Zak: U Zakovom gnezdu

Zak: U Zakovom gnezdu

Ekskluzivni novosadski restoran ZAK (Šafarikova 6) popeo se za ljubitelje vina bar dve stepenice više.

Uveden je, na našim prostorima, još uvek inovativan FLIGHT WINE SYSTEM - gostu se ponudi da proba nekoliko vrsta vina kako bi se lakše opredelio za ono PRAVO... Brus Li i njegov legendarni film „U zmajevom gnezdu“ su patern po kome su rađene sve arkadne kompjuterske igrice. Tek kad savladate sve nivoe postajete superheroj. Slično je u centru Novog Sada, preko puta reformatske hrišćanske crkve. Svakoga dana od 8 do jedan iza ponoći, u masivnoj žutoj zgradi s' početka prošlog veka, zadovoljni se gosti restorana „ZAK“ bore protiv sopstvenih „gladnih očiju“. Bitka izazvana „nečuvenom kulinarskom gastroestetikom“ majstor Baneta preliva se preko naizgled hladnih stolova u donekle mračnoj atmosferi ponekad protkanoj finim jazz notama akustičnih standarda. Sve ostalo je - daleko iznad standarda! 

zak03Nakon šest meseci jakih priprema,  kad je mlada i kreativna Linc ekipa u februaru 2009. preselila sladokuscima već znano ime „Jatak“ u novu zgradu (samo stotinak godina staru sa obezbeđenim park-placem), neobična ideja  krenula je da se zahuktava. Kao torta na spratove puna specijaliteta, Zak u podrumu nudi wine underground - lučnim svodom od cigala obrgljeno skrovište gde će se vino moći pogledati, omirisati, probati i eventualno kupiti. Nivo iznad, a u parteru je „bečki kafe“, mesto gde možeš da doručkuješ, popiješ kafu ili pojedeš kolač, noću se naločeš piva. A možeš i da - jedeš. Onako, baš... Posle dobrog jela, valja i dremnuti pa se na mansardi nude apartmani sa doručkom.

U Zaku veruju...

...da se u restoran prvenstveno ide zbog dobre hrane. A za slikanje, pa, tu su kolači. Takvog izgleda da ih morate fotkati pre nego vam se istope u ustima. Probali smo listiće od crne čokolade sa musom od bele i raguom od višanja, bejlis tortu i parfe krokant. Jedini je problem bio, nismo imali „mesta“ za više.

Ipak, čini se da je klijentela tokom leta „usvojila“ restoran na prvom spratu i veliku baštu mediteranske arome što barem podseća na Panonsko more, kao prvu ljubav koja se lako ne ostavlja, pa domaćini slute goste koji će tek da „otkriju“ Klimtove zlatne secesijske motive u prizemlju, koji se tako dobro slažu uz krunski nakit što stiže iz kuhinje. Porcije su nešto manje nego u restoranu na spratu, ali su i cene znatno niže. A kvalitet nije da je isti, nego je i jelovnik različit pa samo ovde možete probati najbolja pileća krilca u Novom sadu , pohovani kamember ili kraut hendl - piletinu s kupusom i šargarepom koju kao da je baba pravila. Ili okrajke bifteka sa basmati pirinčem i ružmarinom. Na spratu, neki specijaliteti su isti, samo biftek nije od okrajaka, a file lososa je sa dagnjama, dok ga dole služe u dižon sosu. Pa ko voli...

zak04

Ukoliko zauzmete bilo koje od mogućih 200 mesta, pruža vam se jedinstvena prilika da isprobate proizvode internacionalne, ali potpuno autorske kuhinje. Majstor Bane je „kutlačine tajne“ prikupio širom Evrope, a kristalizovao ih u direktnom kontaktu sa gostima. Svakom redovnom degustatoru zahtevnijeg nepca rado će izaći u susret pa udruženim snagama stvoriti i onu kreaciju koja ne postoji u meniju. Na taj način su nastale neke od vrhunskih čarolija koje se mogu naručiti, čime ova kuhinja zaslužuje da nosi naziv „prijateljska“ umesto - domaća. Riblji filei, pačje grudi, nenadmašni file stejkovi, a sve u sosovima od limete, smrčka, plavog sira, guščje džigerice, goveđe srži, vina.... Između filea od jelena sa crvenim kupusom i sosom od kleke, pilećeg filea punjenog gamborima u estragon sosu i jagnjećeg karea u balzamiko sosu sa ratatuijem, odabrali smo ovaj poslednji. Umesto opisa, zapitaćemo se: kako izgleda duša? Ne znam, ali ukus i osećaj na nepcu su identični - meko k'o duša. Izvanrednu ponudu i mikseve testa (lingvini/fetučini sa morskim plodovima ili tartufima i junećim bubrezima) mogu zaseniti samo - čorbe, predjela, kolači! Najveći problem je šta ne probati? Koristeći jedinstvenu u Srbiji mašinu Paco Jet, kuvarski tim stvara nenadmašne esencija-čorbe: španać, celer, bundeva... Ova švajcarska mašina  velikim brojem obrtaja seče i miksuje namirnice dok mali kompresor uduvava vazduh čime se dobijaju izuzetno vazdušasti rezultati. Obavezno probati ovako dobijene museve od kozjeg sira, pileće džigerice kao i karpačo od lososa/brancina sa limetom, ili onaj goveđi. Bukvalno ćete shvatiti kako izgleda slika na tanjiru i probati ukus umetnosti. Paco Jet se inače koristi za proizvodnju sladoleda, pa ovako spremljene specijalitete rado zovem - slanoled!

I, naravno, tu su probrana vrhunska vina - po dve tri etikete iz najboljih svetskih regiona. Pa i onog našeg.

Flight Wine System

Eksluzivni novosadski restoran ZAK popeo se za ljubitelje vina bar dve stepenice više nakon što je uveden FLIGHT WINE SYSTEM -odnosno praksa da se  gostu ponudi da proba nekoliko vrsta vina kako bi se lakše opredelio za ono PRAVO. U tom izboru se od pre tri meseca možete osloniti i na iskusnog somelijera. Diplomirani stručnjak Miroslav Jurišić (Udruženje sommeliera Vojvodine) izvanredno se snalazi u bogatoj vinskoj karti. Spisak od preko 160 domaćih i inostranih etiketa neprestano se proširuje, često na sugestije gostiju, a prava inspiraciju su dešavanja vezana za enološku kulturu koja se u ZAKu jednom mesečno organizuju. Promocije, degustacije, uparivanje vina i hrane su "škola" koja se ne propušta.

nozze_d_oro_tasca_d_almeritcerrataltojoffre-merlot

Top 3 u ZAKu trenutno su:

Sicilijansko belo  NOZZE.D.ORO
CASANOVA. DI. NERI - CERRETALTO - 2004
JOFFRE - MERLOT ARGENTINA - 2006

nazad na vrh

Srodni tekstovi