Berba u Sagmajsterovim vinogradima

Berba u Sagmajsterovim vinogradima

Jedna malo drugačija berba odigrala se ovih dana na Fruškoj gori iznad manastira Novo Hopovo u jednom sasvim posebnom vinogradu vinarije Sagmeister iz Kanjiže koja je poslednjih godina izrasla u jednu od najcenjenijih u Srbiji.

Njen vlasnik vinar Erne Sagmajster (Sagmeister), zaljubljenik u prirodna vina i autohtone sorte, okupio je grupu prijatelja, radnika pa i jednu filmsku ekipu iz Mađarske da isprati ubiranje grozdova koji su svojevremeno dali Furmint Kew 2016, najbolje organsko ili prirodno vino Srbije 2019. godine. S obzirom na to da je te godine među prvih deset etiketa u toj kategoriji bila i njegova kadarka iz istog tog vinograda Kew (Kamen, na mađarskom), krenuli smo da vidimo odakle dolazi grožđe za ta cenjena Sagmajsterova vina koja u jednom berlinskom restoranu sa dve mišlenove zvezdice koštaju čak i do 100 evra!

Sagmeister berba 2021 (63)

Iako su oboje rodom iz Subotice, Erne sa suprugom Laurom danas živi u Kanjiži, poprilično udaljen od svoja dva vinograda Đeuš i Kew na Fruškoj gori, posađena 2010. godine, a koja zajedno broje tek možda nešto više od dva hektara. Kada smo podno Iriga i iza manastira sišli sa dobrog asfaltnog puta i krenuli lagano da se uspinjemo na jednu od padina Nacionalnog parka Fruška gora, duboke brazde u šljunkovitom tlu prekrivenom tankim slojem ilovače bile su znak da se u kišnom periodu ovuda ni ozbiljnim terencem ne može proći.

Na nadmorskoj visini od 240 metara ubrzo nailazimo na Đeuš, uredno poslagane redove lipolista, kadarke i furminta koji kao da streme džinovskom drvetu oskoruše tik uz put. Ovde je sve obrano pa uživamo u ukusu zrelih oskoruša koje poput mušmula moraju da promene boju iz jasno žute u braon i tek tada nestaje njihova čuvena oporost.

Sagmeister berba 2021 (91)

- Drvo je staro 240 godina i ima ih ukupno osam na Fruškoj gori - objašnjava Erne sakupljajući plodove. - Sadnju je naredila Marija Terezija jer se verovalo da leče kugu, pošast tog vremena, ali i sve druge bolesti.

Popeli smo se na 320 metara nadmorske visine. Od ovog trenutka ispod podnevnog sunca sve se jako ubrzava. Sto za doručak i ručak postavljen je bukvalno na ivici ambisa gde iz zastrašujuće duboke jaruge izviruju vrhovi loze. Glasovi berača jedva se raspoznaju iako su praktično svega nekoliko desetina metara udaljeni. Gomila kutija za transport grožđa već je pošteno napunjena zrelim žutim furmintom, pa tek ponekad neko se pojavi sa kantama punim grozdova da ih izruči i vrati se nizbrdo po novi ulov.

Sagmeister berba 2021 (96)

Pored stola s hranom Niek Meul, Flamanac, pripremio je salatu od tunjevine. Niek je inače ozbiljan kuvar koji radi u Švedskoj, ali ga to ne sprečava da godinama dolazi u Srbiju kako bi pomogao u berbi Erneu i Bojanu Baši, takođe vinaru čiji su vinogradi na Fruškoj gori. Vadi veliku činiju svoje salate iz ručnog frižidera, pa odlazi niz padinu da se priduži beračima. Za to vreme naš domaćin otvara bocu Kew Kadarka 2017. Ali umesto poznate crvene nijanse kadarke u čaši je na suncu zaigrala zlatno-zelena boja vina!

- Nisam stigao da odštampam nove etikete pa sam u nekoliko boca koje su mi preostale s etiketom kadarke sipao furmint - umiruje Erne prisutne sipajući čuveni furmint sa baš ove, Kew pozicije.

Sagmeister berba 2021 (75)

Nakon kratkog osveženja silazimo nagibom od nekih 40, možda i 50 stepeni. Sagmajster objašnjava zamisao da Kamen bude poludivlji vinograd, da ne bude sve uglancano. Pod lozom je 0,8 hektara, a ima i deo pod šumom gde je hteo da sagradi starinski vajat kako bi gosti mogli da se  opuste uz degustaciju u hladovini. No, dozvolu nije mogao da dobije.

Zato je tu sada posađeno osam maslina jedva vidljivih golim okom. Tvrdi da su se primile sve osim jedne, ali da će sledeći put uzeti veće, otpornije sadnice. Možda je problem u velikom nagibu terena, nedostatku vode zbog kojeg je ovog leta morala cisternama da se dovlači kako bi se vinograd očuvao, pa Erne razmišlja čak i o terasama. Ali postoji deo gde ni loza neće da se primi, pretpostavlja da je previše krečnjaka u previše alkalnom tlu. Uostalom, vulkansko tlo, što je retkost na sedimentnoj Fruškoj gori, deo je tajne Kamena i razlike u odnosu na vina koja dolaze iz vinograda Đeuš.

Sagmeister berba 2021 (64)

- Ovde ima dosta magnezijuma, krečnjaka i gvožđa. U osnovi svega je prastara bazična metamorfna stena, serpentin, dok se dole u Đeušu na pola metra dubine pojavljuje šljunak koji izlazi na površinu.

Na dnu vinograda vidi se nov, ovogodišnji nasad sorte koju Erne zove kadar. To grožđe zapravo nema ime ali ima gotovo istovetne odlike kao kadarka. Možda nešto deblju pokožicu...

- To je neka stara sorta koje je bilo ranije u svim vinogradima, a danas je ima samo u Nosi, mestu pored Hajdukova, i ovde kod mene. Ima nešto više muških osobina od kadarke pa sam je zato nazvao kadar, a razmišljam da od nje napravim i prvo sortno vino, ali je nikako ne bih kupažirao s kadarkom.

Sagmeister berba 2021 (113)

I dok prolazimo kroz jedanaest godina stare redove ovih čokota Sagmajster se odjednom hvata za glavu. Grožđe je već obrano ali je to uradio neko drugi!

- Fazani ili lisice su sve pojeli! Kao da nije dovoljno što je rod ove godine bio manji za 40% u Đeušu a za četvrtinu ovde u Kamenu - kaže Erne dok tužno posmatra redove sa fino obranim grozdovima od kojih su ostale samo peteljke.

Pritom su veliki grozdovi krupnog crnog zrna netaknuti. Ptice biraju samo sitne, zapravo one najslađe bobice do kojih je svakom vinaru izuzetno stalo. Vraćamo se uzbrdo zadihani ka stolu koji mami sa gornje ivice organski uzgojenog vinograda u kojem se smenjuju divlje jagode, majčina dušica i brojne druge trave.

Zastajemo tek za čas da sa nekim od berača Erne razmeni koju teoriju o prednostima i manama (ako ih ima) ovakvog uzgoja, uživamo u jedinstvenom prizoru blago valovitih padina, panorami koja se prostire prema jugozapadu i zapadu u nedogled, a osećaj spajanja sa prirodom remeti samo zvuk drona na filmskom zadatku.

Sagmeister berba 2021 (87)

Vreme je za pauzu. Posao nije lak ali donosi osmehe na lica dok uživamo u majstorski ispečenim hlebovima, organskom povrću, domaćem ajvaru...

- Godina je bila dosta nezgodna - otvara Erne karte. - Kasno je sve krenulo, udarila suša, tokom leta morali smo dovlačiti vodu na Kew više puta, da bi za čudo u septembru krenuli sa berbom ranije nego obično. To je ovde retkost, a znači da je vegetacija bila kratka što predstavlja opasnost za kvalitet. Međutim, prinosi su toliko mali da na kraju sve mora biti nešto lepo i interesantno, baš zbog te kratke vegetacije.

Iz ovog vinograda Sagmajster radi Kew kadarku i furmint, dok deo grožđa odlazi i u bazna vina od ovih sorti. Iz Đeuša radi furmint i lipolist sa sedam dana maceracije i bez sumpora, neku vrstu oranža za koji ne bi voleo da se podvede u tu kategoriju. Objašnjava kako radi male serije vina kojima može da posveti daleko više pažnje i da je to pristup koji ga zapravo zanima.

Sagmeister berba 2021 (69)

- Nameravam da dokupim zemlju i da sadim vinograde ali ovde je sad sve maltene građevinska zona. Cene su zbog vikendaša otišle u nebo, ali ako uspem sadiću... Pre 150 godina na ovim obroncima je u 75 procenata vinograda bila kadarka. Znači, sadi se kadarka pre svega, ali i furmint. Za mene nema tu šta više da se misli, eventualno možda lipolist. Internacionalne me sorte ne zanimaju. Ne kažem da ih ne volim. Iz otkupa sam uradio crni burgundac koji volim, radiću kaberne fran, a kupio sam i sovinjon blan koji baš i ne volim previše, pogotovo novozelandski stil. Ali izgleda da je došlo vreme da se sprijateljimo. Ta vina radimo za sebe i za prodaju, ali ne kao rinfuzu. Biće izuzetnog kvaliteta, no daleko jeftinija nego ova koja proizvodim od sopstvenog grožđa.

Na rastanku dogovaramo da se uskoro vidimo u vinariji i probamo šta nam je berba 2021 donela. Biće to sigurno još jedno uzbudljivo druženje s vinima koja ispisuju novu stranicu aktuelne srpske vinske scene.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi