Kazanova & Ferari – vrhunska strast!

Kazanova & Ferari – vrhunska strast!

Jedna degustacija, mnogo mogućnosti da se nauči, tako bi se nekako mogao nazvati nedavno održani event u beogradskoj vinoteci Riznica vina, gde je srpsko-italijansko udruženje Passione Italiana prvi put pred domaćim ljubiteljima predstavilo penušava vina etikete Ferrari, ali i najnovije berbe na sprskom tržištu već legendarnog proizvođača Casanova di Neri. 

passione iraliana 03

Brzo i ludo, ljubavno i opasno, ali svakako vrhunski. Iako najvećeg ljubavnika Kazanovu i šampionsku „auto-ergelu” Ferari dele vekovi, slava im se nimalo ne umanjuje godinama koje dolaze i prolaze. Naprotiv… 

Takođe, aging ili odležavanje, nimalo ne utiče na kvalitet vina vinarija Ferrari i Casanova di Neri, koje nisu u srodstvu sa pomenutim slavnim ljubavnikom i proizvođačem automobila, ali relacija je tu – vrhunska strast za prave, najbolje ljubitelje vina i uzbuđenja.

passione iraliana 01

Šteta je prava što na neka od događanja poput ovog ne dođu ili makar zalutaju domaći proizvođači, čisto kako bi uporedili način prezentacije sosptvenih proizvoda, ali i odredili njihov kvalitet ili stil prema onome što bez po muke osvaja 95 poena na ocenjivanjima širom sveta i u vodećim svetskim vinskim magazinima poput Wine Spectatora. Ili možda ta referenca nije dovoljna za dolazak?

passione iraliana 07

U svakom slučaju, susret s penušavcima Ferrari i vinima Casanova di Neri sasvim je drugačije iskustvo od onoga što smo navikli da vidimo i dobijemo ovde u takvim prilikama, što će reći – veoma ozbiljna priča o vinarijama, teroaru, načinu proizvodnje, maksimalno dokumentovana... Sve ono što bi voleli (i trebalo) da dobijemo kada degustaciju zakaže neka naša vinarija!

Ono na čemu Passione Italiana neumorno radi jeste približavanje tradicije novim generacijama ljubitelja vina.

passione iraliana 02

Većinsko srpsko nepce, uglavnom naviklo na „do deset evra prosecco napitke”, prosto je bilo šokirano susretom sa prvim vinom večeri, jednom od najstarijih etiketa vinarije Ferrari koja datira iz daleke 1903. godine. Ferrari Brut Trento D.O.C., simbol simbioze između terorara regije Trentino i sorte šardone, možda je na neki način bio žrtveno jagnje upoznavanja sa srpskim degustatorom, zbog brutalne suvoće vina i nedostatka parfema na nosu. Uobičajene slasti, peckanja po jeziku i zadaha prezrelog voća u ovom brutu jednostavno – nema. Čist, muški elegantan, sa apsolutnim zahtevom za dugotrajno analiziranje izvežbanih čula, brzopletom ocenjivaču učinio bi se, pa... neobičnim. 

passione iraliana 05

Ali, ako je u ovom brutu voćnih aroma nekome nedostajalo, sve je to bogato nadoknadio roze penušavac Ferrari Rosè Trento D.O.C. – intrigantno i zanosno penušavo vino, vrhunska kupaža sorti pinot noir 60% i chardonnay. Poznato je da vina Ferrari piju brojne poznate ličnosti, da se služi na dodelama Oskara, ali ubeđen sam da je ovaj penušavac (kako me nervira što ne mogu da kažem šampanja..c..enzura, kad su vina ovog proizvođača već proglašena za najbolja na svetu izvan Šampanje!) intimno piće svake prave Barbie Girl na svetu. Crvena ribizla, jagoda, glog, bademi, mošus, frenetični kovitlac najfinijih aroma u samo par naprstaka napitka one divne, starinske ružičaste boje.

Naravno, penušava zvezda večeri bio je šardone Ferrari Perlè Trento D.O.C. 2007, berba Blanc de Blancs ocenjen sa 95 poena od Džejmsa Saklinga, jednog od najvećih svetskih vinskih stručnjaka upravo za penušavce. Vino koje nosi zvaničnu titulu „Svetski šampion za vino van oblasti Šampanj”, ili najbolji italijanski penušavac, oduševljava harmonijom između elegancije i snažnih aroma koje neštedimice otkrivaju brojne lejere u zaista složenom vinu.

passione iraliana 06

- U našoj ponudi je i vino Giulio Ferrari Riserva 2002, koje zbog veoma malih količina nije predmet ove degustacije, ali je ono od Saklinga ocenjeno sa gotovo neverovatnih (za penušavce) 97 poena – otkrila nam je Borjana Bošnjak, predstavnica Passione Italiana uz podatak da ovog jedinstvenog vina postoji još oko dvadesetak boca i da je cena, ako smo dobro razumeli, nešto ispod 100 evra. Što za taj nivo kvaliteta i ne predstavlja previsok iznos.

Drugo poluvreme u Riznici vina, započelo je crvenim vinima vinarije Casanova di Neri. Ukoliko degustatori i nisu bili adekvatno obučeni za uživanje u penušavcima, ovde je prestalo svako nadmudrivanje i nastalo potpuno oduševljenje sa jakom uzlaznom krivuljom. Naime, prvi put kušane berbe 2009. i čak 2012. u slučaju Rosso di Montalcino, već sad nude velike šampione na ocenjivanjima, ali tamo neke 2017. godine. Naravno da su ova vina i sada „grom i pakao”, ali potpuno je očito da su stvorena za blaženstvo onih koji umeju da dočekaju onaj pravi dan sa neotvorenom bocom na polici.

passione iraliana 08

Pomenuti Rosso besprekorno opravdava namerno minimiziran opis „visoka klasa dostupna najširoj publici”. To je istovremeno snažno i lagano, voćno a ozbiljno vino za potpuno uživanje, bez zamerke, a po većinu konzumenata lako dostupnoj ceni.

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2009 je kažu klasičan brunelo. Svi znamo šta je i volimo brunelo, ali ovaj je siguran dokaz stare izreke da i nad popom ima pop. Koncentracija aroma i složenost vina takve su da komotno možete, kao vozač Formule 1, brzo da skidate zaštitne folije sa vizira, tačnije – slojeve aroma i ukusa, kako vam se najviše dopada i pojedinačno uživate u svakom! Svaki gutljaj na taj način postaje zasebna celina, a ovo vino neka vrsta čarobnog aromatskog kaleidoskopa.

Konačno, na red je došla Tenuta Nuova Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2009. Opis vina bio bi nekako isti kao i prethodni, samo da to pomnožimo sa 1,3 plus faktor dodatnih iznenađenja. Drugi rečima, rekao bih da je utisak sličan samo dignut na kvadrat, ali je to praktično nemoguće jer bi odavno probili  plafon onih 100 poena. Pa, hoće li Tenuta 2009, još gotovo nezrela na nepcu, baš takva što se lepi, grize i ne da vam mira jureći za sledeći gutljaj dostići dvostruku slavu svojih prethodnica i njihovih magičnih 100 poena? Naravno da hoće, tvrdim! Kupite je sad, pijte ili čekajte, a mene držite za reč. Živeli.

P.S. Dočekati Novu godinu ili Božić uz brunelo Tenuta Nuova, ili Ferrari roze penušavac, potpuno je nova vizija budućnosti, verujte.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi