Oranž vinarije Mikić je raskošna verzija bagrine

  • Objavljeno u Vesti
Oranž vinarije Mikić je raskošna verzija bagrine

Polusuva Bagrina 2023 vinarije Mikić iz Negotinske Krajine iza elegantne i tek pomalo zlatne etikete u boci od pola litra krije sjajno vino oranž boje. Nastalo čudom prikazuje bagrinu u potpuno novom i neočekivanom izdanju!

Da je autohtona bagrina toliko „nova“ sorta za ljubitelje ali i same proizvođače spoznali smo tokom seminara i senzorne evaluacije proizvedenih mikrovinifikacija od grožđa ove sorte za proizvođače vina Negotinske Krajine koji je usledio kao naredni korak obavljenih istraživanja na terenu. Rezultat svega bila je monografija Sorta vinove loze Bagrina, sorte koja bi kroz prizmu novog Mikić oranža mogla dobiti i poseban aneks kad je opis vina od nje u fokusu.

Poprilično rashlađena Bagrina 2023 obilno nudi raskošne mirise i arome kajsija, bresaka, passion fruita, dok se neočekivano visokih 14% alkohola i oko 10 gr/l zaostalog šećera požudno pribijaju uz sočne gastronomske kiseline vrhunske pitkosti. I dok vas prefinjeno štipka za obraze nepcem se širi malo mednih nota uz sve ono i još mnogo toga što ste pronašli na mirisu.

vinarija Mikic 0045
Dejan Mikić

Pogotovo kad lagano krene da se zagreva sve dok u lepoj završnici ne pruži reminescencije na slasni i dobro narasli milihbrot prepun kandiranog voća. Iako neverovatno dobro prija u pauzama između dve kašike masne guščije supe, savršeno harmonizovanu Bagrinu Mikić ne treba piti na vinskim manifestacijama. Pravi je doživljaj onaj stečen u osami kad joj se u potpunosti prepustite, a i ona vama, ali priču o nastanku tog vina morate čuti.

Ovo jeste potpuno novi vid bagrine koja definitivno pokazuje drugačije lice, priznaju u vinariji Mikić. No postoji razlog, praktično maler, kažu Dragana i Dejan Mikić.

- Dve trećine fermentacije vina odrađeno je na pokožici. Želeli smo da napravimo nešto poput naših slatkih vina Destino i Dolce koja maceriraju oko dve nedelje. No morali smo na put u inostranstvo što je dosta duže potrajalo pa je nakon hladne maceracije pre našeg povratka krenula i spontana fermentacija. Bili smo u dilemi da li da je prekidamo ili ostavimo da bude u stilu oranž vina jer nam je ovo bila prva berba bagrine uopšte. I presekli smo, idemo na oranž pa šta bude, ali uz puno skepse svesni da nemamo prevelike količine za igranje. Konačno smo je isfiltrirali kako bi se uklopila sa elegantnom etiketom i bocom gde bi bila šteta da je vino mutno. I verujemo da nismo promašili.

Mladen Ciric 10

Najzanimljivija je priča o poreklu Mikić bagrine. Vinograd merloa posađen 2008. godine imao je nekih 800 „pogrešnih“ čokota. Da nije bilo Darka Jakšića i njegovog seminara o bagrini Mikići ne bi ni znali da je imaju. Do 2023. godine smatrali su je uljezom u merlou, grožđem koje je sve vreme samo smetalo. Moralo je odvojeno da se bere, da se preskače tokom berbe merloa, potom da se vraća u vinograd po rod onoga što na kraju ne znaš šta ćeš sa tim.

- Kad neko dođe da kupi grožđe uvek sam gledala njega prvog da dam po sistemu nosi ga, samo da ga ne gledam – seća se Dragana. – Svekar je jednom prilikom od toga napravio roze ali je to bilo vince, ništa specijalno. I onda kada smo se krajem maja 2023. sastajali i isprobavali sve moguće bagrine na seminaru o toj sorti, Dragan i ja smo se složili da ćemo je svakako, kao i svi ostali posaditi. Potom stiže publikacija Sorta vinove loze Bagrina a kad smo je prelistali otrčali smo uzbuđeno u vinograd i potom uz konsultaciju sa Darkom Jakšićem samo potvrdili kako već imamo bagrinu. I to oko 800 čokota grožđa starog više od 15 godina koje smo praktično bacali!

vinarija Mikic 0045
Dragana Mikić

Vizuelni identitet etikete je Draganina ideja i želja da se estetika kasnih berbi Dolce i Destina nastavi kroz oranž, a realizaciju potpisuje slikarka iz Kragujevca Kristina Petronijević.

- Bagrina je stara autohtona sorta a oranž vina nešto moderno i u trendu, pa sam ipak devojku na slici zamislila kao strogu eleganciju a ne nekakvu vešticu što bi možda odgovaralo estetskim oranž trendovima – smeje se Dragana i najavljuje nove zasade bagrine. - Već smo krenuli da širimo vinograde ali najviše do tri hekara i uglavnom bele sorte. Proširićemo šardone ali i crnu tamjaniku, no ne usuđujemo se više jer nemamo radnika ni za ovoliko. Sledeća je bela tamjanika koje ja iskreno nisam pobornik, ali u vinarstvu ekonomsko razmišljanje često mora biti u fokusu. Meni je šardone posebno drag no tamjanika je jednostavnija i mislim da ću polako odustati od borbe. Kud svi tud i mi, pri čemu mora postojati granica. U jednom trenutku se prelazi u industriju bez mogućnosti praćenja kompletnog procesa a to nipošto ne želimo.   |

Slatka vina su realnost

U Italiji se pije kasna berba, u Nemačkoj, Austriji... Svuda se pije pa što se ne bi u Srbiji pila, pita se Dragana na konstataciju da Mikić vina uglavnom imaju zaostalog šećera?

- Iako me svi bledo gledaju tvrdim da muškarci mnogo piju slatka vina, baš kao što i žene piju ona jaka. Naša Bagrina ima 14% alkohola, ali nije kasna berba, već to Krajina čini grožđu. Mi smo je brali kad se i bere krajem septembra a dali smo je samo u nekoliko restorana sa kojima sarađujemo i gde imamo i druga vina. Ne trudimo se da je guramo i prodajemo jer zbilja nema potrebe. Slatka vina se sve više traže, to je naše iskustvo.

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh