Divan dan uz srpski kaberne

Divan dan uz srpski kaberne

Danas nam je divan dan, našoj dragoj baba Rajni rođendan, napunila je 61. godinu i to se mora lepo proslaviti. Znam da baba Rajna najviše voli crvena vina, pa sam kupio dve boce, po meni među najboljim od domaćih crvenih vina – Kremen Cabernet Sauvignon 2012 Vinarije Matalj iz Negotina i Cabernet & Merlot 2012 gazdinstva Cilić iz Jagodine.

Ovaj put savršen par ćemo potražiti u mesu ispod sača.

meso-sac-02

Cela porodica je već na okupu, slavljenica je u centru pažnje, rođendanska atmosfera je ispunila celo dvorište i svi su veseli i razdragani.

Poneo sam od kuće dekanter i polako sipam vino Kremen od Matalja u njega da odstoji dok budemo spremali sač, taman da lepo „prodiše” kada krenemo sa jelom. Drugu bocu Cilićeve kupaže kaberne sovinjona i merloa sam otvorio i ostavio sa strane. Baba Rajna je sa velikom pažnjom posmatrala šta ja to radim i iznenada, bez reči, otišla u kuću. Nakon par minuta pojavila se sa još jednim prašnjavim dekanterom uz reči: „Sad konačno znam čemu služi ovo što već godinama skuplja prašinu na kredencu!”

rodjendan

Sjajno, sada možemo oba vina degustirati istovremeno. Baba Rajna je zakon!

Vatra se smirila, ćumur je spreman, meso i povrće je ispod sača i sada čekamo par sati da se dogodi magija.

Matalj-Cabernet-Sauvignon-2012

Nekoliko sati kasnije sač je gotov, mekano i sočno meso sa preukusnim blago zapečenim krompirom je u tanjirima. Vino je spremno, sipam ga u čaše, naravno slavljenica dobija dve, da proba oba moja favorita među domaćim crvenim vinima.

Gazdinstvo-Cilić-Cabernet-and-Merlot-2012

Baba Rajna, otpija jedan gutljaj, pa onda malo mesa, onda gutljaj drugog vina, osmeh joj je na licu.

Kaže: „Ovo me je vratilo u mladost i letovanja u Dalmaciji. Ovakva sam vina tamo pila. Đorđe, hvala ti od srca!”

Nazdravljamo u to ime, rođendanska torta je na stolu i najmlađi član porodice, mala Jana, i baba Rajna duvaju svećice. Čujem kako neko traži repete i još vina. Rođendansko slavlje se zahuhtava, nije svaki dan baba Rajni rođendan. Živeli!

Meso-2

MESO ISPOD SAČA

Sastojci:

(za osam osoba)
2 kg mesa (teletina i piletina)
2 kg krompira
2 glavice crnog luka
4 šargarepe
500 gr šampinjona
1 paprika
1 tikvica
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
1 kašikica mlevene crvene paprike
začinsko bilje ( svež timijan, majčina dušica, bosiljak)
so
biber
maslinovo ulje

Priprema:

1. Meso isecite na krupnije komade, pripremite marinadu od začinskog bilja, bibera, maslinovog ulja, zgnječenog belog luka i mlevene paprike. Ubacite meso u marinadu i ostavite preko noći.

2. Krompir oljuštiti, narezati na četvrtine i ubaciti ga u tepsiju zajedno sa celim šampinjonima, tikvicom narezanom na krupnije komade, paprikom narezanom na kockice. Meso izvaditi iz marinade, posoliti i rasporediti po dnu tepsije. Ubaciti grančicu svežeg ruzmarina, naliti sa veoma malo maslinovog ulja i tepsiju prekriti aluminijumskom folijom.

3. Napraviti žar na dva mesta, da bi uvek imali spreman žar za naredno zatvaranje sača. Prekriti tepsiju sa sačem, nagrnuti žar oko oboda sača i ostaviti pola sata, zatim otvoriti sač, u tepsiji podići meso sa dna na vrh, ponovo zatvoriti aluminijumskom folijom. Zatvoriti sač, nagrnuti žar na vrh i sa krajeva sača i ostaviti da se peče dva sata.

4. Pred kraj otvoriti sač, skinuti foliju, ponovo zatvoriti sač, nagrnuti žar sa strane i na vrh i ostaviti još 20 minuta da se meso i povrće lepo zapeče.

nazad na vrh

Srodni tekstovi