Branislav Anđelić

Branislav Anđelić

Procvetao pod stare dane kada je napustio investiciono bankarstvo, zasadio organski vinograd, podigao vinariju Plavinci i krenuo neutabanim stazama organskog vinara u Srbiji.

Tankovi novog starog doba

U januaru 2021. godine izašlo je posebno tematsko izdanje naučnog časopisa Foods posvećeno novim tehnologijama u proizvodnji crvenih vina. U jednom od naučnih radova opisan je ogled u kome je meren dotok kiseonika u različitim sudovima od prirodnih materijala. Rezultati su poređeni sa standardnim drvenim sudovima.

Životinje u vinogradu

Korišćenje životinja za obavljanje poslova u vinogradu praktikuje se od vajkada. U Italiji su do 20. veka bili popularne bivolice koje su donosile i dodatnu vrednost jer se od njihovog mleka pravi prava mocarela. Povratak organskoj, a posebno biodinamičkoj poljoprivredi, polako vraća ove snažne i pitome životinje u vinograde.

Održivost kao preduslov svega

Nedavna ispitivanja tržišta pokazala su da je opredeljujući faktori kod kupovine vina u segmentu potrošača između 25 i 34 godine odnos cene i kvaliteta i to da li je proizvod nastao iz organske, odnosno održive proizvodnje. Ali, na šta se stvarno misli kada se govori o održivomvinogradarstvui očuvanju biološke raznovrsnosti koji su osnova organske proizvodnje.

Prvi susret s Mlečnikom

Ovo je priča o tome kako smo propustili da pre 17 godina u Srbiji počnemo da pijemo takozvana prirodna vina. I to kakva!

Sasvim prirodno fantastično

Osim u retkim slučajevima, saveti za uparivanje vina i hrane zaobilazeu širokom luku kuvana jela, koja se najčešće i spremaju po kućama u Srbiji. Da li su čorbast pasulj, musaka (od krompira ili plavog patlidžana), rinflajš sa sosom od paradajza ili mirođije, kuvani grašak, boranija ili sataraš previše kompleksnih ukusa, ili na tržištu nema odgovarajućih vina, ili su ta jela jednostavno nedostojnauparivanja s vinom, ne znam! Uglavnom, vinopije su u tim (čestim) slučajevima prepuštene sebi.

Chateau Musar 2001 u Grockoj

U februaru, dva dana pred vanredno stanje, javlja mi se stari prijatelj Džordž iz Londona da dolazi i donosi nešto posebno, Chateau Musar 2001. Džordž je navučen na organska vina kao što su neki na cigarete ili kocku i bilo mi je čudno da se odriče vrednog primerka iz kolekcije. Prošle godine izbacio je krevet iz gostinske sobe da smesti još tri frižidera za vino!

Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama