Najčešće greške pri naručivanju vina

Najčešće greške pri naručivanju vina

Naručivanje vina u restoranu ponekad ume da bude pravi izazov. Da li ste načinili najprikladniji izbor u odnosu na hranu ili ste napravili kardinalnu grešku i pogrešno uparili vino i jelo?

Možda ste pomislili da je najsigurnije da se odlučite za flašu u većem cenovnom rangu ili možda pak niste voljni da se baš toliko razbacujete? Gledate vinsku kartu i tragate za vinima koja odmah prepoznajete, ignorišući ona koja su vam nepoznanica? Ne želite da ispadnete neupućeni pred somelijerom koji vas uslužuje, te se grozničavo prisećate svih pravila koja znate i naručujete „napamet“.

Evo pet najčešćih grešaka pri naručivanju koje bi trebalo da izbegnete.

1. Previše brinete oko profesionalnih termina

U nameri da pokažete poznavanje terminologije, lako se možete pogubiti u semantici i smetnuti s uma glavnu stvar – ukus. Najbolji pristup bi bio da jednostavnim rečima objasnite somelijeru ili konobaru kakvo vino želite da naručite. Pri tome, uzmite u obzir i to koliko ste voljni da odrešite kesu. Ukoliko odmah stavite do znanja šte želite i za koliko novca, umnogome ćete olakšati posao somelijeru u nameri da pronađe pravo vino za vas.

2. Odmah naručujete flašu 

Jedini razlog za ovakav pristup je ukoliko nameravate da popijete više od tri čaše. Međutim, u slučaju da želite da „prošetate“ kroz ceo meni, pametnije bi bilo da kombinujete svako od jela sa drugom čašom vina. Ovakav pristup ne samo da je sigurniji kada je uparivanje u pitanju, već ćete takođe steći nova iskustva tokom samo jedne večeri.

3. Naručujete pre nego što ste otvorili meni

Verovatno ćete biti u iskušenju da naručite provereno vino koje vam je poznato i za koje ste sigurni da vam je ranije uvek prijalo. Međutim, to što vam „leži“ zasebno, ne znači da će se dobro upariti sa jelom koje naručujete. Ukoliko želite da popijete čašu vina dok još uvek razmatrate stavke u meniju, odlučite se za neki penušavac kao aperitiv.

4. Naručujete drugu najjevtiniju bocu

Ovo se čini kao sasvim smislen kompromis. Ne želite da ispadnete cicija, ali niste ni došli s namerom da potrošite besmisleno mnogo. Ono što restorani, pak, imaju na umu, jeste upravo da ćete ovako razmišljati, zbog čega ovakvim pristupom dobijate veoma loš odnos između cene i kvaliteta. Imajte na umu da veća cena ne podrazumeva uvek i bolji kvalitet, stoga ne trebate ni da hrlite ka najskipljim vinima iz karte. Umesto bilo kog od ova dva dijametralno suprotna pristupa, stavite do znanja somelijeru koliko ste spremni da platite. U navedenom cenovnom rangu naći ćete popriličan odabir koji će se uklopiti sa naručenim jelom.

5. Slepo pratite osnovna pravila uparivanja

Opšte je poznato da se riba i morski plodovi dobro slažu sa belim vinom. Iako bi to bio siguran pristup, pratiti ovo pravilo po svaku cenu može biti vrlo ograničavajuće. Niti se svako belo vino slaže sa svakom vrstom ribe, niti treba isključiti crvena vina. Isto važi i za lakša jela i bele soseve. Na primer, lagana crvena vina sa nižim nivoom tanina odlično se slažu sa lakšim mesima i ribom kao što je losos. Umesto da naručujete napamet po osnovnim pravilima koja su vam poznata, razmišljajte izvan tog okvira i počastite vaša nepca nezaboravnim doživljajem. Somelijer vam tu može biti od velike pomoći, zato je važno da se sa njim konsultujete.

nazad na vrh

Srodni tekstovi