Vino kao izvor sreće i zdravlja
Da li je konzumiranje vina u zdravstvenom smislu samo trend ili pruža i neke realne nade? Čini se da istina zahvata pomalo od obe oblasti.
- Objavljeno u Vino i zdravlje
- Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Da li je konzumiranje vina u zdravstvenom smislu samo trend ili pruža i neke realne nade? Čini se da istina zahvata pomalo od obe oblasti.
Prodaja i potražnja vina ovih dana drastično opada širom sveta, pa i u u Srbiji, a možda ne bi trebalo. Evo zašto, prenosimo jedan od najnovijih napisa u stranoj štampi.
Sigurno ste čuli nekoga kako kaže da pije isključivo bela vina jer mu crvena stvaraju glavobolju, a kao uzrok najčešće se navodi prisustvo sulfita koji se, navodno, nalaze u crvenim ali ne i u belim vinima! Istina je ipak malo drugačija. Ne samo da sva vina sadrže sulfite, već bela obično imaju veći nivo sulfita od crvenih!
U poslednje vreme nauka se dosta bavi uticajem vina na ljudsko zdravlje, u većini slučajeva sa nametnutom predispozicijom da „konzumiranje alkohola nije etično“. Ipak, ono što prosečnog čoveka zanima jeste koliko čaša vina dnevno može da bude rizično po zdravlje i koliko rizično?“
Najnovije istraživanje obavljeno u SAD ukazuje na to da bi za dugovečan život od preko devedeset godina moglo biti zaslužno i redovno i umereno konzumiranje – alkohola!
Mamurluk, glavobolja od vina, večita dilema piti ga (u većim količinama ) ili ne? Čini se da je dilemi došao kraj, rođen je „Olo“( Üllo). Sulfiti, SO2 ili jednostavno sumpor, kako ga vinoljupci u Srbiji najradije nazivaju, odavno je prepoznat kao alergen a glavni je uzrok glavobolne „završnice“, ali je ujedno i dalje najcenjeniji čuvar zdravlja vina i mogućnosti da odstoji par godina u bocama prema savremenoj vinskoj tehnologiji.
Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.