Kako prepoznati vlastiti vinski ukus

Kako prepoznati vlastiti vinski ukus

Ljudi koji ne piju vina ili tvrde da nisu ljubitelji, najčešće se nisu susreli sa pravim, tačnije, vinom koje bi im se dopalo. Kad proba „pravo” vino, vinomrzac se očas posla pretvori u ljubitelja, degustatora željnog istraživanja i otkrivanja novih čarobnih aroma, ukusa, tekstura. Kako bi vam pomogli da smanjte svoja vinska lutanja, evo kratkog testa koji će pomoći da u svega par koraka otkrijete sopstveni vinski ukus. 

Kakvu kafu preferirate?

Arome i ukusi koje volite u nekim drugim napicima najčešće otkrivaju šta bi ste najradije potražili u vinskoj čaši na visokoj nožici.

-Ako u kafiću najradije naručite caffe latte, onda se potražite među ljubiteljima vina Novog sveta i karijeru degustatora započnite čašom malbeka, petit siraha, širaza, ili dobrog, starog, toplog merlota.

-Ljubitelji snažne kafe bez šećera, svoje favorite pronaćiće u proverenim crvenim vinima iz Bordoa, u nebiolu, sanđoveze vinima, tempranilju, murvedreu, aglianiku... Ovo je naravno priča Starog vinskog sveta.

Šta pijete uz doručak?

-Ukoliko dan započinjete sokom od jabuke, vaš čulni centar najradije prima slatke nadražaje, pa ste viđeni za ljubitelja slatkih, artomatičnih, možda čak pojačanih vina (ako se dovoljno ohrabrite). Vaš sortni izbor svakako je negde u muskatnoj grupi vina ili u čaši rizlinga, šenin blana, pa i belog zinfandela, tako popularnog u USA (to mogu biti i osvežavajući napici na bazi vina).

-Čaša đusa od grejpfruta! Aha, bez želje da favorizujemo degustatore prema ličnom ukusu, ali moguće je da ste ozbiljan kandidat, za ozbiljnu degustatorsku karijeru. Vama su srcu najbliža izrazito suva, pretežno bela vina. Predlažemo kvalitetan sovinjon blan ili nešto iz bogate evropske palete: vermentino, verdeho, albarinjo, gruner veltliner, vino verde...

Čarolija namaza

- Pristalice namaza od maslina potražiće gorkasta vina sa puno mineralnih nota. Za početni test bi kakav francuski širaz jako pogodovao.

-Tost, puter i džem od kupina ili šumskog voća. Ako je ovo vaš snack izbor, probajte takođe širaz, ali onaj pun paklenog sunca, iz Australije.

I za desert

Sliku će u potpunosti zaokružiti i kompletirati odabir deserta.

* Barikirana vina, puna dobrog starog, prepečenog hrasta, omiliće se na prvi pogled i gutljaj svima koji obrok u slast završavaju sladoledom od vanile. Šardone, pino blan, semillon, bilo šta belo, samo da je iz drveta.

* Pravi lovci na vinske kiseline su oni koji nakon masne šnicle posegnu za sladoledom od limuna (i dekoracijom od nane). Rajnski rizling, pino griđo, šabli, sovinjon blan pa i brut penušavci su vaša „šolja čaja”.

Jeste li se pronašli?

nazad na vrh

Srodni tekstovi