Kako najbrže upariti vino i hranu

Kako najbrže upariti vino i hranu

Verovatno je procenat šansi da pogrešno uparite vino i hranu daleko manji od onog da postignete željeni efekat. Dajte, pa svako od nas ima malo tog osećaja negde duboko u sebi. Ali ako vam je baš stalo da ne razočarate, a nemate previše vremena za razmišljanje, preturanje po adekvatnoj literaturi ili pak za pomoć iskusnijeg prijatelja, bacite pogled na ovu sličicu i objašnjenja ispod. 

Minut-dva i već ste expert.

vino i hrana uparivanje

Vina smo odvojili po sorti i nameni, transparentno obojili, i kao u dečijoj igrici „pomozi Mišku da dođe do cilja”, povezali sa odgovarajućim gastro đakonijama. Samo pratite obojene niti i eto vas na kraju uspešne večere i zadovoljnih zvanica.


by winefolly.com

TAMNO ZELENA BOCA: suva bela vina. Ovde spadaju beli sovinjoni, gruner veltliner, pino griđo ili albarinjo, pa i većina stonih belih. Povrće, pogotovo ono na žaru, riba i skrob (hleb, brusketi) su ciljna grupa ovog lako parenja.

SVETLO ZELENA BOCA: slatka, laka, jako aromatična vina poput malvazije, muskatnih vina, rizlinga, gevurctraminca idu uz sve sireve, mesne prerađevine, šunkice, ali i veći izbor slatkiša.

ŽUTA BOCA: bogata bela vina. Šardone, viognier, rusan i marsan mogu uz meki sir poput briea, hleb (skrob), belo meso, rakove i ribu.

PENUŠAVCI: od prosecca do šampanjca oslanjaju se na sve vrste masnih, tvrdih i mekih sireva, povrćke, ribu i slasne brusketiće.

LAKA CRVENA VINA (mogu i roze): pino noar, zweigelt, game vole raka, belo meso, mezence i grilovano povrće.

CRVENA VINA SREDNJE PUNOĆE: stono crveno, sangiovese, grenaš, merlo, ali i snagatori poput tempranilja i zinfandela, nemaju ništa protiv povrća na žaru, skroba, mekih masnih i buđavih sireva, piletine, ćurke, junetine u svim oblicima i dimljenog mezenceta. Čak naprotiv.

PUNA CRVENA VINA: kaberne, malbek, širaz, obožavaju tvrdi masni sir, hleb, junetinu u svim oblicima, dimljeno meze.

DESERTNA VINA:  kasne berbe, ledena vina, šeri, porto, super se snalaze sa slatkišima, dimljenim mesom, hlebom mekim masnim sirevima.

Naravno, maslinovo ulje dobro dođe uz većinu crvenih vina. Ma, dobro maslinovo ulje dobro ide i bez vina...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama