Uparivanje ili sjedinjavanje

Uparivanje ili sjedinjavanje

Ušuškano, obavijeno, savršeno prožeto, tako se u tri reči može opisati paleta ukusa, aroma i vizuelnog doživljaja koji smo imali u beogradskom restoranu Monument gde smo uparili bela Vimmid vina sa specijalitetima šefa, Ivana Stefanovića.

Glavne uloge dodeljene su etiketama Aglaja Sauvignon & Semillon 2015 i  Aglaja Chardonnay 2015 i specijalitetima zbog kojih se u ovom restoranu sagrađenom u senci amama kneza Miloša, od otvaranja do fajronta traži slobodno mesto. Gotovo uzalud.

Monument Aglaja DSC0016 Koje vino sa čime, slatke muke, osmeh govori sve: Vlada Frunzarelović

Braća Frunzarelović iz Negotina ne prestaju sa iznenađenjima. Uz odlična vina polako počinju da ovladavaju i segmentom gastronomije, pa uz bele kozje sireve kreću da proizvode i nude vrhunska suva mesa, a sad ulaze i na teritoriju gde vlada čuvena i zdrava mangulica. Upravo je ta paleta inicirala ovu degustaciju kad smo čuli da tu, između vinara i šefa kuhinje Monumenta postoji neka specijalna veza. Bajkerska!

Monument Aglaja DSC0012

Boban Frunzarelović iz vinarije Vimmid i Ivan Stefanović dele zajedničku strast prema motorima, u istom su bajkerskom klubu, a prijateljstvo je kasnije učvršćeno i saznanjem da su na neki način hedonistički kompatibilni: ja imam hranu, a ti vino. Ivan je kuvar, tačnije šef svih restorana Monument u Beogradu, a ima ih četiri. U ulici Generala Ždanova, Delta sitiju, Ušću i Čika Ljubinoj ulici.

- Imali smo restoran i u tržnom centru na Crvenom trgu u Moskvi - priča Ivan koji se nedavno vratio u Beograd i nastavlja sa osmehom: - Nekih 7-8 godina sam pravio uglavnom palačinke jer je to bio dosta mali prostor i nije mogla da se pravi hrana na ovakav način kao u Beogradu. Pokušavamo da hranu prilagodimo normalnom potrošaču, da gotovo svako ovde može da jede. Naša je ideja otprilike: ne mogu sve „najke“ da budu 200 evra, neke mogu da koštaju i pola od toga, ali da ih onda nosimo svi. Nije to isključivi Balkan food, već i neka pomalo zaboravljena hrana. Ima i mediteranske, onoga po čemu smo prepoznatljivi kao što su recimo obrok salate, ili meso koje se peče u specijalnoj španskoj peći. Na žaru, zareši se baš sa svih strana.

Monument Aglaja DSC0065 Bajkersko-hedonistički dvojac, Boban Fruzarelović iz vinarije Vimmid i šef Monumenta Ivan Stefanović

Iako je napolju debeli minus, sneg i led, restoran je kompletno u staklu a mi sedimo praktično ispod krošnje drveta koje je sačuvano i viri kroz krov lokala. Ovo jeste istorijsko mesto i tako se prema njemu u Monumentu odnose što ne znači da nije ekstra toplo, ugodno ušuškano. A upravo taj neki fini osećaj ušuškanosti postaće sve uočljiviji kako krene gastronomski voz sa velikog šanka.

Umesto lokomotive, welcome drink, rakija lozovača od autohtone sorte grožđa crne tamjanike iz manastira Bukovo, sa kojim vinarija Vimmid blisko sarađuje. Možda fantaziram, ali u gangovima koji slede kao da se od ovog trenutka oseća vidno prisustvo srpske tradicije i duhovnosti zapisane u nepisanim vekovnim jelovnicima. 

Monument Aglaja DSC0050Alla Donna na zvezdastom testu ala česnica

Otvaramo prvo Aglaja Sauvignon & Semillon 2015. Snažne udare na nosu, eksploziju aroma na nepcu u ovom svežem vinu zamenile su elegancija i mineralnost. To je razlog što ćemo sa drvene podloge krenuti od domaće pite sa mileramom iz koje zelje veselo domahuje. Sledi potom mladi sir iz Ljiga iako grilovana reš palenta sa miročkim sirom i mešavinom italijanskih začina obara mirisima s nogu i ekstra je primamljiva.

Monument Aglaja DSC0041

Danas neće biti ni pomena od uparivanja po suprotnosti. Naprotiv, kombinacija sovinjona i semijona bukvalno nežnim belim velom meda rastvorenog u citrusima obavija kiseline iz zelja i one mlečne. Baš kao što telo obavija duh, ili što se podupiru uzajamno istorija i tradicija. Iz iste je priče i par sa ovde jako popularnom, hrskavom Alla Donna salatom čije se pečurke, šunka i dimljeni sir na ajzberg salati šepure iz zvezdaste podloge, tanušnih listića od beskvasnog testa. Testo se zove piadina i podseća na neku vrstu česnice koje su naše bake spremale a premazuje se mašću mangulice.

Monument Aglaja DSC0062

Moglo se očekivati da isto vino upotpuni uživanje uz grilovanu palentu koja je možda predjelo, ali praktično ozbiljan zalogaj, međutim, u tom trenutku pravi hit je bilo otvaranje noviteta vinarije Aglaja Chardonnay 2015. U toj kombinaciji sa palentom, gde je fino upakovano drvo iz vina nežno prigrlilo kukuruzne hrskave teksture i zanosne arome miročkog sira, sir je taj koji je suštinu zalogaja učinio nežnom ali ipak dovoljno sunđerastom da se uživa u žvakanju slasnih zalogaja prožetih naznakama meda i zrelih krušaka iz šardonea.

Iako se može reći da su oba bela vina sjajno podržala lignje na žaru sa nekada popularnom „dalmatinskom garniturom“ koja se danas manje inspirativno zove blitva & krompir, radije smo se opredelili za nebarikirano vino, prvenstveno zbog lepih citrusa koji dodatno ožive lignjice na tanjiru.

Monument Aglaja DSC0036

Ipak, pravo je iznenađenje nastalo kod dimljenog bifteka sa kozjim sirom i maslinovim uljem. Taj specijalitet iseckan na sitne kolutiće i prekriven belim trunčicama aromatičnog sira nalik na kokosovo brašno, neopisivo podseća na one rolate od suvih smokava filovane slatkim žutim puterom i jajima koje su naše bake nekad redovno mesile kao najslađu završnicu svake Božične ili Uskršnje trpeze. I mada je šardone divno legao preko mesa, pojačavajući u završnici kolutiće dima iz bifteka, vrhunski ugođaj bio je zaliti ovaj specijalitet lozom od crne tamjanike.

Pogotovo sad, kad smo načuli da će na meniju uskoro biti i Cezar salata sa mangulicom koju Vimmid radi u saradnji sa Mangulica d.o.o.

nazad na vrh