Baciti ili ne baciti!

Baciti ili ne baciti!

Imam tipičnu žensku naviku da teško bacam stvari jer – možda će nekad zatrebati. Iako kažu da treba baciti ono što niste nosili ili koristili godinu dana i dalje imam u ormaru gomilu nepotrebne odeće, a u kuhinji punu ladicu ostataka raznih vrsta: davno otvoreni keks (možda će mi trebati za neki kolač), otvorene kesice sode i praška za pecivo (možda će mi trebati samo malo)...

Za razliku od toga, ne dešava se često da mi ostane otvorenog vina. To jedna od namirnica koja se u našoj kući najviše troši. Ali nam je zato špajz pun neotvorenog vina, od kojeg je polovina najverovatnije oksidirala. Poprilično je frustrirajuće kad ti se pripije, a svaka flaša koju otvoriš – ne valja! A još se više nerviram kad treba prosuti to vino! Tako se i ono vuče danima po kuhinjskom pultu, dok neko ne odluči da prelomi. Ipak, ovo se može i izbeći. 

Osim osnovne upotrebe (piti i uživati) vino sa manom (ili ono koje vam se ne dopadne) može se iskoristiti i na druge načine. Moja rodbina u Dalmaciji od crvenog je pravila sirće, što je takođe poznata stvar. U mom slučaju takvo vino najčešće završi skuvano – voda, šećer, narandža i đumbir mogu čak i od oksidiranog vina da naprave odlično kuvano vino. Osim ovoga, šećer, vino i začini mogu da posluže u još nekoliko zanimljivih recepata: 

 • Pretvorite vino u džem – dodajte šećer, želatin i napravite namaz!
 • Napravite domaću sangriju ili čak neki koktel na bazi vina. Na internetu postoji niz varijacija na tu temu.
 • Poširajte voće vinom, šećerom i začinima i dobićete odličan desert.
 • Ako kao i ja niste fan veštačkih topinga za sladoled, od vina i dodataka napravite domaći.
 • Naravno, vinom možete marinirati meso (i načiniti ga zdravijim), praviti različite sosove i slično. 
 • Možete i  zamrznuti ostatke vina u posudicu za led, te ga po potrebi dodavati u jela.
 • Belo ili penušavo vino iskoritite kao preliv za salatu, samo mu dodajte maslinovo ulje, sirće, senf i malo šećera.
 • Možete ga upotrebiti i za ispiranje voća i povrća – budući da vino ima gomilu antibakterijskih svojstava koji ubijaju klice.

Ukoliko je vino, ipak, više užeglo, iskoristite ga na jedan od sledećih načina:

 • Očistite staklo – belo vino koje je na putu da postane sirće može biti odlično za čišćenje staklenih površina! Osim stakla, belim vinom možete očistiti i kuhinjske površine.
 • Crveno, pak, možete koristiti za farbanje tkanine – samo je potrebno u proključalo vino staviti tkaninu, natapati 10-tak minuta, ohladiti pa dobro isprati.
 • Antioksidansi u crvenom vinu nisu dobri samo za vaše unutrašnje zdravlje. Oni takođe mogu omekšati koži doprineti njenoj hidrataciji.

Postoji još niz zanimljivih saveta na ovu temu, ali moj savet vam je da ne čuvate vina koja nemaju potencijala za starenje i ne punite špajz, već da ipak uživate u njegovoj osnovnoj nameni!

nazad na vrh

Srodni tekstovi