Zašto su (u stvari) žene kao vino!

Zašto su (u stvari) žene kao vino!

U poslednje vreme svaki dan nailazim na oprečne naučne dokaze u vezi ishrane. Tako pre neki dan slušam da od sveg alkohola najviše goji vino, a danas čitam da u stvari poboljšava ženski metabolizam i smanjuje mogućnost gojaznosti! 

Taman vam se učini da ste shvatili, a ono neka nova teorija. Budući da se činjenice menjaju kao žensko raspoloženje, a čitav koncept zdravlja maltene na svakih šest meseci, kome da verujemo?

Iako sam prošli put donekle odgonetnula odgovor na pitanje koliko vino goji, ne mogu ni to uzeti kao apsolutno tačno. Jedno mi postaje sve jasnije – teško je proučavati vina, baš kao i žene. Postoje stručnjaci, postoje knjige koje se njima bave, ali i jedno i drugo i dalje mogu da iznenade u sličnosti. Dok se stručnjaci ne usaglase, evo nekih poređenja u koje sam dosad postala sigurna i bez naučnih dokaza.

Dakle, zašto su žene kao vino?

 • Neke stare bolje od drugih – odnosno, neke kao sirće (ili mleko), neke kao fino vino.
 • Treba im mirna i stabilna okolina – morate im napraviti lepo mesto za odmor, obilaziti ga, negovati, poštovati. Ne voli previše da se uznemirava, niti promenu atmosfere. Zahteva poseban tretman i za čuvanje i za otvaranje.
 • Izbor je prevelik – kao i kod vina, toliko je tipova, stilova i svaki nosi neki svoj šarm. Hoće to biti crnke, plavuše, kratka ili duga kosa. Klasično ili moderno, toplo ili zabavno. 
 • Što su slađe, to su (uglavnom) opasnije – ne dajte da vas slatkoća zavara, ona najviše opija. Uz ovo ide i ona stara – čuvajte se malih pakovanja!
 • Strane su egzotičnije od domaćih – domaće je lepo, ali kad vidite špansko ili južnoameričko glavobolja je već u najavi.
 • Ipak, ukus vam se popravlja kako odrastate – kada ste mlađi i neiskusni često imate omiljeni tip. Kako odrastate sve vam je jasnije da svako dobro vino ima prednosti, ali se najčešće vraćate lokalnom.
 • Imaju gomilu propratnih rekvizita – uz neke osnovne, bez kojih ni žena i vino ne funkcionišu, uvek su u modi nove stvari: kod vina su to razne vrste čepova, otvarača, termometri, kible, sve ono što moj tata prigodno naziva jednom rečju – šminka.
 • Dobre su za zdravlje – u malim dozama smanjuje stres posle dugog dana, osim ako vas ne koštaju đavo i po. Ulazak u posao s vinom nije jeftina priča. Isto i sa ženom. Tražiće vam sve više i više, da bi bila zadovoljna.
 • Mogu da se promene preko noći – danas je mirno, fino, uravnoteženo, a onda se odjednom promeni, a vi ne znate zbog čega. Vino ne može samo da vam kaže, a žena verovatno neće!
 • Često ni stručnjak ne može da odredi zašto se menjaju – najčešće ste vi nešto pogrešno uradili, možda je to i najmanja sitnica, ali i ona može da ima velike posledice.
 • Čini vam se da su najbolje uvek zauzete – ona najcenjenija vina imaju listu čekanja. Tako i u ljubavi, ono što je najbolje mora strpljivo da se čeka.
nazad na vrh

Srodni tekstovi