Helvecija 1880, uspon ka vinskom pijedestalu

VIP salom za 50 gostiju dominira reprodukcija centralnog dela slike Paje Jovanovića Vršački Triptih VIP salom za 50 gostiju dominira reprodukcija centralnog dela slike Paje Jovanovića Vršački Triptih

Velelepno istorijsko zdanje vezano za pojam vina i vinske kulture Helvecija 1880 u Vršcu, a pod jurisdikcijom Vinarije Drašković, u završnoj je fazi rekonstrukcije i stavljanja u funkciju.

Može li Vršac ponovo biti jedan od vodećih centara vina i vinskog turizma na Balkanu kao pre više od jednog veka? Može, potencijal prerasta u objektivnu stvarnost, bazen Spa centra se puni vodom, apartmani, baldahini, pozornice, vrhunska hrana i vino, stranice sjajne enogastronomske i vinsko-turističke priče danonoćno se ispisuju zlatnim slovima velike vizije u okviru koje na Vršačkom bregu ispred nas izrastaju i zidine dvorca posvećenog vinu, tradiciji i kulturi a po zamislima vlasnika vinarije Rodoljuba Draškovića. I svuda okolo novi zasadi vinograda…

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 22

- Godine 2019. započeta je potpuna rekonstrukcija objekta Helvecija 1880 kao omaž slavnoj istoriji vršačkog vinogradarstva i vinarstva – objašnjava Sofija Stefanovski, šef recepcije naš vodič kroz Helveciju, nekada najveći vinski podrum u austrougarskom carstvu. - Prvi vlasnik podruma od milion litara bio je Švajcarac Bernard Štaube dok ga 1900. nije preuzeo vinski trgovac Ernest Firc koji šest godina docnije ugrađuje betonske tankove, prve takve u Evropi.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 29
Sofija Stefanovski, šef recepcije: Pozornica Helvecija 1880 obnovljena „k’o nekad“

Osim velike tehnološke inovacije čime Helvecija biva najmoderniji podrum tog doba, u sadašnjem à la carte restoranu podiže pozornicu pa podrum dobija još jednu namenu: da bude kulturna, koncertna ustanova. Nastupaju instrumentalisti i vokalni izvođači iz Beča, kreću i prvi balovi.

I evo je ponovo tu, pozornica oslikana u izuzetno prostranom à la carte restoranu sa 120 mesta koji radi kad su u pitanju veće grupe gostiju iako još nije zvanično otvoren, a što se uskoro očekuje. Helvecija 1880 je objekat daleko većih razmera nego što se spolja učini pridošlici.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 01
A la carte restoran spreman i za velike grupe

Nakon više od dve godine tokom kojih je radovima na rekonstrukciji osigurano, ugrađeno ali i očuvano mnogo toga iz originalne postavke podruma, u vreme vršačkog Grožđebala u septembru prošle godine prvi su gosti posetili gotovo u potpunosti uređeno zdanje.

Već naredne nedelje kreće sa radom Vinski salon, prostrana prostorija sa kaminom i klavirom, kombinacijom stolova, veoma udobnih stolica i fotelja koja prima oko 70 gostiju dok na terasi-bašti ispred Salona ima još pedesetak mesta za sedenje. Odatle se pruža fantastičan pogled na Vršački breg koji dopire bukvalno do ulaza u Helveciju.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 29
Vinski salon za uživanje

- Ispred à la carte restorana je recepcija za smeštaj, dole imamo četiri, na spratu šest smeštajnih jedinica – objašnjava Sofija dok se penjemo na sprat da vidimo luksuzno uređene prostrane sobe kategorisane sa četiri zvezdice.

Opremljene su francuskim ležajevima, neke i sa baldahinom, dok se sa pojedinih terasa vide tornjevi katedrale u Vršcu. Vrhunski komfor samo je deo onoga što nudi Helvecija 1880 jer kad siđete u podrum kao da se pred vama otvara jedan potpuno novi svet.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 08
Raskoš komfora i elegancije, sobe i do 50 kvadratnih metara

Izdvojeni Spa centar u jednom delu barik podruma gde su nekada stajale monstruozno velike bačve broji vreme do otvaranja. Bazen je napunjen i trenutno se testira, postavljene su kabine za saune i razne vrste kupatila a veliki đakuzi burići su već 90 procenata spremni za prve posetioce. Do kraja 2022. godine sledi rad na detaljima kada bi sve u Helveciji trebalo da se finalizira.

Po izlasku iz Spa centra čeka zasvođena, naizgled lepo osvetljena ulica od masivnog drveta, cigala i lučnih svodova. Tu su sale u kojima su od nekadašnjih bačvi uređeni atraktivni separei za vinske degustacije. Ogromne betonske cisterne iz 1906. godine optočene originalnim pločicama koje su nekada čuvale vina sada su u funkciji luksuzno uređenih toaleta. Čitav prostor završava raskošno osvetljenom VIP salom za 50 gostiju sa četiri masivna drvena stola, svećnjacima i dugim nizovima poređanih boca na zidovima.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 21
Prostor idealn za konferencije, uparivanja vina i hrane, team buildinge...

Prostorom idealnim za konferencije, uparivanja vina i hrane, team buildinge, dominira štampana reprodukcija centralnog dela slike Paje Jovanovića Vršački Triptih koji oslikava vinarsku tradiciju Vršačkog vinogorja, sa 10.000 hektara pod lozom svojevremeno među najvećima u Evropi. Po ovom triptihu ime je dobilo i premijum belo vino Triptih Drašković, jedinstvena kupaža tri ovdašnje sorte, italijanski rizling, muskat otonel i šasla.

Pa ni to nije sve. Po izlasku iz zgrade sa desne strane dvorišta nalazi se dugački izdvojeni objekat, restoran i prenoćište Zlatni čokot za proslave i organizovane posete koji uz najavu prima do 140 gostiju. Povelika sala puna cveća prizemnog je tipa i posvećena vinu i hrani što se vidi po raznim detaljima a odmah ispred prozora nižu se novi nasadi loze grašca, muskata i merloa sve do obližnje moderne Vinarije Drašković kapaciteta 5,6 miliona litara. U bašti gde je i otvorena kuhinja pridošlice očekuje debela hladovina, a kulinarskim procesom u svim pomenutim segmentima vlada šef Goran Gajić.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 14
Idealno za slavlja ali i putnike namernike, restoran i prenoćište Zlatni čokot

- Kuhinja je u početku bila internacionalna, sad je dopunjavamo tradicionalnim jelima. Ponosni smo na frižidere sa suvo zrenje mesa, lokalne specijalitete ali i mediteransku hranu u raznim varijantama – otvara vrata gastronomske riznice Sofija uz napomenu da već ima dosta gostiju koji dolaze i odlaze oduševljeni ambijentom, vinima, hranom...

Iako se Helvecija 1880 praktično ne oglašava i još ne radi punim kapacitetom. - Krenuli smo pomalo bojažljivo dok ne uposlimo potrebnu radnu snagu. Sve je više i noćenja od marta meseca kad smo otvorili sobe, a pošto još ne radi Spa centar u super luksuznim sobama za dve osobe sa vinom dobrodošlice, doručkom, kafom i čajem u sobi cena je trenutno 100 evra.

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 33

U sklopu objekta Zlatni čokot koji je vlasnik zamislio kao  gradsku kafanu i „narodsku“ priču nalazi se još sedam soba nešto niže kategorije i cene. I dok se spremamo da krenemo, na Vršačkom bregu ispred nas već se uveliko vide konture budućeg dvorca za koji je Drašković planirao da bude kulturno umetnički objekat delimično otvoren za publiku kao vinski dvorac sa velikom vinskom galerijom, dvoranom za koncerte…

A kad bude izgrađen najavljeni autoput do Temišvara koji prolazi u neposrednoj blizini, vršačka vinska istorija, kultura i komfornija budućnost biće dostupna ogromnom broju putnika namernika a posebno ljubiteljima vina.

Kuhinja koja obara s nogu

Vinarija Draskovic Helvecija 1880 30

Šef kuhinje Goran Gajić

-  Gledam da jela koja mi imamo ne postoje u Vršcu i okruženju. Ponosni smo na ribaj, tibon, tomahavk, ramstek. Dry aged mesa, biftek u aromatičnom puteru na način kako je i nastalo suvo zrenje mesa kad su Francuzi nanosili taj puter na meso tokom 21 dan i na dva stepena Celzijusa, jedino mi u Vršcu radimo. Izdvojio bih i segment Mediterana, crne taljatele sa gamborima, morske plodove, rižoto sa gamborima i gambore na žaru – objašnjava Šef kuhinje Goran Gajić.

Radno vreme

Ugostiteljski objekti Helvecija 1880 rade od ponedeljka do srede od 8:00 ujutro do 23 časa, od četvrtka do nedelje do 24 časa, a četvrtak, petak i subota upotpunjuje živa muzika u bašti. U Vinskom salonu se služe isključivo Drašković vina i eventualno prosecco, a šira vinska karta i jelovnik biće dostupni kada se zvanično otvori i à la carte restoran.

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi