Vina koja su obeležila 2015. godinu

Vina koja su obeležila 2015. godinu

Kao i nekoliko prethodnih godina, vinska Srbija je u 2015. godini gazila krupnim koracima. Nije je u tome zaustavila ni loša berba godinu dana ranije, ni prolongirana nemaština na srpskom putu ka boljoj EU budućnosti. Jednostavno, vinari su postali ozbiljniji u shvatanju posla kojim se bave, vina su generalno raznovrsnija i kvalitetnija iz godine u godinu, a publika je pokazala da to ume da prepozna.

Najbolja ilustracija za ovo poslednje je ta što se u jednom od najpoznatijih beogradskih restorana odnos prodaje domaćih i stranih vina u procentima danas kreće oko 70:30 u korist srpskih vina, dok je pre samo pet godina bio obrnut!

Bila bi greška prevideti kako deo zasluga za to pripada i sve agilnijem Udruženju profesionalnih somelijera Srbije (SERSA), sve brojnijim vinskim manifestacijama, posebno u Beogradu, te pojedinim medijima koji u suštini jedini i mogu ovu srpsku vinsku priču da dovedu do najšire publike.

U tom smislu, evo malog pregleda onoga što su od vina, vinarija i vinskih manifestacija u Srbiji redakcija Vino.rs i njeni saradnici izdvojili kao najveći utisak u vinskoj 2015. godini!

najbolje crveno

Najbolja crvena vina

Kada se sve stavi na gomilu, proizilazi da su od crvenih vina najviše pohvala u proteklih godinu dana, što zvaničnih, što kolegijalnih, dobili Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Radovanović, Vizija Reserve 2013 Aleksandrović, Kremen Kamen 2012 Matalj i No 1/2 2013 Ivanović.

Ovom crvenom kvartetu bi uz rame mogli da stanu Dokaz 2013 Despotika, Stari zavet 2012 Janko, Amanet 2011 Aleksić, Cuvee No.1 2013 Zvonko Bogdan i Prokupac boje Lila 2009 Budimir.

Konačno, treba primetiti da se najbolji ovdašnji „crveni tim“ u 2015. godini verovatno nalazio u podrumima Vinarije Aleksandrović: Rodoslov Grand Reserve, Regent Reserve, Trijumf Noir i Vizija Reserve

najbolje belo

Najbolja bela vina

Sovinjon blan Vrtlog 2013 Janko s razlogom pretenduje na naziv trenutno najboljeg belog vina Srbije.

„Beli srpski vrh“ bi u 2015. godini zaokružili još Bonaca Limited 2013 Aleksić, Chardonnay Selekcija 2014 Radovanović (možda i najbolje srpsko belo iz berbe 2014), Babaroga 2014 Bjelica (berba 2013 bila je apsolutni hit prošle godine!), teTrijumf Selection 2013 Aleksandrović.

Ako bi išli korak dalje, čini se da je najbolji „beli tim“ u proteklih godinu dana imala Vinarija Janko: uz pomenuti Vrtlog 2013 (najbolje belo vino Balkana na takmičenju u Sofiji), tu su još Misija i Misija barik, traminac Adut, rizling Zapis i vraćanje korenima u vinu Smederevkabela vinska geografija Srbije u malom!

kadarka

Najbolji rozei

Roze je do nedavno tretiran kao nevoljeni rođak u srpskoj vinskoj porodici. Sada se stvari i tu dramatično brzo menjaju, a vinari kao da su počeli da se utrkuju ko će svom „pinkiću” dati što svojstveniji identitet. Što se nas tiče, proteklih 12 meseci u roze segmentu obeležili su Kadarka Rose 2014 Tonković, Trijumf Rose 2014 Aleksandrović, Pink Punk 2014 Chichateau i tek flaširani Rose 2015 Belo Brdo.

penusava

Najbolja penušava vina

U aktuelnoj srpskoj „vinskoj revoluciji” konačno se zahuktala i proizvodnja penušavih vina a među desetak, za sada prisutnih na tržištu, čini se da je najuspešniju godinu imala vinarija Aleksandrović osvojivši usput i dva zlata na Svetskom takmičenju šampanjaca i penušavih vina (Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015) za Trijumf Chardonnay Extra Brut 2009 i Trijumf Noir Extra Brut 2009.

trijumf late harvest

Najbolje slatko vino

Trijumf Late Harvest 2013 Aleksandrović, pobednik poslednjeg Velikog testa Vino.rs  u kategoriji najboljeg prirodno slatkog vina, bez mnogo dileme najbolje je slatko vino Srbije već poslednje dve godine i tome jednostavno nemamo šta da dodamo!

autohtono

Najbolje autohtono vino Srbije

Svi su saglasni da najveća šansa srpskog vinarstva leži u autohtonim sortama. U tom smislu, Prokupac boje lila 2009 Budimir je vino koje treba odneti i tresnuti na sto bilo gde u Bordou, SAD, Čileu. Bez stida i srama, bez trunke griže savesti prema ostalim ovdašnjim vinarima koji prave sjajna vina od ove sorte ili tek to planiraju. Zato, neka Prokupac boje lila 2009 bude etalon, tačnije dokaz savršenstva srpske sorte na srpskom teroaru.

U „ljubičastoj senci” ostala su veoma dobra vina od domaćih sorti: Morava 2014 Despotika, Prokupac 2013 Ivanović, Experiment 2012 Čokot...

organska

Najbolje organsko vino Srbije

Iako će zvanično tek od sledećeg proleća poneki vinograd u Srbiji poneti organski sertifikat, već imamo nekoliko vinarija koje rade po svim zahtevima organske proizvodnje. Neki sa internacionalnim sortama, dok drugi hrabro blendiraju autohtone i novostvorene varijante. Bez mnogo dileme, konsenzus je postignut da su trenutno najbolja srpska vina u tom segmentu Coupage 2012 McC i Valerius 2012 Imperator

best bye

Srpski Best Bye

Chardonay Selekcija 2014, Podruma Radovanović, pojavila se nedavno na tržištu posle odrađenih 12 meseci „drveniranja” i svakom kapi podržava nebrojene zlatne medalje, od Italije, preko Beča do čuvenog Mundus Vini nadmetanja. Iako loša u vinogradima, 2014. godina je u ovom vinu iznedrila svu veličinu tradicionalne burgundske škole plus neku neobičnu lepršavost za tako slojevitog vinskog leptira. Sa cenom od 1.050 rsd + pdv ovo je i naš favorit u kategoriji Best Buy.

U samom vrhu je i Sauvignon Blanc 2014 Pusula po ceni od 580 rsd + pdv, dok je u nižoj cenovnoj kategoriji to i dalje linija Orfelin vinarije Kovačević, odlična bela, crvena i roze vina po ceni od svega 320 rsd + pdv!

Sva ova vina po najboljim cenama potražite u Vino.rs veleprodaja!

najbolja nova linija

Najbolja nova premijum linija Srbije

Vinarija Zvonko Bogdan ostavila je za sam kraj godine svoje najveće ovogodišnje adute – premijum liniju Icon Campana. Pohvale stižu sa svih strana, uprkos cenama, ali to su vina koja će tek da rastu u boci, bilo da je reč o Rubimusu ili Albusu.

najiscekivanije vino

Najiščekivanije vino Srbije

Odavno se ovde nije toliko govorilo o premijeri nekog domaćeg vina kao što je to bio slučaj s vinom iz amfore vinarije Kovačević. Konačno, to se i dogodilo na 12. Salonu vina u Beogradu, posle čega je postalo jasno da je s ovim vinom poznata vinarija iz Iriga otvorila novi kvalitativni list u svom portfoliju!

iznenadjenje 

Najprijatnije iznenađenje

Vinarija Temet nastavlja hrabro da gura svoje „tromoravske” autohtone kupaže, rame uz rame s Ergo linijom, ali su pravo iznenađenje bile nedavne premijere dva odlilčna penušava vina – Tri Morave 2014 penušavo od tamjanike i Ergo penušavo Rose 2013 od pino noara. 

aleksic

Najbolja vinarija Srbije

Meteorski uspon Vinarije Aleksić paradigma je čitavog uspona srpske vinske scene poslednjih 5-6 godina. Popularnost kod publike, kvalitet vina i raznovrsnost sortimenta, insistiranje na prepoznatljivosti teroara, osnovne su vrline ove vinarije iz okoline Vranja čija su vina Bonaca Limited 2013 i Kardaš Limited 2011 u 2015. godini osvojila zlatne medalje u Beču na Austrian Wine Challenge (AWC), gde je i zvanično proglašena najboljom nacionalnom vinarijom, dok su praktično i sva ostala njihova vina godinu završila s nekom od medalja na inostranim takmičenjima: Bonaca 2013, Kardaš 2012, Barbara 2014, Sevdah 2014, Nostalgija 2012, Žuti cvet 2014...

bjelica

Najbolja nova vinarija Srbije

Fruškogorska vinarija Bjelica bliža je po kapacitetu garažnim vinarijama nego onim srednje veličine, ali popularnost i ozbiljnost njenih vina gotovo da je bez presedana u novijoj srpskoj vinskoj istoriji. Prevedno u praksu, to znači da se njihova (ne baš jeftina) vina praktično rasprodaju odmah, a na listu uspeha ove godine uvrstila se i penušava Babaroga nešarmatna 2014 koja je, verovatno, rasprodata i pre nego se pojavila na rafovima.

sisatovac

Šampioni srpske garaže

Nova i mala vinarija Chichateau iz Šišatovca, dizajnom, etiketama, ali pre svega vinima Pink Punk, Fabula Lagum, Fabula Mala, Bambini Nero, za svega godinu dana postojanja nabacila je osmeh na lica brojnih ljubitelja vina u Srbiji. 

druga prica 01

Najbolja vinarija Srbije za koju verovatno niste čuli!

Ganc nova vinarija „Čaša vina i priča” iz okoline Niša spakovala je ove godine odlično vino Druga berba, druga priča od domaće novostvorene sorte panonia (sorta priznata 2003. godine), a u pripremi je roze od 100% prokupca. Odličan dizajn, dobra filozofija i opčinjavajuća skromnost vlasnika sa dozvolom za vinsko ubijanje! 

12 salon vina hyatt

Najbolje vinske manifestacije

U sada već prenatrpanom kalendaru vinskih manifestacija prestonice, Beogradski salon vina i dalje stoji usamljen na vrhu, ali po popularnosti, pogotovo među nekom drugačijom vinskom publikom koja tek stasava, godinu je obeležila serija beogradskih „vinskih žurki” pod nazivom Wine Jam.

Sva vina po najpovoljnijim cenama možete kupiti u ONLINE PRODAVNICI VINO.RS.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci!

nazad na vrh

Srodni tekstovi