Beli biseri Chateau Kamnik

Beli biseri Chateau Kamnik

Vinarija Chateau Kamnik, osvajač ogromnog broja najvrednijih svetskih priznanja za vina pravi je vinsko-turistički dragulj na svega nekoliko minuta od centra Skoplja.

Srpski ljubitelji vina Kamnik uglavnom percipiraju preko vrhunskih crvenih etiketa, posebno onih metalnih kao što su Terroir, Signature, Heritage, dok linija Ten Barrels ili čuveni Cuvee već svojim imenom razbude čula. No šta se dešava sa belim segmentom podruma Kamnik, zašto se o njemu mnogo manje govori i zna, pokušava da nam objasni enolog Sandra Georgievska.

- Jednostavno zato što se u toku jedne sezone koja traje od berbe do berbe sva bela vina rasprodaju. Pa nema razloga da se o njima priča.

E baš zato smo u ovu vinariju došli upravo kad su bela vina iz berbe 2023 flaširana kako bi se pogostili upravo njima.

Sandra je inače bila jedan od sudija na nedavno održanom prolećnom nadmetanju Mundus Vini u Nemačkoj gde su vina S. Makedonije ponela tridesetak zlatnih medalja (42 ukupno) najavljujući novi kvalitativni bum ove vinske zemlje. Za Kamnik je značajno što je zlato istovremeno osvojio Monte 2022, blend montepulćana sa 27% vranca kao vino iz cenovnog razreda 11 evra, uz pet puta skuplji Vranec Terroir Grand Reserva 2020, a medaljama su se okitili još penušavac Spark Extra Brut 2018, te roze Pure Elegance 2022. Što bi rekli, za svakoga po nešto. Naše druženje započinju nova vina, Pinot Grigio 2023 i Tamjanika 2023.

kamnik 20 result
Barikirani šardone doneo je prekretnicu, tehnolog Sandra Georgievska

-  Vranec Terroir Grand Reserva je praktično ambasador vinarije Kamnik za crvena vina još od kad je 2013. godine na Decanteru berba 2011 osvojila regionalni trofej – kaže Sandra dok u čaše sipa mirisni pino griđo i iznosi zapažanja sa Mundus Vini iz vizure sudije. - Mislim da je Mundus Vini najdisciplinovanije i vrlo strogo ocenjivanje. Lično sam ocenjivala vina iz Gruzije, Italije, Moldavije, Rumunije... Iznenadilo me je da smo sorti aglianico dali veliko zlato, a bilo je naravno dobrog gruzijskog oranža i samo smo se čudili što takva vina ne stave u zasebnu kategoriju.

Jako sočne kiseline krase Pinot Grigio 2023, ali i zanimljiva završnica gde preovlađuju orašasti plodovi, ali ne kao rezultat odležavanja u drvetu, već iz košpice jer je vino rađeno na talogu. Tu je ona fina masnoća taana koja čini alvu tako zanosnim slatkišem, znači ne mlečni puter, već onaj iz semena nošen glicerolom.

- Što se griđa i tamjanike tiče godina 2023 je bila odlična. Barem ono što je ostalo bilo je neverovatnog kvaliteta što se evidentno vidi u čaši. Ozbiljna impresija, kako na mirisu tako i ukusu. Baš sam srećna vinima i zapamtiću godinu kao dobru. I za crvena vina je bila lepa jesen. Kvalitet je standardni, količina manja, a jedino je 2022. bila apsolutno iznad standarda.

kamnik s 24 result

Za razliku od ranijih godina bela vina su tek nešto malo flaširali pred Novu godinu jer je Sandrina vizija bila ne žuriti sa punjenjem, da što duže postoje u tanku na talogu. To doprinosi smirivanju vina, eleganciji kao i dodatnom razvoju aroma. Ne bi vina imala ovakvu strukturu i puteratost da nije punjenje odloženo par meseci i onda obavljeno gotovo u isto vreme za kompletnu količinu od oko 10.000 boca, kaže.

- Prvenstveno nam je želja bila da vino bude ukusno, isto, i da se oseti opuštenost u radu – smeje se.

Bela vina iz Kamnika ne idu na velika takmičenja jer se rasprodaju pre kraja godine, objašnjava Sandra, i kao evidentan primer navodi tek flaširanu Temjaniku koje neće biti na domaćem tržištu jer je već sve otišlo u izvoz. Ipak se našla boca za probu a vino odaje svež cvetni miris, divan, nimalo monoton, dok je na nepcu još aromatičnije. Bukvalno pruža dve dimenzije, jake mirise i arome na ukusu, a potom sočnu i hrskavu kiselinu koja se podvuče pod miris pa idealno kombinuje sa zahtevnom gastronomijom.

- Obožavam je sa japanskom hranom. Suši i ovde sami pravimo a kod kuće barem dva puta nedeljno – otkriva. - Nije živa riba već tretirana, ali i alga, soja sos, sve je to dosta jako pa opet ide odlično sa ovom temjanikom koja je možda malo intenzivnija za lagano belo meso.

Vino na neki način samo sebe teksturom spere sa nepca za sledeći zalogaj i daleko je pitkije od brojnih drugih tamjanika, a Sandra dodaje da ljudi u njima obično očekuju šećer dok je u Kamniku vole suvu. Temjanika možda ima neku slast na nosu ali to je honey suckle (medni cvet) miris. Perfektno vino za leto, ali ne kao ono, kad za neko lagano obično vince kažete da će dobro rashlađeno sjajno ići po vrućini. Ne, ovo je vino sa dosta ozbiljnosti koje se fino može piti na čašu pa čak i sa nekim voćem poput kajsije, breskve, viljamovke...

kamnik s 7 result

Prelazimo na ono što ovde zovu zimsko belo vino. Ispod crne etikete Winemakers Selection 2022 nalazi se ozbiljna bela kupaža rađena od grožđa iz najboljih zasada gde su zasebno fermentirali po 37% sorte Greko di tufo i vionje uz ostatak šardonea.

- Ovu etiketu smo krenuli ranije sa providnom bocom za brzu konzumaciju, ali nije više tako. Dobilo je zlato na BIWC, na Open Balkan Trophy i polako smo sami sebe ubedili da to nije dobro jer ljudima daješ pogrešnu informaciju za vino koje je inače najzahtevnije napraviti pošto je sa potpisom autora.

Greko di tufo daje ne samo mineralnost i cvetne note već u zavisnosti od temperature na kojoj fermentira može biti i muskatna i mineralna sorta. On i vionje se kao kasne sorte beru u oktobru te odležavaju na pokožici sur lie tehnikom a vino se flašira tek u junu. Ovom iz 2022. godine sa 14% alkohola upravo počinje sezona.

Nama se čini da je mineralnost izraženija u vinu nego kiselina a punoću je doneo uvek puni i snažni vionje koji se inače duže macerira. Iako ima tek dva do tri grama rezidualnog šećera beli Winemakers ostavlja utisak kao da ste pojeli parče divnog, aromatski višeslojnog kolača od višnje i kajsije sa belim šamom od gore. Samo što je voće imaginarno i što se duže otvara u čaši sve je lepši i neobičniji.

Čari vionjea potvrđujemo u sortnom Viognier 2021 koji je sušta elegancija dok novi iz berbe 2023, još mutan iz tanka divlji je na mirisu ali je ukus nenormalno moćan. Veliko buduće vino sazreva u bačvama od 4.000 litara samo da se zaokruži i dobije puteratost.

kamnik 14 result

Iako u globalu Makedonija nije poznata po sovinjonu, vinu Fume Blanc 2022 treba samo malo vremena da se otvori pošto je malo više hladan i u startu su kiseline dominantne.

- Sovinjon radimo sa maceracijom od oko 10 sati i hladnom fermentacijom a odležava u velikim bačvama nakon čega ide u barik – objašnjava Sandra.

A kad se malo zagrejalo, kiselina je uzela drugu ulogu, načinila čvrst omot oko raskošnih voćnih nota vina koje iskazuje ogroman potencijal baš kao i Sauvignon Blanc Single Vineyard 2022.

- Priznajem, ja sam bela vina počela da pijem tek sa Chardonnay Barrel Fermented, pre toga ih nisam volela – otkriva Georgievska dok prekrasan miris veličanstvenog šardonea dopire iz čaše. – Vino iz berbe 2022 kida!

Zbilja vino za uživanje, potvrđujemo, a ona podseća na rečenicu većine enologa kako im je teško da izdvoje jednu etiketu jer su im vina kao deca, te sva podjednako vole. Ovo vino svakako volimo više od mnogih drugih, smeje se glasno zamišljajući ga uz hranu sa tartufima pre nego kao asocijaciju na kolač. Dobro bi išlo i uz reš pečenu koricu jagnjetine, a zbilja nije jasno šta bi od vina tražio više neko ko voli barikirano belo.

kamnik s 13 result

Na prvom održanom Open Balkan Wine Vision Trophy nadmetanju, Chateau Kamnik je poneo titulu šampiona za autorsko oranž vino ali ga nisu ponovo radili. Zato još probamo elegantni i kompleksni roze Pure Elegance, a potom penušavac od šardonea Spark Blanc de Blancs Brut Natur za rastanak.

- Roze se dugo zvao Sexy a ime je promenio kad je krenuo izvoz za Crnu Goru gde pod tim imenom nije bio baš prikladan za predstavljanje u luksuznim restoranima, a posebno da se služi u belim rukavucama. Zato smo našli jednostavno a korisno rešenje, napravili novu etiketu, promenili bocu pri čemu je vino ostalo isto samo pod nazivom Pure Elegance. Time smo i uvozniku olakšali posao da ga ulista baš u tim restoranima. A pošto je vlasnik vinarije Iki Malinovski odavno želeo da napravimo drugačiji roze, kasnije smo promenili tehnologiju za Pure Elegance kao kaberne iz posebnog dela vinograda na 550 metara visine. Nije jako ekstraktan jer ga vrlo rano beremo, boja je nežnija. Inače od istog grožđa je kaberne Ten Barrels kao i Heritage. Ukrali smo jednu trećinu njihovog grožđa za ovaj roze (smeh) koji se radi bez maceracije. I nije preševina već samotok hladno fermentisani sa 14, 5% alkohola. Mora da ima toliko pošto to grožđe daje moćna, robusna vina. Mi ne mešamo grožđa za naša vina jer želimo da svako ima potpuni karakter.

I zbilja je takav ovaj roze, ozbiljan, dok je penušavac toliko pitak da nam se čini da ga nismo ni pili. Ili smo namerno zaboravili kako bi se vratili:) i podsetili se uz Spark Gold 2015 sa listićima zlata za VIP klijentelu, Spark Rose 2017 od sorte pino noar pa i desertnu tamjaniku Euphoria. Znači, do viđenja bela vina.    |

nazad na vrh