Zoran Rapajić

Zoran Rapajić

Predsednik udruženja Vinski putevi Srbije, autor izložbi o istoriji vinarstva i vinogradarstva Srbije, autor i izdavač više knjiga i vodiča sa vinsko-turističkom tematikom i autor i realizator projekta Signalizacija na vinskim putevima Srbije.

Porodica Mozer: Zlatni vek zemunskog vinarstva

Velike migracije stanovništva bile su uobičajene u Evropi u drugoj polovini 18. veka. U okviru tadašnje Habzburške monarhije značajan broj siromašnih nemačkih porodica, uglavnom iz Bavarske, novi dom je pronašao u plodnoj vojvođanskoj ravnici. Taj deo monarhije bio je slabo naseljen, a obradivo zemljište u velikoj meri bilo je zaparloženo.

Adamovići iz Novog Sada: Vina sa gospodskim poreklom

Tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka porodica Adamović je odigrala ključnu ulogu u Novom Sadu, u svim porama građanskog društva. I ostavila duboki trag, kako na polju vinogradarstva i vinarstva, tako i u sferi kulture, privrede, arhitekture, sporta, čak i politike.

Biserno ostrvo: Grof Rohonci i njegovo „Kraljevsko vino“

Grof Gedeon Gida Rohonci je rođen 15. januara 1852. godine u Budimpešti kao jedno od troje dece pukovnika Lipota Rohoncija i Klare Šišanji. Klara je prezime nasledila od svog dede Pavla Hadžimihajla Šišanjija, čoveka koji je najzaslužniji što je bajka o Bisernom ostrvu zaživela.

Markovići iz Župe: Gazdinstvo gde je rođen vinjak

Još od sredine 19. veka, kada su otvorili svoju prvu radnju, porodica Marković važila je za najbogatiju vinarsko-vinogradarsku i trgovačku porodicu u Župi aleksandrovačkoj. Krajem tog veka izvozili su vina u Francusku i Italiju, čije je čokote vinove loze kosila filoksera.

Pretplatite se na RSS feed