Đurđa Katić, sommelier

Đurđa Katić, sommelier

Đurđa Katić, sommelier i potpredsednik Udruženja profesionalnih sommeliera Srbije SERSA.

Da Predsednik zna

ili HILJADU MILJA POD VINOM
(razmišljanja jednog vinskog entuzijaste – 2011. godine)

„Put od hiljadu milja počinje jednim korakom". U tom duhu počinjem i ovaj txt.
Na ovaj način sam počela sve u svom životu. Odbila sam da se bojim svojih želja. Učim i dalje da pazim šta želim. Jedna od želja je da pišem o nekoj svojoj unutrašnoj vinskoj borbi u čiju svetlu budućnost čvrsto verujem. Pobeda je izvesna za one istrajne.

Kralj je mrtav, živeo kralj

Negde na Menhetnu...
Kao u Sex & City, njih četvoro izašlo na vince. Somelijer prilazi sa retoričkim pitanjem: „May I help you, sir?”. Čovek kaže da ne mogu da se odluče, vidi se da mu treba pomoć, pa somelijer traži bilo kakvu bazičnu odrednicu, želju, nagoveštaj. Iznenadni izraz olakšanja čoveku se razlije preko lica kad kaže: „U stvari, da! Dajte nam ABC!”

Think global, drink local

Kako se ništa u našoj zemlju ne može uraditi sada i odmah, bez čekanja i dodatne birokratije, tako ni put do Bordoa nije direktan. Ali, sa samo jednim presedanjem nije ni strašno, da ne grešim dušu. Naročito kada idete preko „Velike čizme“ koja zaista drži do sebe i identiteta naroda (čitaj vinske kulture), što je izraženo i na aerodromu kroz koji prođe na desetine hiljada stranaca svaki dan i svako se zadrži na kafi, vodi, ručku, čaši vina...

Chanel, ne diraj mi vino!

Zadesih se nedavno na promociji vina, za promenu. 
Na moje veliko iznanađenje bilo je meni dosta nepoznatih ljudi. Novih lica. Mnogo lepih žena. Na čas sam pomislila da sam došla na promociju parfema! Nije falilo ni onog drugog pola, ipak... Dobar znak. Vinska publika se konačno širi i na one koji nisu, na bilo koji način, uključeni u vinski posao.

Mesec u V(in)odoliji

Poslednjih dana mnogo se priča o biodinamci u Srbiji. Da li može ili ne? Da li je stvarna ili je samo sredstvo za marketing? Različiti su komentari, a istom se do juče izgleda niko nije bavio.

Ljubav u boci

Pre nekoliko dana na kursa u okviru „Male škole vina” jedna od polaznice me pita: „Kako to da je vino jedino piće koje navodi čoveka na ljubav i romantiku? Šta to u svom sastavu vino ima, a druga pića nemaju što na čoveka deluje tako magično?”

Pretplatite se na RSS feed