Vino & nudizam

Vino & nudizam

Vino i golotinja nekako idu zajedno od samog nastanka civilizacije. Na slikama starih majstora česti su prizori raskalašnih, nagih žena koje ispijaju vino, Bahusa sa njegovom svitom koja je donosila blud i razvrat sa sobom, orgija sa vinskim čašama u pozadini i slično. Nudizam je privilegija u današnjem svetu – privilegija u smislu stepena slobode koji mnogi sebi ne mogu ili ne žele da dozvole, iz straha od osude, neprihvatanja ili paparaca. Vezuje se uglavnom za pogrešne stvari, voajerizam, svingeraj, preterani egzibicionizam ili čistu ludost.

Dok ovo pišem, sedim u jednom od retkih (ako ne i jedinih) restorana na crnogorskoj obali gde je dozvoljeno jesti i piti bez odeće – Maestral na Adi Bojani, u okviru FKK Ada Bojana. Sa mnom sedi Bahus lično, a njegova svita se rasula po plaži. U hedonističke i blago istraživačke svrhe, rešila sam da sedim i pijem vino i posmatram ljude u kako sama skraćenica kaže – freikorperkultur (FKK) – kulturi slobodnog tela. Zanimalo me: utiče li odsustvo odeće i kolektivni zen na izoštravanje naših čula i kvalitetniji vinski doživljaj.

fotka plaza

Ako bismo definisali plivanje bez odeće kao jedan od najlepših osećaja, ispijanje vina na plaži bez odeće svakako bi se našlo u ozbiljnoj konkurenciji. Taj vid oslobađanja od svih tekstilnih inhibicija izuzetno prija mozgu. Pogled na zalazak sunca kroz vinsku čašu je takođe jedan od magičnih momenata ovde.

Posmatram nage ljude koji jedu škampe rukama, zalivaju zalogaje hladnim vinom potpuno distancirani od svoje golotinje. Kolektivna zen energija ovog mesta jača je od bilo kog utiska iz čaše. Ima nešto izuzetno magično i hipnotišuće u ovakvom pogledu na svet oko sebe. Čini mi se da se čula neminovno izoštravaju, žamor se gubi u morskoj izmaglici i talasima a vino dobija potpuno drugačiji ukus. Ukus slobode, golih grudi na vetru, soli na ramenu, sunca u kosi i osmeha.

Ima nešto u tom spoju mora, vina i golotinje, nečega što je teško opisati rečima, samo se tome treba prepustiti. Svako povezivanje sa prirodom na ovakav način je odmor za mozak i za naša čula.

Za kraj, kako je rekao Galileo Galilei: “Wine is sunlight, held together by water.”

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama