Tikveš je deo vinske familije sveta

Na okupu, timovi Tikveš i Chateau de Gourdon Na okupu, timovi Tikveš i Chateau de Gourdon

Vinarija Tikveš predstavila je velikom broju regionalnih vinskih profesionalaca i novinara vino Terrasse à l'Ombre 2018 iz njihove vinarije u Francuskoj Château de Gourdon, koje je na prolećnom nadmetanju Mundus Vini 2021 u Nemačkoj osvojilo veliko zlato i specijalnu nagradu Best of Show Côtes du Rhône ili „Najbolje vino iz doline Rone“.

Centralni događaj odigrao se u beogradskom hotelu Crowne Plaza u prisustvu najviših predstavnika balkanskog vinskog giganta Tikveš, ali su priču o vinariji Château de Gourdon putem video linka, multimedijalno pratili okupljeni u Podgorici, Banja Luci, Zagrebu i Francuskoj, odakle se uživo javio čuveni vinski konsultant Filip Kambi čiji je udeo u stvaranju ovog vina i vinarije izuzetan.

vinarija Tikves promocija001

Vinarija Tikveš rekorder je u regionu po broju osvojenih međunarodnih priznanja, ali koliko je baš ovo značajno odmah je na početku razjasnio Svetozar Janevski, predsednik UO vinarije Tikveš, čija je i bila ideja da se jedan francuski šato uvrsti u portfolio Tikveša.

- Od 7.300 etiketa na Mundus Vini samo je deset dobilo veliku zlatnu medalju, a iz Francuske samo četiri. Od te četiri, tri su za penušavce, tako da smo mi zapravo osvojili jedino veliko zlato za francusko mirno vino – istakao je Janevski pre nego što će otkriti brojne zanimljive činjenice vezane za osnivanje vinarije Château de Gourdon.

vinarija Tikves promocija015
Svetozar Janevski: Jasna vizija vinske budućnosti

Proces u kojem su Janevski i glavni enolog Tikveša Marko Stojaković više od godinu dana obilazili francuske regije u traganju za idealnom vinarijom završio se kupovinom romantičnog zamka iz 19. veka sa pripadajućih 50 hektara vinograda starosti 45 godina u kojima gotovo 95% zauzimaju crvene sorte. 

- Marko umalo da anulira tri meseca upornog rada na kupovini imanja – ispričao je Janevski anegdotu. – Želeći da dobije bolju polaznu osnovu kod pregovora bukvalno je kritikovao dotadašnja vina na šta se vlasnik uvredio i odbio dalju komunikaciju. Srećom, sve se dobro na kraju završilo.

vinarija Tikves promocija007
Stvaranje vina kao vid umetnosti bez respekta: enolog Marko Stojaković

Možda i bolje nego što je u prvi mah izgledalo, jer su položaji vinograda verovatno najsvežiji u tom delu Južne Rone, a ova nagrada dokazuje da su možda i bolji od vinograda prvih komšija iz favorizovane regije Chateauneuf du Pape.

- Dobili smo kvalitet, izvršili selekcije parcela, mogućnost da radimo duge maceracije u betonskim tankovima i već te prve 2018. godine napravimo odlična crvena ali i bela vina. Da, možda sam malo preterao govoreći o vinima prethodnih vlasnika, ali su ona već zaista bila malo izvan današnjeg vremena i tendencija – objašnjava Stojaković koji u Tikvešu predvodi tim od 15 enologa od kojih po jedan non-stop boravi u Francuskoj, što spada u jednu od osnovnih ideja zamisli Janevskog, da mladi enolozi steknu znanje i samopouzdanje u srcu vinskog sveta i na izvoru informacija.

vinarija Tikves promocija012
Unikatni pristup estetici naglasio je Radoš Vukičević generalni direktor vinarije Tikveš

Da je napravljeno dobro crveno vino, ali i da je urađen dobar posao, potvrđuje Filip Kambi čestitkama upućenim Janevskom. Tvrdi da je Château de Gourdon zanimljiva priča, da su parcele odabrane tako da se dobiju različita vina, te da je Terrasse à l'Ombre 2018 izuzetno prijatno za piće, ali i zbog jakih začinskih nota u završnici zapravo idealno vino za azijsko tržište i tamošnju hranu.

Janevski pak smatra da je ovom akvizicijom Tikveš dobio pristup svim bitnim vinskim događajima u svetu, da se momentalno otvorilo 57 vinskih sajmova, da je kupovinom relativno male vinarije, Tikveš postao deo te čuvene vinske familije i vinskog tržišta sveta. I da sada dalje treba raditi na prepoznatljivosti balkanske vinske regije putem postavljanja standarda, možda baš udruživanjem po pitanju jedne sorte koja je svima bliska - vrancu.

vinarija Tikves promocija002

I dok smo uživali u snazi i punoći trijumfalnog Terrasse à l'Ombre 2018 vina saznajemo da je u proteklih godinu dana korona za trenutak zaustavila predviđene radove na rekonstrukciji vinarije i šatoa, ali da se ubrzano radi u vinogradima gde je iskrčeno 15 hektara i biće posađene bele sorte rusan, kolombar, te beli i aromatičniji sivi grenaš. Zašto bele?

- Zato što je to sa jedne strane ekonomski opravdano, gde komercijalni zahtevi traže belo vino koje se brže pušta na tržište dok crveno za to vreme odležava, sa druge, tražili smo i našli teroar koji omogućava da dobijemo odlična bela vina – objašnjava Janevski.

vinarija Tikves promocija008
Svim znanjem i srcem iza projekta Chateau de Gourdon: Iz Francuske se javio čuveni enolog Filip Kambi

Konačno, generalni direktor vinarije Tikveš Radoš Vukičević otkrio nam je da su lepe i zanimljive etikete na vinima iz Chateau de Gourdon rad poznatog studija Giraffe iz Barcelone, da je kreativni tim dao romantična imena vinima, poput Terasa u senci, Terasa na suncu, Stona vaza, Prijatna šetnja, te da su boce najbolje, iz najčuvenije francuske fabrike stakla i da će Tikveš u vinariji Château de Gourdon zadržati taj unikatni pristup kompletnoj priči koji se već na početku pokazao dobitnim.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi