Merlo sa T koskom

Merlo sa T koskom

Vino: Merlot 2015, vinarija Đorđe
Hrana: jagnjeći merlotirani T-bone kotleti

Na engleskom se merlo piše „merlot“. Hteli smo da vidimo koliko merlou prija to „T“ na kraju, pa smo ga uparili sa možda najmoćnijim parčetom mesa po imenu T-bone.

Odmah po ulasku učitelja kuvanja Slobodana Radete u Il Primo kuhinju i nekoj veseloj pesmici koju je pevušio, bilo je jasno da u kesi od mesa nosi nešto slasno. Ali nismo brinuli, doneli smo takođe slasan deliblatski merlo sa Devojačkog bunara. A slast na slast ide...

- Kad smo kod slasti - odjednom se uključi naš šef - mnogo volim puter i ukus i teksturu koju dodaje hrani. Jedna od grupa sa kojima sam ja radio već nakon nekoliko časova prozvala se „puter grupa“  jer su bili moji, a ja sam u sve dodavao puter. Mogo volim francusku kuhinju, fascinira me.

 DSC0201

Dok se tiganj lagano usijava, nežno vadim čep iz boce vina Merlot 2015 vinarije Đorđe koje se ovog proleća pojavilo na domaćem tržištu kao novi adut. Ovaj barik prvenac Nenada Živanova vlasnika vinarije, i jedino barikirano vino iz tog podruma kao jako pitak i zavodljiv reprezent ipak krije u sebi svih 14% alkohola i verujem da će nam Slobodan dati ipak neku ozbiljniju podlogu. Zaista, čeka nas vrhunski mesni specijalitet o kome Radeta već kreće hvalospev:

- Bukvalno sam u pola dva krenuo da razmišljam šta da kuvamo uz barikirani merlo i onda rešim da to podignemo na stepen više. Jagnjeći T-bone su prava retkost, ne možeš to negde da nađeš i da kupiš. Svom mesaru sam poslao video, link na You Tube, da vidi kako se pravilno i po potrebi raseca meso. Onda sam kupio celo jagnje, i samo smo tako i mogli to danas da priredimo...

 DSC0227

Od ove informacije sam se malo zagrcnuo sa prvim gutljajem divno crvenog vina čija nežno modra etiketa kao da delimično baca naznaku šta nas očekuje u čaši. Puno na ukusu, lepo balansirano sa glatkim i nenametljivim taninima, ovo vino rasipa mnogo voća na nosu, ali prefinjenih mirisa divlje trešnje i kupine. Prosto gledam da li su mi prsti plavičasti dok stežem čašu...

- Baš lepo miriše, svetska klasa - mumla Radeta dok u tiganju lagano rastapa ogromnu komadešku putera. Kaže mogao je da koristi i mast od mangulice, da bude načisto „zdrav zalogaj“, ali lepše je brate na puteriću...

Hoću da ispadnem pametan pa pitam da li je T-bone već prethodno obrađen, da li je možda termički obrađen u suvidu kako bi i tekstura mesa bila puterasta, ali ništa od toga. Naš gastro učitelj kaže da je moglo meso da se tretira u suvidu na 60 stepeni i sa puterom, ali su iz kese ipak izvučeni predivni sveži kotleti sa koskom u svom izvornom mesnom obliku, za razliku od vina koje je nakon odležavanja tri-četiri meseca u srpskom i francuskom bariku i još dva meseca u boci krenulo na tržište jer je dovoljno lepo. A biće još lepše kad odleži još par meseci i zaogrne sve svoje čari, jer sveže kiseline nisu previše izražene zbog čega će se još više dopasti najširem krugu vinoljubaca, ali primetna sortnost, jer ovo je jedan od ređih 100% merloa, začinske note, te mineralnost tako karakteristična za Nenadova vina i njegov peskoviti teroar, dodatno će zanimati one koji se u vina nešto više razumeju.

 DSC0235

Pre pečenja Slobodan je nabacio malo soli i bibera na meso.

- Sveže meso ide direktno u gril tiganj. Jedna, druga strana, stavi se puter ili mast, nagne se tiganj i sve vreme se meso praktično preliva mašću da bude hrskavo. Posle skineš sa vatre, ostaviš da malo odleži i sečeš. Iako dobro zvuči ideja da se jagnjeći kotleti prvo malo prokuvaju u vinu i slasnoj masti, ipak će vino biti dodato kasnije preko hrskavih kotleta, a ta će se „kupaža“ obaviti u želucu i naravno u divnim aromama svuda oko nas.

Da ne bude sve baš tako jednostavno, malo se luka fino karamelizuje u moči na suvo, bez imalo vode, potom se luk obogati sa malo rukole. Prvi zalogaj - prva ljubav. Zaborava nema. Oduševljenje, svežina vina lepo seče masnoću, karamelizovani luk dodaje još pomalo slasti na svu tu slast. Htedoh to da saopštim, ali me Radeta preduhitri:

- Kuvam ono što volim, njaaam, meni se ovo uklapa, jako... Jer jagnjetina ima neku svoju masnoću, a vino sveže kiseline, divno ide, pogotovo ovaj beli, masniji deo. Zadovoljstvo mi je da pijem i jedem zajedno, iskreno, nisam očekivao da ćemo baš ovako da ubodemo.

 DSC0276

Crno bobičasto voće kao da isplivava iz vina na nepcu terano mesnim sokovima, a potom se neočekivano pojavi kožna nota koje u ovom merlou bez hrane inače nema. Verovatno iz drveta. Posebno je divno kod ovog obroka što može da se jede potpuno bez hleba, kao neki savršeni zalogajčići. Naravno, rebarce mora da se uzme sa dva prsta i glocka (mislim, neće viljuška i nož ništa da pokvare, ali...) i jedini problem vidim u tome što ako se ne držite brisanja usta salvetom posle svakog poljupca hrskave kožice, vinska čaša neće više ličiti ni na šta. Što ukusu opet neće nimalo smetati, razmišljam, i kroz žvakanje jedva čujem Slobodana kako objašnjava da „...dok pržiš ovaj T-bone od sveže jagnjetine, povremeno dodaješ masnoću i u nju malo nagnječeni beli luk i majčinu dušicu da masnoću aromatizuješ i sa njom zaliješ sve, ali da sad nismo to radili jer nije bilo potrebe. I možda je dobro što nismo uz merlo zbog njegove voćnosti, jer bi možda biljne arome pomerile čitav ugođaj u nekom drugom pravcu.“

- Ovo sam vino probala par puta na raznim vinskim manifestacijama, ali mi zaista nikada nije ovako dobro zvučalo - ne može da zadrži komentar ni Ivana Čutura, naša fotografkinja - I nikada ga nisam ovako doživela kao danas, upareno sa hranom. Jako je bitno upariti vino za konačni sud, zbilja.

 DSC0212

- Posedujem laičko iskustvo kao ljubitelj vina jer ga puno pijem i razmišljam o njemu. - dodaje Radeta. - Moji su prijatelji vezani na ovaj ili onaj način uz vino kao gastronomi, pije se puno kvalitetnih vina, ali mi je neverovatan utisak kako jedno te isto vino potpuno drugačije doživim u zavisnosti od konteksta. Mnogo toga zavisi s kim ga piješ, u kakvom raspoloženju, ali baš zbog toga uvek dam više šansi vinu. Kad mi se jednom ne dopadne, teško se nateram u moru vina za koja znam da ne stižem i neću stići da probam, da ponovim pokušaj, ali baš zato, ako mi se nešto ne pogodi iz prve, a pritom znam da se nekim drugim ljudima dopalo, takvom vinu obavezno dam i drugu šansu.

- Bili smo u Rimu seli u lokalni restorančić. Špagete, pica i za nas u tom tenutku najbolje crveno vino na svetu iz bokalete. Oduševljeni vinom pitamo gazdu restorana ko je autor vina, gde može da se nabavi? On pomalo zbunjen promuca da to je neki lokalni vinar, vino mu nema ni etiketu... Eto koliko subjektivni trenutak, atmosfera, društvo i od prosečnog stonog vina napravi extra objektivnu klasu - opet će Ivana.

A ja, ja ništa, ja se samo nemo otimam za masne delove jagnjetine i zalivam ih merloom. Da porastu...

Ukupno maksimalno vreme spremanja hrane: oko 25 minuta. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi