Zoran Rapajić

Zoran Rapajić

Predsednik udruženja Vinski putevi Srbije, autor izložbi o istoriji vinarstva i vinogradarstva Srbije, autor i izdavač više knjiga i vodiča sa vinsko-turističkom tematikom i autor i realizator projekta Signalizacija na vinskim putevima Srbije.

Penušavi svet Veljka Muline

Dođite brzo, ja pijem zvezde!”, oduševljeno je uzviknuo Dom Perinjon, kada su mehurići iz tek otvorene boce zagolicali njegova nepca. Otkriće ovog monaha, upravnika podruma opatije San Pjer iz Šampanje, označilo je početak nove vinske ere i rađanje šampanjca, najekstravagantnijeg pića u istoriji čovečanstva.

Porodica Mozer: Zlatni vek zemunskog vinarstva

Velike migracije stanovništva bile su uobičajene u Evropi u drugoj polovini 18. veka. U okviru tadašnje Habzburške monarhije značajan broj siromašnih nemačkih porodica, uglavnom iz Bavarske, novi dom je pronašao u plodnoj vojvođanskoj ravnici. Taj deo monarhije bio je slabo naseljen, a obradivo zemljište u velikoj meri bilo je zaparloženo.

Adamovići iz Novog Sada: Vina sa gospodskim poreklom

Tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka porodica Adamović je odigrala ključnu ulogu u Novom Sadu, u svim porama građanskog društva. I ostavila duboki trag, kako na polju vinogradarstva i vinarstva, tako i u sferi kulture, privrede, arhitekture, sporta, čak i politike.

Biserno ostrvo: Grof Rohonci i njegovo „Kraljevsko vino“

Grof Gedeon Gida Rohonci je rođen 15. januara 1852. godine u Budimpešti kao jedno od troje dece pukovnika Lipota Rohoncija i Klare Šišanji. Klara je prezime nasledila od svog dede Pavla Hadžimihajla Šišanjija, čoveka koji je najzaslužniji što je bajka o Bisernom ostrvu zaživela.

Markovići iz Župe: Gazdinstvo gde je rođen vinjak

Još od sredine 19. veka, kada su otvorili svoju prvu radnju, porodica Marković važila je za najbogatiju vinarsko-vinogradarsku i trgovačku porodicu u Župi aleksandrovačkoj. Krajem tog veka izvozili su vina u Francusku i Italiju, čije je čokote vinove loze kosila filoksera.

Pretplatite se na RSS feed