Bikicki, novi talas

Bikicki, novi talas

Trinaest vina Bikicki, od kojih su neka nove berbe a pojedina i premijerno prikazana pred profesionalcima u degustacionoj sali vinoteke Wine & Pleasure, još jedan su dokaz kako vrhunsko grožđe iz organskog uzgoja sa tek minimalnim dodatkom sumpora može dozvoliti „igranje“ u podrumu i pritom iznedriti vina širokog spektra aroma, teksture i ukusa koja oduševe već na prvi gutljaj.

Tek što je na tržište izašla Sfera Noir kao prvo crveno vino iz linije Sfera, Đorđe Bikicki, vlasnik istoimene vinarije sa vinogradima u Banoštoru izneo je vina koja će se uglavnom, osim jedne ili dve, uskoro pojaviti pred ljubiteljima.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (25)

Pet nat, vina iz betonskog jajeta, tri oranž etikete, tri pino noara, traminac u hiljadu varijanti, desertno vino iz berbe 2016 ozbiljno su zaintrigirali prisutne vinske trgovce. A da li će za njih vina biti jer izvoz raste iz dana u dan dok količine tek lagano napreduju iz godine u godinu, ne zna se. U ovom trenutku je sa 9 hektara vinograda koji su već tri godine organski obrano 55 tona grožđa i biće proizvedeno oko 35.000 buteljki iz berbe 2021.

- Svaka je godina karakteristična za sebe pri čemu se i mi još uvek nekako tražimo, kako da shodno našim afinitetima izvučemo najbolje iz onoga što nam priroda, položaj i grožđe sa njega tako blagorodno daju. Upravo je to razlog što dolazi do varijacija stilova u vinima i što se nadam da nam nećete zameriti – napomenuo je Đorđe Bikicki na početku degustacije.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (7)

Krenuli smo od vina Sfera koje iz berbe 2020 dolazi u izmenjenom sortnom sastavu sa 90% sovinjon blana i delom pino griđa umesto ranije kombinacije traminac (65%) sovinjon. Uz 14,5% alkohola ovo je aromatski vrlo razumljivo i pritom izuzetno gastronomsko vino punog ukusa. Prvenstveno zbog rasnih kiselina i bogatog ekstrakta koji pored očite slasti što izvire iz finog mirisa kvasca donose i blagu gorkost bogate mineralnosti.

Nemacerirani Traminac 2017 iz inoksa rađen na prirodnim kvascima već se pozlatio na BIWC balkanskom vinskom nadmetanju. Sortno prepoznatljiv sa 13,5% alkohola verovatno je starter, etiketa najbliže onome što će prosečnog ljubitelja vina privući portfoliju Bikicki.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (10)

Među predstavljenim etiketama nije bilo zlatnog traminca sa Decantera Uncensored 2018 već njegove najnovije verzije. Čisto za probu je prikazana budućnost oranž vina vinarije Bikicki. Šest dana maceracije i godinu dana odležavanja u domaćem hrastu od 500 l iznedrilo je Uncensored 2020, traminac sa 14,5% alkohola flaširan samo nekoliko dana ranije a koji će na police tek za godinu. Fini ljutkasti začini u malo neprevrelog šećera, duga završnica i evidentno visoki potencijal, izazvali su pohvalne komentare.

Treći traminac, novo vino Moma, čiji datum izlaska na tržište još nije obelodanjen, je u ekstremno zanimljivom i prepoznatljivom keramičkom pakovanju ali će o njemu biti više reći nakon premijere na policama.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (29)

Sovinjon blan S/O 2019 iz berbe 2017 ovenčan je sa 92 poena na Decanteru dok je sada izrađen u nešto manje od 2.000 boca. Nakon osam dana maceracije vino boje prerezane kajsije poseduje 14,5% alkohola pri čemu nije jako intenzivno na nosu ali zato na ukusu poseduje divan grip kojim se prosto ureže u nepce. Kako bi aromatika u vinu onoga što inače daje vinograd ubuduće bila jača, Bikicki najavljuje skraćenje maceracije na tri dana. Nešto jače kiseline moćno vuku priču ovog pravog oranža gde ćete ponajviše zapamtiti izraženu notu marelice.

Treći po redu oranž Cu 2019 takođe macerira osam dana ali za razliku od vina S/O koje godinu dana odležava u buradima od 500 litara, sazreva u bariku od mađarskog hrasta. Prelaskom na organiku 2019. godine napravljeno je svega dva barika a većina vina već je izvezena. Zanimljivo je da u nešto tamnijem, bogatom i karakternom vinu koje iskazuje daleko više kandiranih aroma ima i malo pino noara (10 %), a idealno je uz cigaru i crnu čokoladu.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (32) 

- Cu 2019 je nešto što bih od sorte pino griđo ja lično najradije pio – otvara srce Đorđe Bikicki dok se u čaše uliva traminac pet nat iz berbe 2019 i napominje da ubuduće slede malo odležali, degožirani, kako oranž, beli ili roze penušavci, ali daleko čistijih i jasnijih aroma.

Roze od pino noara Nadia Rose 2019 u novoj boci i sa 13,5% alkohola verovatno je poslednji put pred publikom. Više se neće raditi u vinariji Bikicki, objavljuje Đorđe, a to je zbog toga što kompletna pažnja kod sorte pino noar prelazi na pet nat vina i novu etiketu Sfera Noir.

Bikicki Wine & Pleasure 2021 (10)

Upravo je Sfera Noir 2020, a koju Bikicki zove „mali Pinotte“ sledeće vino. Ranija berba, kraća maceracija, odležavanje u starim baricima rezultuje jednim od najzanimljivijih, najdopadljivijih i svakako najboljih vina od ove sorte u Srbiji trenutno. Ekstremno voćna i sočna, sa dosta tela i neprimetnih 14,5% alkohola, „ozbiljna“ Sfera Noir ne nastaje u „jajetu“ međutim nudi veoma širok spektar uživanja za analizu.

Pinotte 2017 se takođe ubrzano prodaje u inostranstvu i pitanje je hoće li ga biti za domaće tržište. Aromatski sličan rozeu Nadia, pino noar iskazuje „srećne“ kiseline i fine tanine.

Šljiva i druge crne i plave voćke dominiraju u još jednom vinu Crna Tamjanika 2018 koje će vas prvenstveno zgrabiti (grip) na ukusu. Mušica drozofila suzuki ubrzala je pomalo berbu zbog čega možda nije dostignut vrhunac aromatike ali se zato posle jedanaest dana maceracije iznedrilo vino sa 14,2% alkohola koje će savršeno podržati foie gras, besprekorno se izboriti sa salatom od rukole, tvrdo kuvanim jajima i aćeto balzamikom. Jednom rečju, ovo je crveno vino slasnog mirisa i veoma suvog ukusa a sa lepim potencijalom daljeg razvitka i ukras brojnih laganih obeda i deserta.

Bikicki-Wine--Pleasure-2021-42.jpg

Očito veoma popularni i dosta svetli u boji merlo Lily 2018, kao jedno od omiljenih vina Đorđa Bikickog prava je bomba crvenog voća nakon dve nedelje maceracije i osam meseci odležavanja u vrhunskim Segvin Moro baricima od francuskog hrasta. Posle slatke paprike na nosu, fino inkorporirane kiseline vode konzumenta ka slasnom kraju i dugoj završnici. Izrađeno je u 1.220 primeraka ali Bikicki predviđa da će ovo vinu ubuduće biti jedno od vodećih po količini sa 5.000 boca.

Za kraj dolazi Makana 2016, slatko vino od traminca branog sredinom oktobra sa 105 grama/l šećera i 12,9 % alkohola urađeno u 1888 boca. Sa cenom od oko 1.700 dinara spada u kategoriju best buy ali svako ko proba shvatiće da kultura ispijanja desertnih vina u Srbiji jednostavno mora da krene napred. I tu, mirisna i jako ukusna, fantastično izbalansirana, kao originalni dar prirode je pravi primer za brzo i lako zaljubljivanje u takva vina.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi