Penušavac iz Šumadije oduševio London

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nagradu je u Lonodnu u ime vinarije Aleksandrović iz ruku Esi Avelan MW primio član žirija Džordž Markus Nagradu je u Lonodnu u ime vinarije Aleksandrović iz ruku Esi Avelan MW primio član žirija Džordž Markus

Šum šumadijskih mehurića zapljusnuo je čula svetskih sudija u Londonu na Svetskom takmičenju šampanjaca i penušavih vina (Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015) i oduševio u toj meri da su oba penušava vina vinarije AleksandrovićTrijumf Chardonnay Extra Brut 2009 i Trijumf Noir Extra Brut 2009 osvojila zlato!

Trijumf Chardonnay best in class national champion

Uz podsećanje da su ova vina i prethodne godine na istom tom ocenjivanju dobila zlato i srebro, ovo je novi korak na lestvici svetske penušave hijerarhije. Inače, takmičenje u Londonu predstavlja najcenjenije i najstrožije nadmetanje šampanjaca i penušavih vina širom sveta, a izuzetnu važnost daje činjenica da Tom Stivenson, kao jedan od najcenjenijih stručnjaka u ovoj oblasti, svako vino lično ocenjuje. 

Inače, najbolji svetski šampanjac prema ocenjivanju u Londonu je Louis Roederer 2004 Cristal Rose Brut, a proizvođač godine je vinarija Ferrari koju na našem tržištu zastupa Passione Italiana. Specijalnu titulu Chairman’s Trophy osvojio je Cuvage Rose iz Piemonta.

Najbolji nacionalni penušavci na CSWWC 2015

 Australija – House of Arras 2005 Grand Vintage Brut
 Kanada –  Trius NV Brut
 Velika Britanija – Nyetimber 2010 Classic Cuvée
 Francuska – Louis Roederer 2004 Cristal Rosé 
 Nemačka – Solter 2009 Rheingau Riesling Sekt Réserve Brut 
 Italija – Ferrari Perlé 2006 Trentodoc
 Novi Zeland – Hunter’s 2010 Mirumiru Reserve
 Srbija – Trijumf 2009 Chardonnay Blanc de Blancs Extra Brut
 Južna Afrika – Avondale 2009 Armilla Blanc de Blanc Brut
 Španija – Segura Viudas NV Reserva Heredad Pinot Noir
 SAD – Caraccioli Cellars 2007 Brut

nazad na vrh

Srodni tekstovi