Dekantiranje – kada, koliko & kako

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Koja je vina potrebno dekantirati i koliko vremena vino treba da bude u dekanteru? Da li se isto dekantiraju mlada i starija vina?
Gradimir Vukašinović, MV Sistem.Co Beograd

A: Jedna od zanimljivih stvari koja može da učini servis inetersantnim jeste dekantiranje. Ono svakako ima svoju svrhu, ali je istovremeno i predstava za goste. Dekantiranje se pre svega koristi kako bi se vino odvojilo od taloga koji se javlja nakon dugog odležavanja vina. Međutim, koristi se i kod vina bez taloga, tj. mlađih vina.

U ovom slučaju, u kontaktu vina sa kiseonikom dolazi do tzv. aeracije, čime ono ubrzano razvija svoje arome. Ono se izvodi vrlo jednostavno, laganim presipanje vina iz buteljke u dekanter i vrši se dvadesetak minuta pre samog serviranja. U slučaju da nemate ni toliko vremena, serviranje odmah nakon dekantiranja će takođe imati efekat. Ipak, vreme je ovde u službi vina, jer će doprineti isticanju raznih skrivenih aroma koja će iz momenta u moment biti sve inetersantnija i lepša. U nedostatku dekantera, korićenje čaše za crvena vina, efekat će biti zadovoljavajući.

Za degustaciju starijih vina potrebna je mala priprema. Naime, vino koje je odležvavalo godinama sadrži talog koji je potrebno odvojiti. Stoga se takve boce stavljaju u uspravan položaj najmanje jedan dan pre nego što će biti otvorena, a kako bi talog koji je bio raspoređen po celoj dužini boce spao na samo dno.

Dekantiranje se obavlja uz sveću ili neki drugi izvor svetlosti, koji će osvetljavati grlo boce prilikom pretakanja, kao i mala veština u izvođenju ovog postupka. U ovom slučaju dekantiranje je potrebno vršiti neposredno pred služenje, jer su stara vina imala dovoljno vremena da sazreju i razviju se, a previše kiseonika može i da naškodi ovakvim vinima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi