Bistrenje vina

Bistrenje vina

Q: Čime može da se bistri vino neposredno pre flaširanja? Mislim na amatersku proizvodnju, ne na profesionalne preparate...
(Čedomir)

A: Bistro vino jedan je od zahtevanih pokazatelja prilikom degustacije. Vino je važno izbistriti kako ne bi došlo do neželjenih posledica usled ostataka raznih nestabilnih jedinjenja u vinu, od kojih mnoga nisu vidljiva golim okom. Takvo vino je podložnije  raznim mikrobiloškim promenama koje mogu da dovedu do kvarenja vina. Za bistrenje se koriste razna organska i mineralna sredstva, a bentonit (vrsta gline) jedno je od najviše korišćenih.

Pored bistrila, filtriranje vina je takođe metod koji se primenjuje pre punjenja. Za to se često koriste tzv. pločasti filteri, gde se prolaskom vina kroz filter ploče zadržava nečistoća. Najčešće se vino prvo filtrira prolaskom kroz tzv. grube filter ploče na kojima se zadržavaju krupnija jedinjenja, a potom kroz tzv. fine  i steril ploče. Postoji još mnogo bistrila takođe vrlo dostupnih i jednostavnih za upotrebu, a suština je postizanje stabilnosti vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi