Kako sačuvati mehuriće u penušavom vinu?

Kako sačuvati mehuriće u penušavom vinu?

Q: Da li postoji način da se sačuvaju mehurići u penušavom vinu nakon otvaranja?
(Aleksandra Stamenković, Kragujevac)

A: Kada otvorite bocu bilo koje vrste vina konatkt s kiseonikom počinje da pravi promene u njemu. U početku kiseonik će pomoći da vino bude izražajnije, zbog čega je dobro provrteti vino u čaš da bi se kontakt ravnopravno i brže ostvario. Ali nakon nekog vremena kontinuirano izlaganje kiseoniku će promeniti profil vina. Neće pokvariti vino, ali baš kao što narezane jabuke počnu da postaju smeđe i poprime orašaste note, svež ukus vina će početi da bledi i oksidira.

S penušavcima imate dodatni problem što rastvoreni ugljen-dioksid u vinu počinje da izlazi. Da bi se mehurići koliko-toliko zadržali potrebna je posebna oprema. Zatvarači, odnosno vakum stoperi specijalno dizajnirani za penušavce su relativno jeftini i dostupni u više varijanti. U kombinaciji sa vakum pumpom mogu da sačuvaju mehuriće više dana. Valja obratiti pažnju da kada zatvorite otvorenu bocu sa mehurićima pritisak od karbonacije može dovesti do toga da zatvarač iskoči.

Posle kvalitetnog zatvarača najbolje što možete da uradite za vašu bocu otvorenog penušavca je da je držite na hladnom u frižideru. Naime, ugljen-dioksid je rastvorljiviji u hladnim tečnostima tako da će hlađenje preostalih mehurića pomoći da vino ostane svežije s više mehurića kada budete spremni da dovršite flašu.  |

nazad na vrh