljenom i mariniranom losos pastrmkom Plantaža, klasično vrhunskim pršutom, sirevima i belim vinom Pro Anima, ali je ekstradevičansko hladno ceđeno maslinovo ulje iz premijum kategorije naših domaćina potpuni hit. Ručna berba 12 sorti gde dominiraju lećino, maurino, istarska bjelica i arbekinoubrzo će na tržište Srbije. Prošle godine obrano je 100 tona masline sa ovog najvećeg maslinjaka u jednom komadu u Crnoj Gori, a na boci je već zlatna medalja osvojena u Istri gde to nimalo nije jednostavno uljima iz Crne Gore.

plantaže2021 90
Tehnolog Vesna Todorović

Nešto kasnije, tehnolog Vesna Todorović upućuje nas na činjenicu da krucijalno iskustvo stručnoj ekipi koja stvara vina donose glavni podrumari Vera Jovanović i Radovan Popović koji Stari podrum, koji nas je dočekao, poznaju u dušu, i gde je Vera prisutna od 2005. godine kada se krenulo sa barik varijantama. U dva podruma je uglavnom vrhunski francuski barik Nadalié, a veliki sudovi zahvataju pet i 10 hiljada litara dok je klasičnog barika nekoliko stotina.

Uz francuski koristi se po 10% američkog i slavonskog hrasta, dok se oko 30% barika svake godine zameni novim. U odnosu na ranije susrete evidentne su novosti i van podruma, posebni liftovi podižu gajbice sa ručno branim i probranim plodovima na veliku visinu u inoks Letina tankove odakle se prirodnim padom grožđe praktično cedi u donje sudove sa što manje uznemiravanja kako bi iznedrilo najviši kvalitet.

plantaže2021 154
Vina zamenila avione, otkrivanje tajni Šipčanika

Iako će kruna nekakvog hedonističkog doživljaja uslediti tek nekoliko sati kasnije u podrumu Šipčanik gde je spremljen gala ručak-večera, veći broj gangova u ambijentu nekadašnjeg skloništa ratnih aviona pretvorenog u hram hrastovine i vina, za vinske poznavaoce sladokusce, degustaciona dvorana u Starom podrumu ostaće u nezaboravnom sećanju jer smo probali prošlost, sadašnjost i budućnost Plantaža. Iz arhive su izvučene i dekantirane boce vina Lesendro iz berbe 1979, kao i Vranac Reserve 1996, a od postojećih 26 otvorene su četiri! Što bi rekli, to bi se i rođenom bratu teško ponudilo;)

Vranac Lesendro iz neke od ovako davnih berbi otvara se u pojedinim restoranima po posebnom zahtevu i protokolu ali mora se biti ozbiljan znalac da bi se u njemu pravilno uživalo. Godine nose svoje, i pozitivno i negativno, međutim, živost nije utihnula.

plantaže2021 120
Lesendro vranac, probali smo vino staro 42 godine, još uvek živo

Zlatna berba se u Plantažama pominje kao 2011. ali je i iz naredne kaberne Stari Podrum osvojio zlato na Decanteru, pa je i 2015. bila odlična. Premijer 2009 je 2018. godine osvojio trofej kao najbolje vino Balkana (BIWC), a 2019. je Vranac Reserve pozlaćen na Decanteru ali i nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj. Jedino se iz berbe 2014 na tržištu nisu pojavila vrhunska Plantaža vina. I zato je tako dobro uživati u sadašnjosti, vinima i berbama koja su inače na policama, kupažama Stari Podrum u kojima su pti verdo, vranac i merlo ili Cuvee Merlot-Marselan-Petit Verdot 2013.

No, postoji i nešto što izaziva uzbuđenje, a to su vina koja će narednih nedelja, a svakako pre kraja ove godine na tržište. Reč je o velikim, strukturnim vinima kojima svakako odgovara svaka godina koja je pred njima s obzirom da su veoma mlada i potentna. Oba su iz berbe 2018, jedno će biti sortno Stari Podrum Merlot vino dok je drugo takozvani Cuvee Teroire Vranac – Petit Verdot. Upravo se radi dizajn etiketa a prema najavama ova će specijalna vina biti posebno targetirana za određene HORECA objekte. I kao bonus, u najavi je premijum belo vino iz selekcije Stari Podrum!

plantaže2021 175
Sve spremno u Šipčaniku za kompletno uživanje u vinu i gastronomijama Plantaža

O tome kako u Šipčaniku Krstač prija uz dimljenu losos pastrmku dok se šumsko voće i višnja izdižu u vrtlogu iz purpurno crvenog i džemastog Vranca Reserve 2013, kako je Stari Podrum Merlo (60%)-Marselan-Petit Verdot jedno potpuno drugačije vino stvoreno da proširi paletu obuzetu vrancem, te kako Medun sa blagom aromom botritisa i toblerone u završnici ostaje u nezaboravu uz kolač od urme, ostaje da se priča.

A arhiva vina smeštena u nekadašnjoj prostoriji za mehanizam čeličnih vrata što zatvaraju avionski hangar, sa svojih 28.000 boca starijih od dvanaest godina, garantuje da ovde ima još mnogo toga da se vidi i proba. Znači, nema zbogom, samo doviđenja Plantaže.  |

Foto Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi