Vino kao afrodizijak

Vino kao afrodizijak

U onim manje usamljenim danima, kada je raspoloženje pravo, najbolji afrodizijak bez dileme je prava osoba pored vas!

Ipak, kao što ni fina večera nije potpuna bez vina, tako nije ni lepo veče. Vino možda nije najjači afrodizijak od svih, ali je svakako jedan od najpoetičnijih. Osim, naravno, ako se ne pretera.

Pre nego što nam je nauka pokvarila ugođaj objašnjenjima poput „polifenoli i flavonoidi povećavaju protok krvi u erogenim zonama”, ništa rečitije nije oslikavalo raspoloženje od penušavog šampanjca. Bez njega se nijedna proslava ne može zamisliti. Valjda je to zbog njegove elegancije, mističnog nastanka, popularnosti koju je brzo stekao na francuskom dvoru... Nije slučajno prvo „zaštitno lice” ovog pića bila madam Pompadur, poznavalac zavodnih moći žena i francuskog penušavca. Kažu i da je prva čaša za šampanjac oblikovana prema njenim grudima. A često ga je pio i Kazanova, uz nju ili zbog nje, njoj dođe na isto.

Nije samo madam Pompadur imala tu čast. Uobličili su i Mariju Antoanetu, Jelenu Trojansku, Kejt Mos...

Madam je takođe govorila da je šampanjac jedino vino posle kojeg žena ostane lepa, dok je Lili Bolindžer izjavila da ga pije „samo kad je srećna ili tužna, ponekad kad je sama, ali definitivno kad je u društvu”. Sve u svemu, žene obožavaju šampanjac, ali uz dužno poštovanje ovom mističnom vinu, nauka se ne može sasvim ignorisati. 

Crveno, od svih vina, najbolje utiče na ženski libido. Jeste da nema elegantnu čašu i perle koje se nežno uzdižu sa dna, a nije ni eksplicitno povezano ni sa jednim delom ljudskog tela, ali istraživanja pokazuju da najjači libido imaju žene koje svakodnevno popiju po čašu crvenog vina, nezavisno od toga koliko imaju godina. Za to su zaslužni oni zvučni, ali nimalo poetični hemijski spojevi sa početka priče. 

Možda je lepše objašnjenje da miris crvenog vina nalikuje na muške feromone. Govoreći o mirisima, začini kao što su cimet, vanila i slično, koji se mogu osetiti u čaši finog crvenog vina, takođe su afrodizijaci. 

Kao i uvek kada je reč o vinu, mogućnosti su nepresušne. Na vama je da ih otkrivate i sami prepoznate šta vas najviše pokreće. 

Moj predlog je da prepustite muškarcima elegantne šampanjske čaše, oni ionako najviše cene oblik. Vaša privatna proslava će biti uspešnija ako je započnete čašom crvenog, muškog vina!

nazad na vrh

Srodni tekstovi