Zašto su stara vina toliko skuplja?

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Ako su nove tehnologije u proizvodnji vina toliko bolje, zašto se na aukcijama i dalje više cene vina starija od 20 godina?
xxl

A: Nove tehnologije su učinile proizvodnju sigurnijom uz bezbroj raznih mogućnosti. Kontrolisana temperatura, selekcionisani kvasci, sredstva za bolje bistrenje i razna druga enloška sredstva, a pre svega olakšan rad u vinogradu i nova naučna saznanja u pogledu same vinove loze, doprineli su da proizvodnja grožđa i vina bude izvedena što sigurnije.

Međutim, vina starija nekoliko decenija su bile i ostaće veoma cenjena. Samo određena vina od određenih sorti mogu da dožive duboku starost. Dakle, samo vina iz najboljih godina, vrhunskog kvaliteta, imaju privilegiju odrastanja, a to nimalo nije lak posao. Nakon proizvodnje, vina koja odležavaju potrebno je očuvati, obezebediti adekvatan prostor i uslove kako ne bi došlo do nekih neželjenih reakcija. Sve to poskupljuje sam proces, jer vina moraju da se čuvaju kako bi dobila na kvalitetu. Dakle, nema prodaje, a troškovi su svakodnevni.

Vina koja su stara po nekoliko decenija, a pri tom su vrhunskog kvaliteta, veoma su retka. Zato predstavljaju unikat, pravo blago u boci. Ukoliko imate priliku da probate neka od čuvenih berbi iz čuvenih vinskih podruma i sami ćete biti svedok zašto ih cene više.

nazad na vrh

Srodni tekstovi