Ono sve što znaš o meni…

Ono sve što znaš o meni…

Među brojnim činjenicama i isto tako brojnijim izmišljotinama koje se odnose na vino, ima i onih koje se izdvajaju kao posebno zanimljive. Zagrabili smo u tu veliku korpu svakojakih podataka i izdvojili one koji će vam pomoći da bolje upoznate i zavolite vino!

* Pretpostavlja se da je proizvodnja vina počela u Mesopotamiji, negde oko 6.000 p.n.e, mada iz približno istog doba datiraju i arheološka nalazišta u Gruziji i Jermeniji za koja se takođe veruju da su bila mesta gde se pravilo i čuvalo vino.

* Reč alkohol vuče poreklo iz arapskog (al kohl ili alkuhl).  Ironija je u tom da većina Arapa ne pije alkohol jer im religija zabranjuje.

Hands in red ferment Schwartz Wine Co Barossa

* Za jednu flašu vina od 750 ml potrebno je otprilike 1,15 kilograma grožđa, ili ako baš želite da impresionirate sagovornika – oko 600 zrna!

* U principu, 90 procenata svih vina koja se nalaze u prodaji trebalo bi popiti u roku od godinu dana. Samo manje količine najkvalitetnijih vina prave se za dodatno odležavanje i njih možete da pijete i posle mnogo godina čuvanja.

* Malo je neobično to što je šampanjac uglavnom belo vino, ali se pravi pretežno od crvenih sorti grožđa – pinot noir i pinot meunier.

* Prema sadržaju šećera, vina se dele na suva (do 4 grama šećera), polusuva (od 4 do 12 grama), poluslatka (od 12 do 50 grama) i slatka ( preko 50 grama).

stylish gift ideas.10

* Žene se brže opiju iz razloga što u organizmu imaju manje enzima zaduženog za metabolizam etanola. (Ovo je dobar podatak za ćaskanje u mešovitom društvu!)

* Ženama u starom Rimu bilo je zabranjeno da piju vino, a ako bi muž uhvatio svoju ženu da pije imao je zakonskog osnova da je zbog toga – ubije! Ovo je dobra priča za ćaskanje u muškom društvu...

* Sa starenjem, crvena vina postaju svetlija, a bela tamnija.

rose20bushes20in20vineyard

* Na početku svakog reda u vinogradu često se sade ruže, kako bi prve odreagovale na buđ, parazite i bolesti, pre nego što ove napadnu vinograd.

* Sve do sredine XVII veka proizvođači vina u Francuskoj nisu koristili plutane zatvarače, već krpe potopljene u ulje i njima su zatvarali boce.

* Prilikom nazdravljanja, u engleskom se koristi reč toast, koja označava i prepečeni hleb. Poreklo ovakve zdravice je u drevnom Rimu, gde se komadić prepečenog hleba stavljao u vino!

* Legenda kaže da su idealne čaše za šampanjac velike koliko i grudi Marije Antoanete, čiji je oblik navodno i poslužio kao inspiracija.

pliny the elder

* Frazu In vino veritas (u vinu je istina) skovao je Plinije Stariji, rimski pisac koji je živeo u prvom veku Nove ere.

* Penušava vina slabijeg kvaliteta proizvode se po takozvanoj šarmat (charmot) metodi, industrijskom procesu koji je identičan onom u proizvodnji gaziranih sokova.

* Ako fermentira bez kožice, sve sorte grožđa u suštini daju vino svetle i prozirne boje. Crvena boja se formira fermentacijom kožice grožđa, a roze nijanse nastaju tako što se kožica odstrani iz fermentacije ranije.

* Izraz Blanc de Noir odnosi se na bela vina dobijena od crvenog grožđa.

* U Nemačkoj, u muzeju Speyer, postoji boca vina stara 1.600 godina!

Moët Chandon Dom Perignon Sculpture 2

* Kaluđer Dom Perinjon (po kome se danas zove jedan od najcenjenijih šampanjaca Dom Perignon) nije izumitelj šampanjca, kako se često navodi u raznim prilikama! Penušava vina pravljena su u regionu Šampanje mnogo pre njegovog rođenja 1638. godine, a ovaj popularni mit bio je samo marketinška prevara.

* Šampanjac je najbolji između četvrte i desete godine starosti.

* Godine 1870. u Evropu je iz SAD dospela filoksera (bolest vinove loze), što je praktično uništilo sve evropske vinograde.

* U srednjem veku vino se koristilo i kao novac.

grape brick social

* Tokom prohibicije u SAD, hiljadama kupaca širom Amerike prodavan je proizvod pod imenom Grape Brick (cigla od grožđa). Na „ciglu“ od suvog i presovanog koncentrata grožđa bio je zakačen paketić kvasca i zakonsko upozorenje: „Nemojte dodavati kvasac jer će doći do fementacije“!

* Zemlja u čuvenom vinogradu Clos de Vougeot (u francuskoj oblasti Burgundija) smatra se toliko dragocenom da su radnici obavezni da prilikom izlaska iz vinograda očiste cipele kako se zemlja ne bi rasnosila!

* Vino ima skoro isto onoliko kalorija koliko i jednaka količina soka od grožđa.

* U svetu postoji oko 10.000 različitih sorti grožđa od kojih se pravi vino, ali se kao poželjne za dobijanje vina smatra nekih 1.300 sorti.

Making wine

* U Egiptu, u vreme faraona Tutankamona (nekih 1.300 godina p.n.e.), običan svet pio je pivo, dok je vino bilo rezervisano samo za višu klasu.

* U svetu postoji oko 400 vrsta hrasta, od kojih se samo 20 koriste u proizvodnji buradi. Za proizvodnju kvalitetnog bureta pogodno je tek oko 5 procenata celog drveta hrasta.

* Amerikanci su izračunali da grožđe koje daje bocu vina od 20 dolara košta oko 2,64 dolara!

* Staro vino se nikad neće ukiseliti i postati sirće. Ono se pokvari oksidacijom.

* Tek kad je počela primena plutanih zatvarača, boce su počele da se polažu u horizontalni položaj prilikom odležavanja, a oblik boce je od kratkih i loptastih počeo da postaje visok i tanak.

denominacion de origen

* Da penušavo vino ne bi penilo izvan čaše pri sipanju sipajte prvo malu količinu (koja će se brzo umiriti), a zatim dolite ostatak u čašu – tada neće peniti!

* Vino ima toliko hemijskih jedinjenja da se smatra složenijim i od seruma krvi.

* Najviše sađena vrsta grožđa na svetu je airén i zauzima oko 400.000 hektara u centralnoj Španiji, gde se od nje pravi osrednje belo vino, ali i prilično dobar brendi.

* Etikete su prvi put stavljene na flaše početkom 18. veka.

wine glass toast

* Rub vinske čaše za crveno vino uvijen je ka unutra kako bi se zadržale arome i dovele do nosa vinopije.

* Belance jajeta, krv bikova i želatin bili su nekada korišćeni kao sredstva za filtriranje vina pre punjenja u boce. Belance se često koristi i danas.

* Marketinška israživanja pokazuju da većina ljudi kupuje određeno vino ili zato što prepoznaju brend ili ih privuče pakovanje.

* Sve do 1970. godine Bordo je proizvodio više belih nego crvenih vina. Danas crvena vina predstavljaju oko 84 procenta ukupnog proizvoda ove vinogradarske regije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama