Svetsko a naše

Svetsko a naše

U Beogradu se odigrao specijalni gastronomski događaj pod nazivom North meets South, gde su kuvari i somelijer restorana Geranium (Kopenhagen), jednog od najcenjenijih u Evropi, izvršili sintezu nordijske, srpske i grčke kuhinje i sve to uz vina –  vinarije Aleksandrović.

Nenad JovanovicNenad Jovanović, kuvar na proputovanju kroz Beograd

Ovu gastronomsku manifestaciju koja je ugostila predstavnike restorana Geranium, a koji je upravo zaradio i treću Michelin zvezdicu, osmislio je srpski šef Nenad Jovanović, koji se posle dve i po godine rada u Danskoj vratio na kratko u Beograd. Sa sobom je doveo doskorašnje kolege iz restorana, kuvare Grka Tanosa Feskosa  i Andersa Erlandsona iz Švedske, te somelijerku Hele Hasting iz Norveške, kako bi svi zajedno predstavili poseban meni koji čini spoj balkanskih i skandinavskih ukusa urađenih na najmoderniji način.

Čak 17 vrsta jela spremljenih za ovu priliku, među kojima i nekoliko neobićnih specijaliteta, poput sušenog i dimljenog srca lososa! Za nas je posebno bilo zanimljivo videti kako će se Norvežanka Hele Hasting snaći u sljubljivanju srpskih vina sa specijalitetima iz tri dosta različite kuhinje. 

helleHele Hasting, pohvale srpskim vinima

- Sa dobrim vinima nema problema – kaže Hele uz osmeh. – Veoma sam prijatno iznenađena vinima iz vinarije Aleksandrović. Svidelo mi se baš svako koje sam probala. 

Sledove je započela Trijumf penušavim vinom od sorte pino noar, a usledile su tri bele etikete: rizling Oplen, Trijumf Selekcija i onda Harizma, stopostotni šardone. Crveni deo priče i jaču hranu pokrio je Trijumf Noir, dok je uz slatkiše serviran slatki i slasni Trijumf Late Harvest. 

Anders Erlandson: Doneo švedsko srce u Srbiju

Šveđanin, šef sekcije i vođa tima u Geraniumu nakon kuvarske škole i prakse u svojoj zemlji otišao je u Norvešku, gde je radio uglavnom italijansku i azijsku kuhinju. Kad ga je Norveška zamorila prelazi u Dansku i sad je prvi put u Srbiji. 

- Ako me pitate koje mi je omiljeno jelo, teško ću vam odgovoriti. Međutim, veoma sam srećan u tradicionalnoj švedskoj hrani. Za mene je to divljač, los, jelen, sa dobrim sosom. Potičem iz porodice lovaca i večeras ćemo prirediti srce losa kojeg su baš moji roditelji ulovili!

Anders inače mnogo voli vina, posebno rizling jer ima svežinu koju izuzetno ceni i slast. Mada ne bi rekao ne Bordou, kaže, a ljubav prema vinu dodatno je pojačana činjenicom da je Hele njegova devojka.

Zanimljivo da je Hele karijeru započela kao šef u kuhinji, da bi zatim prešla u somelijere kako bi naučila više o vinu i kasnije dobila prestižnu WSET (Wine & Spirit Education Trust) diplomu. Inače, kaže da nema omiljeno vino ni sortu, pa se shodno tome opredeljuje uglavnom u zavisnosti od raspoloženja. Takođe, tvrdi da se u Geranium restoranu, ali i u Danskoj generalno, roze vina ne piju previše, a i to što se pije gotovo isključivo je tokom leta.

TanosTanos Feskos, umeće balansa etničkih kuhinja

Tanos Feskos: Ukus svetske kuhinje

Feskos je devet godina u poslu kuvara, a u Geraniumu je zamenik šefa. Počeo je karijeru kao kuvar u vojsci, pa pošao u školu, radio u Atini u restoranima i na kraju napustio Grčku. U Nemačkoj je bio šef u palestinskom restoranu, u Švajcarskoj izučio čokoladnu umetnost, pa potom krenuo širom Evrope do Geraniuma. Prošle godine je sa prijateljem kuvarem otvorio restoran u Grčkoj koji je već dostigao jednu Michelin zvezdicu. Za ovo veče jednostavno kaže: 

- Nordijska kuhinja, srpska i grčka, jedan lep balans.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh