Egzotična vina Deurić

Vešto vođena egzotična degustacija, Mirko Niškanović direktor i tehnolog vinarije Deurić Vešto vođena egzotična degustacija, Mirko Niškanović direktor i tehnolog vinarije Deurić

Vinarija Deurić iz Male Remete je jednom krajnje neobičnom, gotovo egzotičnom degustacijom priredila prednovogodišnji poklon prisutnima.

Princeps Brut Nature 2015, Chardonnay Barrique Princeps 2019, Winemaker Edition PMM 2018, Marselan 2018, Proburaz 2019 i Late Harvest 2020, sva ova degustirana vina specifična po nečemu bila su uparena sa slasnim i sjajno ukomponovanim zalogajima. A kad glavni tehnolog Mirko Niškanović odabere neka vina od kojih nijedno nije nosilac medalje sa takmičenja Decanter 2022 gde su srebro osvojile etikete Chardonnay Classic, Severna Morava, nova bela perjanica Aksiom beli i Aksiom crveni,  dok se još mladi Probus Princeps okitio bronzom, onda je jasno da je događaj u izdvojenoj sali nešto specijalno.

Deuric vina 13

Kažemo izdvojenoj, jer su u poslednjoj nedelji oktobra prostrana baštam, restoran pa i vinograd dupke puni čak i predveče, što samo podseća kako je vinarija Deurić s pravom proglašena za šampiona vinskog turizma prošle godine.

- Blanc de Noire, beli penušavac Princeps Brut Nature 2015 rađen od crvenog grožđa sorte pino noar, što je uobičajena stvar u Šampanji, nastao je tradicionalnom metodom a donesen je iz Deurić arhive jer ga više praktično nema – poučava Niškanović prisutne dok ozbiljno uživamo u veoma sitnim mehurićima koji golicaju a mogu satima da traju i raduju onog ko ih ispija.

Deuric vina 12

Brut natur znači da posle otvaranja i degožiranja ništa nije dodavano, posebno nikakav šećer što Španci obično znaju malo da dopune u kavi, dok je ovo vino svoje arome i punoću pokupilo isključivo odležavajući na talogu. Vina tipa Blanc de Noire obično se ne rade iz jedne godine u Francuskoj već kupažom raznih berbi pa čak i sorti i po tome je ovaj Brut dodatno specifičan, dodaje vođa degustacije.

Kako je samo izuzetno sveže i snažno ovo vino posle sedam godina. Ekstra puno, bogato renesansne zrelosti i slasti gde sortnost ni za pedalj nije ustuknula pred maturiranjem u boci.

Deuric vina 16

Chardonnay Barrique 2019 je rađen za posebnu liniju Princeps, gde se bira najbolje grožđe a radi drugačije u vinariji nego za klasičan šardone. Ovaj je tokom fermentacije ležao na divljim kvascima nakon čega su dodavani takozvani šampanjski kvasci koji ne menjaju aromatiku već samo dovršavaju proces. A kompleksnost vino skuplja u Louis Latour drvetu, baricima od 228 litara (nije štamparska greška) koji se ne mogu kupiti jer ih čuvena vinarija iz Burgundije radi gotovo isključivo za sebe.

- Njihov šef prodaje boravio je ovde, družili smo se – nasmejan je Niškanović – i onda su pristali da nam svake godine prodaju po par buradi rađenih isključivo za vina od sorte šardone. Potpuno drugačije odležavanje i aromatika…

Deuric vina 13
Prva sled kanapei: kozji sir i rukola, kajmak sa tartufima, suve šljive u slaninici

Veoma jak, zamaman miris sačuvane voćnosti dolazi iz čaša namerno izabranih sa manjim otvorom kako bi aroma hrane, iako je reč o kajmaku i fruškogorskim tartufima imala šansu uz zelenkasto-zlatni, veoma slasni šardone sa jakim orašastim notama u dugoj završnici. Slaganje sa tartufima nipošto nije odlika belih vina a ovde lako objašnjava zbog čega je ova etiketa nedostupna i što je privatni kupac gotovo svo odjednom otkupio. Možda berba 2020 koja se uskoro flašira dođe i širem auditorijumu u domet. 

Oda tehnologu vinarije Deurić Mirku, vino sa njegovim potpisom je crveni eliksir Winemaker Edition PMM 2018. Skraćenica  PMM otkriva da se u boci prožimaju tri sorte, probus, merlo i marselan, ne baš tako česta kombinacija.

Deuric vina 21

- Svake godine odaberem jedno bure iz koga se vino ne filtrira, ne stabilizuje, već se flašira takvo-kakvo je. To je najskuplje vino u vinariji za tu godinu i služi se samo ovde. U godini 2018 odabrao sam „ružno pače“, bure koje nije ni trebalo da ide u flaširanje, u koje smo sipali restlove od sorti. Sve sorte radimo odvojeno, tek kasnije kupažiramo, ali uvek ostane u buradima nešto na dnu što onda spojimo u jedno. Ovo jeste tajna Winemaker selekcije jer praktično spojimo taloge vina, njihovu esenciju. Tek krajem godine bi trebalo da postane dostupno ljubiteljima ovde u vinariji ali ga je veoma malo, svega 295 boca.

Bogato obojeno i mirisa idealnog za ljubav na prvi nos opravdaće gotovo svaku cenu ma koja bude. Zrele džemaste note samo su ukrasi na snažno zategnutim žicama velemajstorskog instrumenta sastavljenog od sočnih kiselina. Raskošne arome gde marselan lagano izviruje iz blenda i malo tartarata zadržanog  na zidu poslednje napunjene čaše samo dodaju sertifikat na ekspresiju potentnog i dugorastućeg kroz godine vina. 

Deuric-vina-23.jpg

Marselana nema u Estate liniji. U godinama koje budu za to ide u specijalne kategorije, u Princeps liniju i u Aksiom crveni. U globalu daje neverovatni kičmu vinu a ovaj u čašama, sortni Marselan 2018 pruža nezaboravan doživljaj slasti. Kao da smo opkoljeni voćnjakom veoma zrelih marela od kojih se drugi mirisi teško probijaju do nozdrva. Ali i tu postoji tajna. Vino je dekantirano i zbilja je u njemu uočljiva znatna pozitivna razlika u odnosu na ono koje nije aerirano i otvoreno pre konzumacije.

Neobična saradnja dve vrhunske fruškogorske vinarije najlepše je uočljiva u etiketi Proburaz 2019. Po bure probusa iz serije za liniju Aksiom Deurića i širaz iz Erdevika spojeni su u originalnim kupažama rađenim u svakoj vinariji ponaosob, ali će sva ta vina, ukupno četiri barika ići pod istom Proburaz etiketom i jedino će na leđnoj etiketi pisati iz koje je vinarije vino.

Deuric vina 06

- Dva su imena bila u opticaju, uz Proburaz i Širobus. Međutim to nije toliko ni bitno, ideja je da čitava naša regija raste dok rastu pojedinačne vinarije. Etiketu imamo ali još nije odštampana i vino će biti u prodaji, ali prvenstveno namenjeno zajedničkom predstavljanju vinarija i regije, degustacijama, večerama. 

Iako je praktično još dosta mlado toliko je sočno da nema potrebe za dekantiranjem. Neko reče: „Pravo Parkerovsko vino“, ono koje oduševi na prvi pogled, a ostane dugo u sećanju. Između toga je uživanje u strukturi, finim taninima, pitkom ali ozbiljnom telu sa oko 15+% alkohola, vrednom puno poena gde je probus odigrao maestralnu ulogu.

Deuric vina 04
Drugi sled kanapei: pašteta od bifteka sa džemom, rostbif sa narom i gorgonzola za kasnu berbu

Umesto dezerta stiže gorgonzola da potakne talase slasti iz vina Late Harvest 2020. I obratno. Traminac je bran negde krajem novembra, bar tri meseca kasnije nego što je uobičajeno, kada se sa jednog hektara dobije svega petina regularnog prinosa. Veselo pleše na podijumu snažnih kiselina koje lako izdržavaju korak svih 84 gr/l neprevrelog šećera i 14% alkohola. Aromatika medna i cvetna je više nego prijatna i ostaje dugo u pamćenju, pogotovo lepi naleti herbalnosti i začina u završnici što ga čini poželjno pitkim.

Na rastanku, dok se utisci egzotične degustacije lagano sabiraju Niškanović otkriva da je i pet nat priča sve ozbiljnija.

Deuric vina 02

- Pravili smo ga od sovinjona i jedan roze. Prošle godine ukupno 600 boca ali je za svoju vinoteku i distribuciju sve kupio naš čovek iz Prestona u Engleskoj. Za njega smo ove godine uradili 5.000 flaša i sve je otišlo. Šteta je što ne pravimo više, sve bi uzeo ali problem kod pet nata je što čekaš fermentaciju i pravo vreme za flaširanje koje se može dogoditi recimo u sedam uveče. I onda flaširaš koliko možeš da postigneš. Naš „Englez“ traži da vino bude delimično mutno pa okretanje boca i proces izrade traje kraće. 

Uvozniku u Veliku Britaniju Niškanović je preporučio još nekoliko vinarija i sad prodaje vina od ukupno njih šest među kojima su Erdevik, Doja, Aleksić, Bikicki. Ali traži samo pet nat ili autohtone sorte. Vinarija Deurić inače trenutno izvozi u Rusiju, Dansku, SAD gde idu najveće količine, preko 10.000 boca. 

Deuric vina 25

- Uskoro smo u Njujorku gde izložbu vojvođanskih vina organizuje Razvojna agencija Vojvodine – kaže. - Inače, nama su vina ove godine odlična. Posle osme godine starosti loze kvalitet grožđa se drastično promenio u smislu napretka. Jače su kiseline, viši alkoholi. Šardone je fenomenalan, roze specifično dobar. A kad bi sada pobrojao sve berbe ispostavilo bi se da je traminac imao najmanje oscilacija bez obzira na starost vinograda i godinu. Pino u ovom momentu malo podseća na čuvenu 2017. godinu jer ima ozbiljan potencijal a ogroman je napredak i kod probusa gde je zasad iz godine 2014 i svake godine u svakom pogledu...   |

Foto: S. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi