Kako da ocenite crveno vino

Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

U jednom od tekstova dali smo vam prve smernice kako da degustirate vino. Tih nekoliko saveta veliki su korak za apsolutnog početnika, koji će se zadovoljiti osnovnim pristupom, onim što mora da zna svako ko želi da upozna bazični deo vinske priče.

Ali, malo nadgradnje može da vas svrsta u solidne poznavaoce, analitičare i vinske sudije i dodatno ojača vaše samopouzdanje prilikom izbora prave etikete, posebno kad su u pitanju crvena vina. 

Zašto crvena? Zato što su crvena vina bogatija sadržajem na koji ćemo posebno obratiti pažnju, a koji većini početnika izgleda nekako nejasno i tajanstveno. Tu se u prvom redu misli na tanine. Za početak neophodan vam je „alat“ u ispravnom stanju: oči, nos, receptori za ukus i prepoznavanje teksture vina.

Šta tražite u boji vina?

Kad nagnete čašu nad belom i dobro osvetljenom osnovom (pozadinom) dobijate svoj mali vinski rentgen aparat.

Sortnost – Boja i zasićenje boje može vam na prvi pogled otkriti sortu od koje je vino napravljeno. Tako je boja pino noara bledunjava i ciglasta, za razliku od tamnih, dubokih, purpurnih obojenosti kabernea ili merloa, recimo.

Starost – Starenjem vino gubi svežinu i bogatstvo boje, postaje prvo narandžasto, zagasito pa i braonkasto, što se najbolje vidi po obodu. Drastična promena boje najčešće zahteva barem pet do deset godina razvoja u boci.

PorekloVina bogata izrazito jarkim bojama najčešće su mlada i najverovatnije potiču iz jako sunčanih predela. Slaba obojenost asocira na hladnije predele.

KiselineLaka plavičasta nijansa na obodu nekih vina asocira da je vino nižeg nivoa kiseline, dok crvena, naravno, najavljuje suprotno.

Ne preterujte sa vizuelnim analizama. Sve napred nabrojano može imati „amandmane“ kada su u pitanju kupaže, a ono glavno tek sledi.

Šta govore nožice ili vinske suze?

„Vidi ove suze kako se slivaju, sigurno je sjajno vino!“ – uzvikne tu i tamo poneko na degustacijama. Na žalost, pojava „suza“ nema mnogo veze s kvalitetom već sa viskozitetom tečnosti i upućuje na analizu alkohola i šećera u vinu. Ali, iskusnom analitičaru može pomoći da odokativno utvrdi moguće geografsko poreklo vina. Viši viskozitet u vidljivijim nožicama nagoveštava više alkohole, a da bi alkoholi bili viši, grožđe mora biti izuzetno zrelo u trenutku berbe. Time se vino u startu može geografski odretiti prema izrazito sunčanim vinogradima Australije, Španije, Kalifornije, Makedonije, što da ne? 

Takođe, ukoliko u čaši i na zidovima čaše ostaju sedimenti, pijete nefiltrirano vino. Time imate garanciju da ga nije proizvela vinska hiperprodukcija neke gigantske vinarije, pošto one do detalja prate proizvodne procese na koje niko od najšireg kruga potrošača neće imati zamerku tipa „vidi, imam nešto u čaši, fuj!“. Naprotiv, pijete boutique vinariju i to najverovatnije iz Starog (vinskog) sveta koja svoje blago stvara na najtradicionalniji mogući način.

Igra se zove: prepoznajte mirise

Čulo mirisa je dar bogova. Svi ga imamo, ali su neki više nadareni. Ipak, nemojte se demoralisati, najvažnije mirise svako može da prepozna, a bilo da pijete ili jedete, mirisanje je najvažniji deo uživanja. Sve ostalo je manje-više rutina. Mirisa koji se mogu prepoznati u vinu je na stotine. Nekad se i nasmejete na to šta je neko u nekom vinu prepoznao. Osnovu čine tri kategorije i najverovatnije da će vas one u potpunosti zadovoljiti kad krenete da ih prepoznajete.

Glavni voćni i slasni mirisi – Trešnja, višnja, jagoda, malina, brusnica, šljiva, kupina, borovnica, maslina, tart, džem, kandirano voće, slatko…

Cveće i biljeEukaliptus, šipak (hibiskus), lavanda, ruzmarin, anis, ruža, kadulja, origano, nana, vanila, biber…

Uticaj drvetaDim, duvan, vanila, koža, memla (pečurke), sandalovina, čokolada, koštunice, beli luk, slanina, crni čaj, grafit, kafa, suvo lišće, kapre…

Kako se analizira miris? Za početak, pokušajte da žmurite i zaboravite da je pred vama čaša vina. Ako osetite neko cveće, zamislite da ste na livadi i probajte da otkrijete šta vas to najviše privlači. Ne držite predugo nos u izvoru mirisa, može da vas zbuni mnoštvo aroma. Ne trudite se da tačno precizirate šta je u čaši, borovnice, šljive, čokolada. Sasvim su dobri i opisi asocijacija tipa: „hladni vetar koji duva nad poljima oko Palićkog jezera!“ Ipak, ako vam se za trenutak učini da ste u slepoj ulici, da je vaš jadni nos otupeo i ne ume da prepozna više ništa, rešenje je jednostavno: za trenutak pomirišite sopstvenu podlakticu. Vaš miris neutralisaće sve do tad doživljeno i otvoriti novu belu stranicu aroma memoranduma.

Za manje-više profesionalce

Vinsko njuškanje ima i viši nivo. Sve što osetitie na mirisu, rezultat je brojnih jedinjenja, kiselina i alkohola. Ali određeni mirise govore poznavaocima dosta toga:

Primarne aromevoće, cveće, zavise od vrste grožđa od kog se pravi vino. 

Sekundarne aromekarakteristike prepečenog hleba, sira, piva ili maslaca. To su ostaci kvasca korišćenog pri fermentaciji, a nastaju kao posledica proizvodnog procesa.

Tercijarne arome su najsuptilnije i nastaju starenjem vina ali i uticajem drveta. Najlakše je prepoznati vanilu koja dolazi od barikiranja, ali u kvalitetnim i odležalim vinima i arome kože, putera, dima, prepečenog hleba, koštunjavog voća.

Šta tražimo na i pod jezikom, nepcu, obrazima?

Kako otkriti šećer u vinu? Lako, oseti se odmah na vrhu jezika. Ali nije jednostavno osetiti baš sav šećer i baš odmah. Ima vina koja su suva a u suštini sadrže takozvani zaostali ili rezidualni šećer koji se ostavlja u vinu kako bi bila punija. Takođe, ima vina koja nose u sebi slast, ali je to rezultat određene arome a ne šećera.

Kako otkriti alkohol? Alkohol se oseća dublje prema grlu. Iskusni degustatori bez problema pogađaju procenat alkohola. Za početak, dovoljno je da alkohol ne osećate, to pokazuje da je reč o dobro balansiranom vinu, gde je sjajno ugođen odnos alkohola i kiselina, pa ništa ne štrči. To je pokazatelj dobrog vina (naravno, ukoliko ne pijete slatku širu s nekoliko postotaka alkohola).

Kako analizirati tanine? Tanini se prikazuju dvojako, kao ono hrapavo na jeziku, ali i kao gorkasti deo vina. Visoki sadržaj ili nezreli tanini proizvešče utisak na jeziku kao da sisate mokru kesicu čaja. Ukoliko su tanini proizvod košpica grožđa osete se na usnama i zubima. Oni koji potiču od bureta napadaju strane i koren jezika. Tanini su najviše odgovorni za teksturu vina, elegantna, svilena, robusna vina, kako se gutljaj kotrlja ili kači po ustima i jeziku, sve su to tanini.

Šta vele kiseline? Kiselina je čistač usta i nepca. Kiseline mogu biti uzbudljive, čak i seksi. Pa peckaju, štrpkaju, pogađaju najrazličitije delove usne duplje i jezika. Kreću se u rasponu od onih limunastih do gotovo puterastih. Kiseline direktno odlučuju o dugovečnosti jednog vina i uz tanine su verovatno najznačajniji deo kvalitativne alanize i sublimacije utiska. Ali ne valja ni preterivati, jake kiseline su često u istoriji vinarstva, pogotovo srpskog, bile alibi za slabu higijenu i tehnološko neznanje u vinskim podrumima.

Sve u svemu, pokušajte sebe da testirate prateći ove smernice i probajući što više različitih vina. Ko zna, možda otkrijete u sebi talenat za ocenjivanje vina, a to se i te kako dobro može naplatiti. Ali, ako i ne bude tako, neće vam biti dosadno uz sva ta vina koja će te usput probati!

nazad na vrh

Srodni tekstovi