Rajnski Rizling 2012, Enjingi

Rajnski Rizling 2012, Enjingi

I bi Ivan Enjingi! Ko treba da ga zna, do sada ga je upoznao i spoznao, ko nije, imaće prilike. Vremešni gospodin koga je sudbina kao dečaka odvela od zanatlije koji pravi tambure do vinara i vinogradara nije pogrešila. Uzme ponekad i tamburu u ruke, ali njegovo grožđe pravi božansku muziku lepšu od filharmonije tambura.

Problematični rajnski rizling na ovim prostorima je uvek bilo teško razumeti. Ima svoju malu i odabranu publiku, ostali ili beže od njega, ili su nezainteresovani. Greška….velika greška. Ta sorta daje tako mnogo, tako je zahvalna, tako božanska, baš kao grožđe Ivana Enjingija. Hrskavog germanskog imena, Rajnski Rizling 2012 prati hrskav i mineralan ukus.

Mlad skoro deceniju razvio je one poželjne arome petroleja za kojim čeznu pravi ljubitelji ove sorte. No slojevit je itekako, pa se iza tog petroleja kriju mirisi zrele jabuke, pomalo oksidisale i jesenji tonovi dunje sa memljivog ormara. Kiselina više nije tako živahna, ali je i dalje tu, da da strukturu i upotpuni telo zajedno sa 13,4% alkohola.

Kao i većina drugih predstavnika iste sorte, i ovaj se jako lepo nosi sa masnom hranom, bilo da je to zemaljska ili morska masnoća. Uglavnom sa lososom nećete pogrešiti, ali ni sa junećim ćevapima ili brizlama. Svestrana je to sorta, gastronomski jako zahvalna pa tako jela možete kombinovati sa slatkim ili kiselim ukusima, jer rizling nudi sve to u kompletu.

Svašta se krije u Ivanovim podrumima, pogotovu što autor vina ima princip da ništa ne napušta isti bez najmanje pet godina odležavanja. Vino se kreira i definiše u vinogradu, a Enjingi je u njemu još od davne ’57 godine i u regionu je doveo sebe do statusa mitskog bića kome se klanjaju čak i veoma iskusni vinari i vinogradari.

U Hrnjevcima, Kutjevu, sagradio je sopstveni hram vinarstvu i vinogradarstvu gde leži svo njegovo blago, tu na plodnim brežuljcima Slavonije i čeka da tvorac kaže „sad je spremno, popijmo ga“…  |

nazad na vrh