Passione Italiana: Starsno vino za strasne ljude

  • Tekst  Marko Stojanović
  • Objavljeno u Reportaže
  • Bookmark and Share
Passione Italiana: Starsno vino za strasne ljude

Iz intezivnog druženja Borjane Bošnjak i Danielea Muccija, koje je preraslo u strastvenu ljubav, rođena je Passione Italiana. Više od jedne decenije njih dvoje dele svoju strast i prema jedinstvenom podneblju Toskane, njegovim darovima i pitomom načinu života. U tom zagrljaju zemlje i neba rađa se strastveno vino koje oni sa sve većim uspehom plasiraju na srpsko tržište.

Pečat Passione Italiana garantuje visoku profesionalnost, posvećenost, sigurnost kvaliteta, direktan kontakt sa proizvođačima i apsolutno poznavanje svih proizvoda koje predstavljaju tržištu, a to su najbitniji faktori koji ulivaju poverenje potrošaču pri izboru vina visokog kvaliteta. Nakon školovanja u Londonu, od 1992. godine Borjana živi i bavi se vinom u Montalčinu, mirnoj varošici gde je pronašla prostor za svoj kreativni posao. Upravo u ovom toskanskom gradiću je 1999. godine upoznala Danielea na jednoj od degustacija vinarije Casanova di Neri. Daniele je Toskanac, rođen u Sijeni, a odrastao na vinogradskom imanju blizu Montalčina. Kao diplomirani agronom, svoj životni put je posvetio vinovoj lozi i zemlji na kojoj se ona rađa. Udruženim snagama pokrenuli su posao saradnje sa dva najpoznatija vinska podruma: Casanova di Neri i Col Vetoraz, čija vina polako pronalaze put do vinskih karti sve većeg broja restorana i wine barova Beograda i Novog Sada.

passione-italiana-2Oblasti odakle potiče vino koje nam donosi Passione Italiana su Toskana i Veneto, dve italijanske regije poznate po burnoj istoriji i umetničkoj tradiciji, ali i prepoznatljivim vinima. Odbacujući elemente pristrasnosti ka Danijeleovom mestu rođenja, Borjana tvrdi da ove dve regije, po vrstama vinove loze i njenom najznačajnijem produktu, nemaju odgovarajućeg takmaca u Italiji.

Oblast Toskana, konkretno podneblje Montalčino, poznata je po sorti Brunello, lokalnom nazivu za sortu grožđa Sangiovese, koji se odlično prilagodio ovom podneblju i zemljištu da danas deluje kao posebna sorta. Ovome može da zahvali uopšteno mediteranskoj klimi sa padavinama prvenstveno u maju, oktobru i novembru. Na visinama iznad 400 metara nadmorske visine sneg se gotovo ne pojavljuje, dok su magla i mrazevi sasvim retki. Blaga klima, stalni vetrovi i vedro vreme tokom čitavog vegetativnog ciklusa omogućavaju najbolje uslove za zdravlje loze i uravnoteženu zrelost grožđa.

Passione italiana 02

Karakteristika pojedinačnih vinograda, koji su udaljeni jedni od drugih i do 30-ak kilometara, zavisi pre svega od zemljišta i mikroklime koji određuju karakter ovih jedinstvenih vina. Vinogradi locirani u istočnom delu regije nalaze se u svežoj mikroklimi i kod njih sazrevanje traje od početka do kraja oktobra. Kako Borjana napominje, elegantna vina dobijena iz ovih vinograda karakterišu jaka aroma i visoka kiselost. Nasuprot tome, vinogradi izloženi na južnom delu regije, pod uticajem su Tirenskog mora koje stvara tipičnu mediteransku mikroklimu, daju gusta vina sa jačom strukturom, intenzivnijim mirisom i ukusom voća. Ova vina poseduju fenomen da mogu odležati i više od 30 godina, a istovremeno mogu se piti i posle 5 godina starosti.

Neri Tenuta NuovaOblast je bila pokrivena vinogradima i u doba antičkog Rima, ali je u poslednjih nekoliko decenija Brunello ponovo otkriven i od tada neprestano dobija na značaju u svetu vina. Najpoznatija vinarija podneblja Montalčino je Casanova di Neri, vlasnika Giacoma Nerija, velikog prijatelja Borjane i Danielea. Ta vinarija je 2006. godine dobila dve nagrade uvaženog magazina Wine Spectator: za vinariju godine sa vinom Brunello Tenuta Nuova (berba 2001) i za najbolje vino Brunello Cerretalto 2001, a koje je časopis ocenio sa 100/100 poena. Ove godine na tržište je dospelo Brunello Tenuta Nuova 2006, koje je takođe ocenjeno sa makismalnih 100 poena, dok će Brunello Cerretalto 2006 izaći na tržište tek sledeće godine.

conegliano valdobbiadene2U regiji Veneto, preciznije provinciji Treviza, proizvodi se 90% vina ovog podneblja. Tu se nalazi i poznata oblast Valdobiadene, sa severozapada ograđena vencem planina koje formiraju reljefni amfiteatar, štiteći regiju od udara severnih vetrova. Proučavajući teren ove regije, Daniele je zaključio da različite hemijske i fizičke osobine zemljišta, ekspozicija, nadmorska visina (od 50 do 500 metara) i mikroklima pod uticajem obližnjeg Jadranskog mora, određuju karakter ovih nežnih vina.

BrunelloPoreklo ovih vina može se pratiti i pre rimske kolonizacije (2. vek p.n.e.) a tesno je povezano ne samo za zemlju koja ga proizvodi, već i za običaje, tradiciju i ekonomiju lokalnih zajednica tokom više od deset vekova. Porodica Miotto se naselila u ovoj oblasti 1838. godine i započela sa uzgajanjem dve sorte grožđa: Prosecco i Cartizze. Od 1993. godine, potomak ove porodice Francesco Miotto, zajedno sa Paolom de Bortolijem i enologom Lorisom dall'Acqua, osniva vinariju Col Vetoraz, koja danas doprinosi prepoznavanju i vrednovanju ove oblasti i njenih proizvoda. Najveće količine uzgajenog grožđa koriste za spravljanje penušavog vina, od kojih je Valdobbiadene-Conegliano Prosecco Spumante u poslednje vreme dobilo mnoga međunarodna priznanja.

U Passione Italiana su uvereni da za ova fenomenalna vina ima mesta i na srpskom tržištu. Istina, ekonomska kriza se prošle godine odrazila i na srpske konzumente, ali su duboko ubeđeni da će prepoznatljivi i svetski renomirani brendovi naći put do pravih ljubitelja vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi