Graševina (italijanski rizling)

Veruje se da je graševina, ili italijanski rizling kako je još zovu kod nas, poreklom negde iz srednje Evrope ili Francuske, a da se na tlu nekadašnje Jugoslavije toliko odomaćila da su je tu često smatrali autohtonom. Iako se gaji u više zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovenija, Srbija), nekako je najviše svojataju Hrvati, kod kojih je to i najzastupljenija sorta i koja izuzetne rezultate postiže u Podunavlju, na Plešivici, u Zagorju, Međumurju i prvenstveno u Slavoniji, gde je podignuta gotovo na nivo kulta. Uostalom, u Kutjevu se već petnaest godina održavaju naučni skupovi pod nazivom Dani graševine.

Opširnije...

Prokupac

prokupac grozd sortaZvanično priznat kao srpska autohtona sorta, sa dugom istorijom koja vuče poznate korene iz Srednjeg veka, svojevremeno najrasprostranjenija sorta na ovom delu Balkana, a odnedavno najbolje ocenjeno srpsko vino na internacionalnoj sceni, prokupac sve više privlaći pažnju domaće ali i svetske javnosti gde oduševljava najveće enološke stručnjake.

Opširnije...

Cabernet Sauvignon

cabernet_sauvignon_grapesKoja je to prva sorta koja vam padne na pamet kad kažete crveno vino? Ili još bolje: veliko crveno vino? Kaberne sovinjon, naravno. I Bordo, zar ne? To su naravno ona tri slavna musketara, cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Ako mislite da je četvrti musketar, le Shiraz tek stizao na kljusetu iz neke zabiti grdno se varate: prvi Bordo blendovi bili su baš od shiraza i cabernet sauvignona. Konkretno, posmarajući vinsku pijacu tokom istorije, cabernet sauvignon uopšte nije srazmerno star u odnosu na stečenu slavu.

Opširnije...

Muskat Hamburg

muscathamburgPriznajete da ste nekako mislili kako je ova sorta baš iz naših krajeva, ili makar iz komšiluka. To se posebno odnosi na one generacije posle Drugog svetskog rata čije je detinjstvo, svaka jesen i kasno leto začinjeno divnim, slatkim, mesnatim, okruglim i modrim (ponekad malo rozikastim) bobicama hamburga. A potom, kad se malo poodraste, isto se takvo mirisno i slatko vino, sa izrazitim ukusom na grožđe, pilo sa uživanjem, ponešto i zbog cenovne dostupnosti jer…

Opširnije...

Viognier

viognier

U FRANCUSKOJ takođe poznat pod imenom Vionnier, Viogné i Petit Vionnier.

Istorijat

Viognier je prisutan u oblasti reke Rone na jugoistoku Francuske još od doba Rimljana. Ovu sortu je u Australiju uvezao CSIRO iz Monpeljea (Montpellier) a prvi put je zasađena 1980. godine u komercijalne svrhe od strane Yalumba Wines iz doline Barossa na jugu Australije.

Opširnije...

Ugni Blanc ili Trebbiano

ugni_blanc

OVA SORTA vina je Australiji poznata pod imenom beli širaz ili beli ermitaž (White Shiraz i White Hermitage). U Francuskoj, Ugni Blanc ili Uni Blanc ima dosta sinonima u malim regionima i poznata je pod imenom Bouan ili Beau blizu italijanske granice, Cadillac u Gironde, St. Emilion u Konjaku (Cognac), Trebbiano na Korzici i Thalia u Portugaliji. U Italiji, Trebbiano se može zvati Fiorentino, Toscano što su druge, ali suštinski slične podvrste.

Opširnije...

Sylvaner

syilvaner

U DRUGIM delovima sveta ova sorta  poznata je pod imenom Sylvaner vert (zeleni) ili Gentil vert (zeleni) u Francuskoj, kao Grüner Sylvaner, Grünfraenkisch, Franken Riesling (u Francuskoj, Alzasu, Nemačkoj), i mnogim drugim delovima centralne Evrope,  gde ime varira od regiona do regiona.

Istorijat

Siyllvaner verovatno vodi poreklo iz Australije, iako se ranije smatralo da vodi poreklo iz Transilvanije. Loza je preneta u Nemačku gde se spominje u srednjevekovnim zapisima u Kastelu u Frankenu. Sedamdesetih godina prošlog veka loza je eksperimentalno zasađena u  severoistočnoj oblasti Victoria i dolini Eden u južnoj Australij. Poznatno je da Brown Bros iz Victoriae eksperimentisao sa ovom sortom sedamdesetih godina prošlog veka.

Geografska rasprostranjenost

Sylvaner se još uvek može naći širom centralne Evrope, u Nemačkoj i Alzasu, u Francuskoj iako se broj zasada prilično smanjio. Trenuto se u manjoj meri gaji u Kaliforniji i Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je uspravan, bujan, daje bogat plod i prilično rano sazreva. Listovi su srednje veličine, troprsti, debeli, okrugli, svetlo zeleni s lica, i bez malja sa naličja.

Plod
: Grozdovi su mali, kratki, cilindrični, zbijeni. Zrno je srednje veličine, okruglo osim kad se deformiše usled pritiska, zelene boje sa smeđim tačkicama usled isloženosti suncu, sa prilično debelom kožicom.

Vino
: Sok je prilično gust, viskozan s visokim procentom prirodne kiselosti, vrlo slatkog i prijatnog ukusa. Iako je jako, nedostaje mu specifičan ukus. Zbog toga se obično meša sa suvljim sortama kao što su, na primer, rizling ili elbling. Nekada ga predstavljaju  kao slatko vino koje kasno dozreva.

Opširnije...

Shiraz

shiraz

U AUSTRALIJI poznat i kao Hermitage, u Francuskoj kao Syrah ili Petite Syrah.

Istorijat

Ova sorta izgleda da vodi poreklo iz severnog dela doline reke Rajne u Francuskoj. Poznata je u tom regionu još od dvanaestog veka. Shiraz je stigao u Australiju u Bazbijevoj kolekciji i spominje se kao sorta prilagođena za Australijske klimatske uslove u knjizi Ser Vilijema Mekartura štampanoj 1844. godine.

Geografska rasprostranjenost

Shiraz sorta se koristi u poznatim vinima Hermitage, Crozes i Côte Rôtie u dolini reke Rajne u istočnoj Francuskoj i takođe je jedna od sorti koja se koristi za vina Châteauneuf-du-Pape. Uspešno se gaji na drugim mestima, posebno u Argentini i Australiji. U Australiji se Shiraz svuda gaji, ali najznačajniji regioni se nalaze u južnoj Australiji, u Coonawarra, Barossa Valley, McLaren Vale i Clare valley, u New South Walesu, posebno u Lower Hunter Valley i u Viktoriji kod Rutherglena i Central Highlands regionu.

Osobine

Loza: Loza je snažna, širi se i ima velike petoprsne listove sa bleđom zelenom donjom površinom i svetlo žutim žilama.

Plod: Grozdovi su dugacki, cilindrični, i postaju labavi dok bobice sazrevaju i smežuraju se. Bobice su male do srednje veličine, ovalnog oblika, tamno crne, relativno tanke kože, sočne i slatke.

Vino: Aroma ovog vina se poznaje po tragovima crnog bibera, dudinja i crne ribizle, a ponekad uz tračak katrana. Ove arome su prisutne u paleti najčešće zajedno sa tragovima tanina i drveta – posebno američkog hrasta. Dugim odležavanjem arome se mešaju stvarajući blanasiranu i bogatu paletu. Nivo kiselosti, bogatstvo palete i voćne arome će se razlikovati u zavisnosti od klimatskih uslova.


Sam sa samim sobom Australijski proizvođači su izabrali da proizvode vina od Shiraz grožđa koja su sad laganijeg stila i uspostavljaju balans između tanina, drveta i voća pri čemu su minimalizovali katranske tragove. U Australiji je uobičejano da se sok od Shiraza kombinuje sa drugim Shiraz sokovima istog kvaliteta ali iz drugih vinograda ili država i klimatskih regiona time stvarajući izbalansirano vino. Sok od Shiraz se ovde često meša sa Cabernetom i sa manje poznatim vrstama kao što je Mourvèdre i Grenache. Takođe se koristi u proizvodnji penušavih crnih vina, stil koje je trenutno popularan u Australiji Odlična su i ojačana vina porto stila.
Opširnije...

Semillon

semillon1

U AUSTRALIJI je poznat i kao Hunter River Riesling, a u Francuskoj kao Gros Semillon ili Semillon Muscat.

Istorijat

Izgleda da semijon vodi poreklo iz regiona Bordo na jugozapadu Francuske, gde je bio poznat u 18. veku. U Australiju je verovatno doneta  posredstvom kolekcije Bazbi. Poznato je da se od semijon groždja u oblasti Hunter Valley u Novom Južnom Velsu pravilo vino početkom četrdesetih godina XIX veka.

Geografska rasprostranjenost

Semijon je glavna sorta belog groždja u regionu Gironde u zapadnoj Francuskoj koja se često meša sa drugim belim sortama i sastojak je svetski poznatih slatkih vina iz oblasti Sauternes i Barsac i suvih belih vina iz oblasti Graves. Uzgaja se i u Čileu, Argentini, SAD – naročito u Kaliforniji i u Australiji. Najznačajnije plantaže u Australiji se nalaze u dolini Hunter i u oblasti Murrumbidgee Irrigation u Novom Južnom Velsu i dolini Barossa i regionima Clare u južnoj Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je vrlo bujan sa velikim, širokim, debelim, tro ili petoprsni tamno zelenim listovina, s lica rapavim, a s naličja maljavim.

Plod
: Grozdovi su zbijeni, razgranati, srednje veličine, cilindričnog oblika. Zrna su obično okrugla, sa tankom kožicom, veoma sočna i slatka, sa ukusom karakterističnim za ovu sortu. Kada prezru i napadne ih botrytis cinerea (plemenita trulež ili crvenilo) postaju glavni sastojak jedinstvenih vina iz oblasti Sauternes.

Vino
: Semijon grožđe je karakteristično po tome što od njega mogu da se prave različita vina. Iz regiona Bordo u Francuskoj  potiču čuveni Sauternes i Barsac. Ova vina se proizvode od prezrelog groždja semijon koje je napala botrytis cinerea i ručno se bere kada dodje pravo vreme. Kada se pomeša sa manjom količinom Sauvignon Blanc i Muscadelle, nastaje žitko vino sa izrazito voćnom arom, intenzivno, dugotrajno, koje često ima ukus limuna. Kada groždje nije izloženo botrytis cinerea, od njegovog soka se pravi suvo belo vino koje fermentiše u drvenim burićima i ima karakterističan ukus kao vina iz oblasti Graves, takodje iz regiona Bordoa. Vino koje se u Australiji pravi od semijona ima drugačije osobine zavisno od klime i tla kao i recepta po kojem se pravi. Iz hladnijih oblasti, vino je visoke kiselosti, suvo i često ima ukus limuna, dok su vina iz toplijih regiona manje kisela, i imaju ukus tropskog voća. Bez obzira da li sazreva u boci ili buretu, vino se prilagođava i jednom i drugom procesu. Region Hunter u Novom Južnom Velsu je naročito poznat po svom semijonu koji sazreva u boci, vinu boje starog zlata sa ukusom meda, intenzivnog i dugotrajnog. Osim toga, kada je izloženo botritis cinerea, dobija se slatko, aromatično i često gusto vino.

Primedbe Semijon je u Australiji poznat kao varijetetno vino (koje se pravi od samo jedne sorte groždja), mada se često meša i sa Sauvignon Blanc ili Chardonnay.
Opširnije...

Sauvignon Blanc

sauvignon_blanc

OVA sorta se u Francuskoj naziva Petit Sauvignon ili Sauvignon Jaune u regionu Žironda na jugozapadu Francuske i Sauvignon Fumé ili Blanc Fumé u zapadnoj i centralnoj Francuskoj.

Istorijat

Izgleda da sovinjon vodi poreklo iz oblasti Žironda u jugozapadnoj Francuskoj i da je tamo bila rasprostranjena sorta u 17. veku. Doneta je u Australiju preko kolekcije Bazbi 1832. godine.

Geografska rasprostranjenost

Sovinjon je u Francuskoj naročito važan u regionu Bordo na jugozapadu Francuske i regionima Sancerre i Pouilly u dolini reke Loare u zapadnoj Francuskoj. Značajne plantaže nalaze se i u SAD — naročito u Kaliforniji – na Novom Zelandu i u Australiji. Najveće plantaže u Australiji nalaze se u južnoj Australiji, ali je ova sorta prisutna i u Viktoriji, Novom Južnom Velsu i zapadnoj Australiji.

Osobine

Loza: Čokot je bujan i raste uspravno. Listovi su mali, tro ili petoprsni, s gornje strane mat i zeleni, s naličja imaju malje.

Plod: Grozdovi su mali, kratki, zbijeni i konusnog oblika. Zrna su mala, pomalo izdužena i providna, sa debelom kožicom pre no što sazru.

Vino: Vino koje se u Francuskoj pravi od sovinjona može biti sofisticirano, intenzivno, slatko dezertno vino tipično za regione Sauternes ili Barsac, kada se sok sovinjona doda osnovi semijona (Semillon) vino dobija na jačini, boji i bukeu. Koristi se i za suva bela vina u susednom regionu Graves, gde vino vremenom dobija na jačini i bukeu. Takodje se koristi i za čuvena vina Sancerre i Pouilly-sur-Loire gde je  to kiselkasto, suvo, resko vino sa ukusom voća i izrazitim ukusom ogrozda. Paleta ovog vina u Australiji zavisi od klimatskih uslova i zemljišta kao i recepta za pravljenje vina. Plod koji raste u hladnijim klimatskim uslovina daje vino sa visokim procentom kiselosti i paletom koja ima ukus ogrozda. Plod iz toplijih krajeva daje vino sa voćnom tropskom paletom. Vino se obično drži u drvenim burićima što mu daje bogatiju paletu. Od australijskog Sauvignon Blanc se obično pravi suvo vino voćnog ukusa, iako neki uspešni proizvodjači prave slatko “lepljivo” dezertno vino. Novi Zeland je postao poznat po proizvodnji Sauvignon Blanc vina koje ima veoma specifične osobine dok je mlado.

Opširnije...

Sangiovese

sangiovese

SANĐOVEZE čiji je naziv izveden od latinskog „sanguis Jovis“ (krv Jupitera), najstarije je i najrasprostranjenije vinsko grožđe u Italiji. Postoji mnogo podsorti sanđovezea, ali se sve odnose na Sangiovese Grosso, takođe poznat i kao San Gioveto, Prugnolo, Brunello, Calabrese, Uvetta, Montepulciano itd.

 

Sorta daje elegantna vina, srednjeg tela i svežih kiselina, s velikim potencijalom odležavanja. U stvari, najbolja sanđovezi vina traže minimum pet do 10 godina odležavanja, pre nego što postanu spremna za konzumiranje, a pojedina mogu da „požive“ i čitav ljudski vek!
Stopostotni sanđoveze s oznakom Brunello di Montalchino najcenenija su i generalno najskuplja vina od ove sorte.

Istorijat

Izgleda da ova sorta vodi poreklo iz Toskane i već je bila dosta poznata još u XVI veku. Prvobitno samo u Toskani, ali u devetnaestom veku se proširila do Emilia- Romagna i onda kroz celu Italiju. Doneta je u Australiju od strane CSIRO kasnih 1960-tih i komercijalno se gajila u Mudgee u New South Wales. Ima italijanskih klonova koji su doneti 1980-tih pa i kasnije, 1990-tih godina.

Geografska rasprostranjenost

Sangiovese se gaji svuda po Italiji. Takođe ima malih vinograda u SAD, posebno Kaliforniji, Argentini i Australiji. U Australiji najznačajniji vinogradi su u Mudgee regionu New South Wales, u McLaren Vale u južnoj Australiji i u King Valley u Viktoriji.

Osobine

Loza: Loza je relativno snažna, ima dobru otpornost i generalno dobro rađa. Listovi su tamno zeleni, normalni, pomalo izduženi, najčešće troprsni sa glatkom, sjajnom i ravnom gornjom površinom i svetlozelenom, pomalo krznastom donjom.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, kupasti, krilasti i labavi. Bobice su od male do srednje veličine, ovalne, plavo-crne boje sa debelom, otpornom kožom i sočne su.

Vino: Bobice prave svetli, pomalo gorak sok, srednjeg stepena slatkosti sa karakterističnom aromom. Vino ima visoki stepen kiselosti, sa taninima, srednje količine alkohola i suvu, zemljastu, punu paletu. Kvalitet vina zavisi od prirodnog kvaliteta klonova pa postoji mnogo varijacija u standardnom kvalitetu, dubini boje, ukusu i potencijalu starenja i trajanja. Ova sorta grožđa se koristi za poznata vina Brunello di Montalcino u južnoj Toskani, ali se sok najčešće meša sa drugim vrstama. Sangiovese je bitna komponenta u najboljim Chianti vinima, čineci 75% - 90% mešavine sa Canaiolo, Trebbiano, itd. Sve se češće meša sa kaberneom u Italiji praveći crno vino visokog kvaliteta. U Australiji je proizvodnja mala, i koristi se u pravljenju varietal vina mada se može mešati sa drugim sortama.

Opširnije...

Roussanne

roussannePOZNAT je kao (Petite) Rousette u istočnoj Francuskoj, kao Ardèche u Ainu, kao Bergeron u Savoie, Plant de Seyssel u Ainu i kao Fromenteau u Isère.

Istorijat

Rusan izgleda da vodi poreklo iz mesta gde se uglavnom gaji na obali Rajne, u dolini Isère u istočnoj Francuskoj. U Australiji se Rusan imenuje kao jedna od sorti iz kolekcije Džejmsa Bazbija, ali je Mekartur ne spominje u svojim komentarima. Medjutim, Rusan je ponovo donet u Australiju od strane CSIRO 1982. godine.

Geografska rasprostranjenost

Vinogradi Rusana se nalaze u regionima sa mediteranskom klimom kao što su gornja dolina reke Rajne u istočnoj Francuskoj, te u regionu Toskane u Italiji blizu Lucca.
U Australiji su značajni vinogradi u Yarra Valley u Viktoriji.

Osobine

Loza: Loza je snažnog rasta i polu-uspravna, ali može biti krhka. Listovi su od srednjih do velikih, relativno debeli, tri do petoprsni i grubi sa tamnozelenom gornjom površinom i mekom donjom.

Plod: Grozdovi su srednje veličine, izduženi, polu-cilindrični i jasno krilastog oblika. Bobice su male, okrugle, ponekad nepravilne, vrlo zlatne i dobijaju pege boje rđe kad potpuno sazru. Koža je čvrsta sa hrskavom unutrašnjošću i vrlo slatkim sokom.

Vino: Rusan se vrlo retko koristi za pravljenje varietal vina i najčešće se meša sa Marsanne čime se dobija poznato belo vino Hermitage iz doline reke Rajne. Ono dodaje eleganciju, delikatnost i aromu marsanu, i kvalitet rusana se poboljšava s godinama. Takođe se koristi u proizvodnji vin de paille iz istog regiona, čime sok postaje gust i viskozan; koristi se za penušava vina Saint Peray i može se koristiti u Châteauneuf-du-Pape, kao i u proizvodnji Montecarlo Bianco u Toskani u Italiji.

U Australiji rusan se najčešće koristi sa Marsanne u Yarra Valley u Viktoriji da bi se proizvela vina Rajnskog stila.

 

Opširnije...

Riesling

riesling

U AUSTRIJI je ova sorta poznata kao Rhine Riesling da bi se izbegla konfuzija sa Clare Riesling (Crouchen) i Hunter River Riesling (Sémillon). Drugde su svetu je takođe poznata kao Riesling Blanc i Weisser Riesling.

Istorijat

Rizling vodi poreklo iz Rheingau regiona u Nemačkoj.

Geografska rasprostranjenost

Rizling je dominantna sorta grožđja u Nemačkoj i vinogradi se prostiru kroz centralnu Evropu. Vinogradi u alzaškom regionu severoistočne Francuske, u Kaliforniji, i u Australiji su takodje od značaja. U Australiji najznačajniji vinogradi su u južnoj Australiji, a vina iz  the Clare, Eden Valley i Barossa Valley regiona su izuzetno visokog kvaliteta i popularnosti. Većina novijih rizling vinograda u Margaret River regionu zapadne Australije i u Tasmaniji proizvode odlična vina.

Osobine

Loza: Je delimično uspravna i snažno raste u hladnijim uslovima. Ima male, debele, tamnozelene listove, najčešće petoprsne sa bleđom donjom površinom.

Plod: Grozdovi su najčešće mali, tesni, krilasti i cilindričnog oblika. Bobice su male, okrugle, debelokožne i bledo žute i postaju tamnije i pegavije kad sazru.

Vino: Vino će se razlikovati u zavisnosti od stila i klimatskih varijacija. Može biti suvo, sa visokim novoom kiselosti i pomalo slatko, sve do vrlo slatkog - ako je na voće uticao botrytis ili mraz. Miris je aromatičan i delikatan kada se pravi od grožđa iz hladnijih predela, a osećaju se tragovi limete i citrusnog voća i ponekad je malo ljutkasto. Boja varira od vrlo blede, žute sa pomalo zelenom nijansom dok je mlado i iz hladnijih predela, dok sa godinama postaje zlatno, boje meda, vino viskoznog tipa. Paleta će varirati od oštro-kiselkastog mladog vina, do bogate, medene, začinjene palete ostarelog razvijenog vina, tako da sveža, suva vina iz Alzasa prave kontrast naspram mnogo slađih, laganijih i visoko aromatičnih vina Trockenbeerenauslese i Eiswein iz regiona Rheingau (Nemačka) na koje utiče botritis i mraz. Vino proizvedeno od grožđa na koje je uticao botrytis ili mraz je najčešće vrlo slatko, zlatno sa paletom od limete i tropskog voća i niske viskoznosti.

 

Australirizling U Australiji ovo vino ponovo postaje popularno. Iako se još uvek proizvode slatka dezertna, oštra, kisela, suva rizling vina iz južne Australije su izvanredna. Rizling se  meša sa drugim belim sortama, posebno Gewürztraminer.

 

Opširnije...

Pinot Noir

pinot_noir

POZNAT kao Pineau, Noirienr i Morillon u Francuskoj i de Burgunder ili Klevner u Nemačkoj.

Istorijat

Najverovatnije vodi poreklo iz Burgundijskog regiona istočne Francuske i kasnije je identifikovan u regionu Šampanj. U Australiji se smatra da je Gregori Baksland pravio vino od Pinot noara 1820-tih godina kad je stigao u Sidnej sa pelcerima sa Rta 1805. godine. Gigurno je da je pinot noar stigao u Bazbijevoj kolekciji 1832. godine. Gajen je u Hunter Valley regionu u New South Wales, i tek sedamdesetih godina dvadesetog veka je porastao interes za ovom sortom i vinogradi su se proširili.

Geografska distribucija

Pinot Noir je dominantna crna sorta grožđa Burgundijskog regiona u Francuskoj, posebno u regionu Côte d’Or. Takodje je od velikog značaja u Šampanji gde se meša sa šardoneom da bi se napravila poznata penušava vina ovog regiona. Ima još mnogo vinograda uklučujući one u SAD – posebno u Kaliforniji i Oregonu i u Australiji.

U Australiji su najzančajniji vinogradi: Coonawarra i Adelaide Hills, u New South Wales i Hunter Valley i u Viktoriji u Yarra Valley, na Mornington poluostrvu i Geelong regionu.

Osobine

Loza: Postoji mnogo različitih klonova koji su pravljeni da budu prilagođeni različitim klimatskim i zemljišnimuslovima, jer ova sorta generalno bolje podnosi hladniju nego toplu, suvu klimu. Loza sama po sebi sporo dostiže plodnost, slabo rađa i plodovi rano sazrevaju. Listovi su bledo zeleni sa mat površinom, srednje veličine, često skoro okrugli, nemaju duboke ureze i imaju vrlo krznastu donju površinu.

Plod: Grozdovi su mali, generalno kompaktni i čine ih male, čvrsto nabijene, pomalo ovalne, slatke sočne bobice sa tamno ljubičastom kožom.

Vino: U Australiji boja, miris i paleta dosta variraju u zavisnosti od klona i uslova u kojima je raslo. Vinu Pinot Noar iz toplijih krajeva može da nedostaje dubina boje, varietal miris i paleta, dok vina iz hladnijih regiona ima tamniju boju, srednje puno telo. To su kompleksnija vina sa aromom trešnje i jagode, sa paletom koja se razvija dok stari, koja može da dobije karakteristike slične Burgundiju i voćne arome koje  podsećaju na šljive. Kad se koristi za proizvodnju penušavih vina Pinot Noir se može mešati sa više sorti belih grožđa u vinima superiornog kvaliteta koja podsećaju na šampanjac, šardone ili Pinot Meunier. Najbolja od ovih vina se proizvode u skladu sa tradicionalnom francuskom metodom Méthode Champenoise. Aroma i paleta se kreću od suvog do slatkog i najbolja vina će imati svežu voćnu aromu i delikatnu i kompleksnu dugotrajnu paletu.

 

Sastavni deo roze mehurića U Francuskoj je grožđe pinot noara poznato kao ono koje se koristi za svetski poznata crna vina Burgundije, posebno iz regiona Côte d’Or. Kada se meša sa šardoneom i Pinot Meunier grožđem iz regiona Šampanj, može da proizvede šampanjac. Stil pod imenom Pink ili Rosé Champagne je stvoren zahvaljujući ostacima i nusproizvodima boje od kožice pinot noara.
Opširnije...

Pinot Gris

pinot_gris

U FRANCUSKOJ poznat kao Pinot Beurot, Gris Cordelier, Auvernat Gris, Malvoisie, Tokay d’Alsace i Fromentot. U Nemačkoj je poznat kao Ruländer, u Italiji i Australiji - Pinot Grigio.

Istorijat

Pinot Gris je varijanta pinot noara i često rastu zajedno. Smatra se da vodi poreklo iz burgundijskog regiona istočne Francuske i zaista jesu spominjane Pinot sorte u Francuskim rukopisima iz trinaestog veka. Pinot Gris je stigao u Australiju u kolekciji Dzejmsa Bazbija ali tek od nedavno se proizvodi kao varietal vino.

Geografska distribucija

Pinot Gris se generalno nalazi gde god se pino noar gaji, posebno u Francuskoj odnosno Burgundiji, ali danas je poznatiji u Alzasu. Ima vinograda u Nemačkoj, Italiji i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, SAD, gde su mali vinogradi napravljeni u nekoliko američkih drzava, i u Australiji. U Australiji, iako je sorta pod ovim imenom uvežena jos 1832. godine, tek u devedesetim godinama dvadesetog veka je prava sorta postigla priznanje od strane odgajivača i mušterija. Najznačajniji mali vinogradi su u Viktoriji, Tasmaniji i južnoj Australiji.

Osobine

Loza: Kao mutacija Pinot Noar, loza je krhkog rasta, slabo i kasno rađa, a plodovi brzo sazru. Listovi su veliki, petoprsni, debeli sa glatkom zelenom gornjom površinom i žuckasto-zelenom donjom.

Plod: Grozdovi su mali, krilasti, cilindricni i labavo oformljeni. Bobice male, sa manje pigmenta od pinot noara, variraju u boji od roze do sivog, providne su i čvrste, i daju fini sladak sok.

Vino: Vino je žute i zlatne boje i najčesće sa niskim nivoom kisloesti, ima dugačku, suvu i aromaticnu voćnu paletu, mada može da varira između rano ubranog (vino iz Italije) do punog kasno ubranog stila (Alzas). U Australiji varietal vino označeno kao Pinot Gris najčešće se odnosi na stil vina iz Alzasa iz Francuske i Nemačke, dok vino označeno kao Pinot Grigio predstavlja suvlju, laganiju varijantu Italijanskog stila.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama