Vino isto, sve ostalo različito!

Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

Q: Otvorim nedavno domaće crveno vino, relativno novo na tržištu, dosta ga hvale (pa i vi), dekantiram ga dva sata i – bio sam oduševljen! Sledeći put otvorim isto vino, ne dekantiram, a ono kao da se ispralo vodom (možda sam tih dana navikao na Barolo, pa zato, šalim se…), nema u njemu ni 10% od onoga što je bilo prvog puta!

Hajde, da kažem, nisam dekantirao. Uzme zatim drugar isto to vino u prodavnici, sipa u čašu, sačeka da se otvori 20 minuta, ali ista priča. Kupim sutradan ja opet isto to vino (uporan sam), dekantiram, ali opet mi nije kao prvi put. Imao sam takvo iskustvo sa još nekoliko vina, ali nikada tako drastično. Temperatura serviranja je bila ista, ili slična, na izgled sve isto, ali razočarenju nema kraja. Zašto je to tako?
Igor Petrović

A: Puno je faktora koji utiču na vino, ali i na samog degustatora. Vino je proizvod koji se konstantno menja, i svaka boca je priča za sebe.

To naravno ne smeju da budu drastične razlike, ako govorimo o istom vinu, iz iste berbe, od iste sorte, proizvođača. Ono što može donekle biti odgovor je različito vreme punjenja vina iste serije što u nekim slučajevima može da dovede do malih promena u organoleptici. Takođe,  datum punjenje može da učini svoje. Vina koja su punjena  samo nekoliko dana pre odlaska na tržište umeju da budu raslojena pa je potrebno vreme da se „smire”. 

Dalje, mogu se javiti i neke mane koje možda niste znali da propznate pa je to delovalo kao drugačiji ukus. Vaše raspoloženje, uslovi u kojima ste degustirali su takođe mogući uzročnici različitih zapažanja i doživljaja vina. Dakle, puno je razloga koji mogu da naruše ili poboljšaju utisak o nekom vinu.

Međutim, jedno je sigurno, vino ispred koje stoji ista etiketa ne sme drastično da se razlikuje u organoleptičkim svojstvima. U svakom slučaju, predlažem da posetite vinarije, ukoliko ste u mogućnosti i na licu mesta se uverite šta je pravi razlog ovakvih promena. Sigurna sam da ćete biti zadovoljni!

nazad na vrh

Srodni tekstovi