Shiraz na ponos regije

Foto: Decanter magazine Foto: Decanter magazine

Magazin Decanter je u okviru Dan širaza, praznika koji se slavi svake četvrte nedelje u julu, posvetio vinima te sorte i osvajačima visokih priznanja na ovogodišnjem nadmetanju Decanter World Wine Awards (DWWA) 2023 posebno mesto. U izboru 15 etiketa sa 95 i više poena našla su se vina iz regiona vinarija Erdevik i Nuić.

Nakon vina sa titulom Best of Show i još četiri platine, a sve za australijski širaz, na pomenutoj listi su Syrah 2017 Nuić i Stifler’s Mom Shiraz 2017 Erdevik sa po 95 poena. Zanimljivo je da oba vina u ovoj konkurenciji jedina imaju 15 i više procenata alkohola.

Arome crne ribizle i bibera prati meko na nepcu vino sa primesama čokolade, kože, kafe, začina, vanile i tosta. Iskričave kiseline prati duga završnica, to je ogromno ali nesumnjivo stručno urađeno vino sa 15,5% alkohola, opisuju Decanter sudije Stifler’s Mom Shiraz 2017 Erdevik.

Erdevik 386
Stifler’s Mom Shiraz 2017 Erdevik  /  Foto: Slobodan Vidović

- Širaz je kod nas retka i veoma zahtevna sorta u vinogradu. Nije svaka godina za sortnu etiketu ali ovo što smo dosad napravili pokazalo se izuzetno dobro – objašnjava Ramazi Inaišvili iz Erdevik vinarije. - Berba 2016 je dobila srebro u Londonu, 2017 zlato, pa je očigledno da sve ide na bolje što dokazuje i berba 2019. Pokazali smo da Shiraz može da se radi na Fruškoj gori, jedino što se i posle berbe moramo mnogo baviti njime u podrumu gde odležava u najboljem francuskom hrastu. Širaz, podjednako zahtevan, kako u vinogradu tako i u podrumu.

Zlatna medalju za etiketu Syrah 2017, te srebra za Cabernet Sauvignon Special Edition 2019 i Blatina 2019 na DWWA 2023, ogroman su uspeh za hercegovačku vinariju Nuić. Koliko znače te medalje, pitali smo vlasnika Josipa Nuića?

Nuic syrah
Syrah 2017 Nuić  /  Foto: Facebook.com/vinogradi.nuic

- Daju nam neku sigurnost ali i kupcu prilikom kupovine kao odrednica. Kada ih vide na polici, ili konobar takvo vino donese ispred gosta, sigurno je da će se gost lakše odlučiti – potvrđuje vlasnik vinarije. - Mislim da kolege vinari generalno to tako vide, a nama su samo potvrda da idemo pravim putem, čak mi nije toliko bitno koje su boje. Srebrne ili zlatne, samo da ih svake godine dobijamo.

Syrah 2017 Nuić, sudije sa Decantera opisuju kao vino sa mnoštvom začina. Na nosu zrelo džemasto crno voće uz svilenkaste tanine i note pečenog voća sa prstohvatom vanile krase intenzivno vino sa dugom završnicom i 15% alkohola.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi