Vino s njenim imenom

Vino s njenim imenom

Iako sam u dosadašnjim tekstovima uglavnom bila protiv podela na muška i ženska vina, ovaj tekst neće biti od onih polno ravnopravnih, već od onih u susret – 8. martu.

Red je da dam malo pažnje tim (tako)zvanim ženskim vinima, tako da se ovaj put neću baviti ženskom novostečenom moći u ovom donedavno muškom svetu, već više njenom zasluženom pažnjom. A možda se neko i inspiriše šta da pokloni svojoj lepšoj polovini.

Za razliku od onih koji ne obraćaju previše pažnje na žene u vinskom svetu, proizvođači vina su pametniji, pa često odaju počast ženama na taj način što su spremni da neka svoja vina nazovu upravo po njima! A u vreme jednog ovakvog praznika to može da bude i korisno. Jer, ako ste muškarac koji smatra da je bezveze kupovati poklon koji će za dva dana da uvene, ili se bojite da ćete je uvrediti kupivši joj nešto za kuću, a želite da odate priznanje ženama za njihovu nežnost i snagu, eto ideje –  vino s njenim imenom!

aleksicZa one neiskusne, evo mali praznični vodič kroz „žensku ponudu” srpskih vina.

Osim mog, možda najzastupljenijeg imena kod nas, koje predstavlja, kako kažu, jedan od najboljih srpskih rozea (Jelena, Janko) naiđoh na mnoga druga srpska imena koja su završila na vinskim etiketama.

Tu je, recimo, Dušica, od Matalja, roze vino sorte game, zatim Vera vinarije Budimir, sorte tamjanika, DARa vinarije Poznanić, sorte pino noar, Minna Stemina, roze od pino noara, vino koje nazivaju i „muškim rozeom”, zbog jačine alkohola.

Osim ovih srpskih (tj.srpsko-grčkih), nailazim i na neka egzotičnija imena. Tako tri žene iz vinarije Aleksić nude tržištu jednu Barbaru (roze, muskat hamburg i kaberne). Tu je i Aurora (Vitis vino Jelenković, od sorti muskat hamburg i šardone), dok Braća Rajković imaju nekoliko Sofia – roze od pino noara, Sofia tamjanika i Sofia cuvee, kupaža merloa, kaberne sovinjona i kabrene frana. Rajkovići su „spakovali” i Dinu barrique (pino noar), opisanu od strane proizvođača kao najromantičnije vino!

frajlaIma nekoliko vina koja nose imena prema sorti ili vrsti vina, ali se mogu provući i kao ženska. Tu je najpoznatiji primer Ružica, koja jeste vrsta vina, jačeg od rozea, ali i ime jednog vina Jagodinske vinarije, kupaže merloa i frankovke. Čuvena Jagoda, od Botunjca, zbunjuje mnoge, uključujući i mene, belom bojom, međutim, saznah da je to autohtona i retka vrsta vinove loze koja miriše na jagode. Njena srodnost sa drugim sortama najveća je tajna vinskog sveta. Mistika i romantika u jednom.

Za dame koje se nisu pronašle na ovom spisku, tu su uvek univerzalne etikete poput rozea Frajla od Mačka, portugizera posvećenog njegovoj supruzi Đurđici. Za one koji žele i korak dalje tu je I kao da si anđeo vinarije Budimir, napravljeno od merloa i prokupca, sa zanimljivom etiketom.

babarogaVarijacija na temu verovatno ima još. A ako baš ni u jednom od njih ne pronađete inspiraciju za kupovinu poklona vašoj dragoj, uvek možete da se odlučite za Bjeličinu Babarogu, šardone zanimljive etikete i da bojkotujte ovaj praznik sa stilom.

U svakom slučaju, sva ova vina možete da kupite u Online prodavnici Vino.rs.

Srećan 8. mart i živeli!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama