Vinski stav i držanje čaše

Vinski stav i držanje čaše

Neki od rigoroznijih propisa pristojnog ponašanja menjaju se i primenjuju u zavisnosti od okolnosti i uslova. Međutim, podrazumeva se da ako težimo tome da se ponašamo kao civilizovana bića, izvesne norme nećemo kršiti ni tokom svakodnevnih aktivnosti.

Kada se radi o vinskom bontonu, tu se ne radi o onoj vrsti zamorne formalnosti koja mahom opstaje iz nekog vremenom pregaženog običaja, već pre o vrlo jednostavnoj primeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog. Među njih prevashodno spadaju ona o ispravnom držanju čaše, koja bi trebalo da imate na umu kada sledeći put budete uživali u svom omiljenom vinu.

Držite čašu nisko za nožicu, tamo gde se spaja sa stopicom:

Postoji nekoliko razloga za držanje čaše na ovakav način, ali pre svega ovako nećete prstima zamastiti balon čaše. Takođe, održavajući minimalni kontakt izbeći ćete situaciju da svojom telesnom temperaturom ugrejete vino:

Iz istog razloga, održavajte taj hvat na obodu čaše dok pijete vino:

Pre degustiranja poželjno je zavrteti čašu kako bi vino otpustilo primarne arome. Ovo iziskuje malo vežbe, ali možete početi tako što ćete postaviti čašu na dlan druge ruke i stopicom praviti male krugove:

Kada ovo savladate, kasnije jednostavno sklonite drugu ruku i s lakoćom ćete raditi to isto u vazduhu:

Pri kucanju čašama izbegavajte da to činite tako da vrh čaše ili stopica dođu u kontakt sa drugom čašom. Umesto toga, kucnite se tako da se spoje središta balona – najčvršći delovi čaša. Ako začujete zvonak odjek kristala, znaćete da ste to uradili kako treba:

nazad na vrh

Srodni tekstovi