Prepoznajte dobro vino u četiri poteza

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Svako ima svoj ukus i to je primarna stvar kod određivanja da li vam se neko vino sviđa. Ali koje su to objektivne stvari koje određuju kvalitet vina?

Prilikom svaje degustacije vina postoje tri osnovne komponente koje možete da ispitate: izgled, miris i ukus.

Balans

Savršena ravnoteža sastojaka strukture vina koju svaki enolog pokušava da dostigne čitavog života u svojim vinima je najvažniji pokazatelj njegovog uspeha. Uostalom, kao i sve drugo u životu jer bez balansa nema sreće. No koji se parametri upoređuju da se dobije rezultat?

Torres degustacija 2017 22
Foto: Ivana Čutura

Voće sa taninom, alkohol sa šećerom, kiselina sa voćem. Ako sve radi podmazano kao sat i funkcioniše zajedno, to je ujedno pokazatelj da komponente nisu međusobno u suprotnosti, da nema subordinacije i tada možete reći: Da, vino je u balansu!

Kompleksnost

Vina su jednostavna ako imaju samo jednu ili dve primetne karakteristike. Nekakav pino griđo može biti citrusan, imati visoku kiselinu uz eventualno nagoveštaj cvetnih nota. To što je jednostavan ne znači da nije dobro napravljen ili prijatan, već je to stil ove sorte. I to mnogi svakako vole.

Ali da bi se smatralo kompleksnim vino mora nuditi različite arome i ukuse: primarne (voće, začin, cvetne note iz grožđa), sekundarne (one koje potiču od sazrevanja u drvetu ili od tehnika fermentacije poput sur lie, mešanja taloga) i tercijarne (komponente ukusa koje potiču od starosti u boci kao što su vlažna zemlja ili pečurke).

00 47
Foto: Ivana Čutura

Uz sve ovo karakteristike koje izdvajaju vino  su primetna kiselost i (ili) tanini koji u strukturnom sastavu grade zanimljivu vinsku ličnost. Dakle, kada vino poseduje intrigantne i pokatkad veličanstvene arome i ukuse u kombinaciji sa kiselinom koja se pamti, izrađenim i prisutnim taninima, te to vino ispunjava kompletno nepce i sklono je razvoju i pozitivnim promenama u čaši, naznaka je da imate kompleksno vino u rukama.

Dužina

Možda je dužina najlakše propoznatljiv atribut. Ona opisuje koliko dugo ukus vina ili druge komponente ostaju na vašem jeziku. Kada procenjujete, zapitajte se da li je reč o više sekundi ili se vizija rasprši neposredno nakon upijanja. Možete li da se setite kad progutate vino da li su ukusi prijatni ili su pomalo oštri, trpki ili gorki?

Dužina i završetak vina mogu biti intrigantni, veoma  zadovoljavajući, zapravo takvi da vas praktično mole za još jedan gutljaj ili sledeću čašu. U vinima koja poseduju istaknutu ovu karakteristiku, primećujemo da je „dužina prisutna“.

Intenzitet i ekspresivnost

Ako se dužina može meriti vremenski (sekundama) onda se karakteristika „intenzitet“ može detektovati kako na nosu, tako i na nepcu a izraziti kao aromatska „snaga“ vina.

Temet Homa 57
Foto: Ivana Čutura

Kada arome iskaču iz čaše ili ukusi gotovo da postaju trodimenzionalni, to su znaci intenzivnog vina. Sa druge strane ako lako u vinu prepoznajete karakteristike jasno vezane za određenu sortu grožđa, region ili teroar, to je čista ekspresija onoga što je sabijeno u boci i može se reći da ovaj pokazatelj opisuje određeno grožđe ili čak čitav region. I ne treba mešati pojmove ekspresivnost i ekstraktivnost jer ekstrakt se može izmeriti.

On je skup svih aromatskih osobina vina, tačnije to su svi neisparljivi sastojci koji se u njemu nalaze u vidu koloidnih ili drugih rastvora. Kvalitet vina u velikoj meri zavisi od sadržaja ekstrakta, ona sa niskim sadržajima su neharmonična i prazna, dok su druga sa previše ekstrakta teška i gusta. Poželjna punoća i harmoničnost karakterišu vina sa dobrim sadržajima ekstrakta.

Jungic wine me up 42
Foto: Slobodan Vidović

Zaključak bi mogao da bude da kada utvrdite da vino poseduje složenost, dužinu, intenzitet i ekspresivnost i iznad svega balans, možete odrediti i njegov ukupan kvalitet. Ako ima samo jednu od pomenutih karakteristika smatra se da je prihvatljivo. Već dve štiklirane osobine preporučuju ga najverovatnije kao dobro vino. Ali ako je zadovoljilo svaku od pomenutih stavki pred vama je izvanredno vino.

Još samo da se uklapa u stil vina koji volite i… Voila!

nazad na vrh

Srodni tekstovi