Šta je Sangrija?

Šta je Sangrija?

Q: Kada izađemo u grad, moje drugarice i ja volimo da pijemo Sangriju, ali osim da je to voćno vino, ništa drugo ne znam o njemu. Šta mi zapravo pijemo?
(Milena, Niš)

A: Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom sangue), što u prevodu znači krv. Danas postoji nekoliko vrsta ovog vina, ali ključni sastojci u svakom slučaju su vino i raznovrsno voće. Vrsta voća uglavnom zavisi od regiona u kome se sangria proizvodi.

U mediteranskim krajevima najčešće se upotrebljavaju banana, kivi i mango. U Srbiji se, pored ostalog, često koriste maline i kupine, a u severnoevropskim zemljama česta je upotreba i kandiranog voća. Što se tiče vina, najčešće je to crveno vino, mada u poslednje vreme neretko je jedan od bazičnih sastojaka i belo vino (tako se dobija posebna vrsta sangrie). U pojedinim krajevima dodaje se rum, limunov sok, votka ili voda. Bez obzira na mnoštvo kombinacija, dve su osnovne vrste sangrie- Sangria (mešavina crvenog vina i voća, najčešće jabuke, narandže i limuna) i Sangria Blanco (mešavina belog vina i voća, najčešće kivija, manga i breskve).

Evo jedne preporuke kako bi ispijanje Sangrie u buduće bilo zanimljivije! Okupite prijatelje i pokažite svoju kreativnost. Sangria trpi improvizacije i u tom smislu daje vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi. I Španci je veoma često spravljaju od „priručnog materijalaˮ, pa zašto ne biste i vi?! Koristite gotovo sve vrste voća koje vam se nađu pri ruci, pa ako nešto i nedostaje, nije strašno...bitno da je društvo veselo!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama