Vukojevo Carsko vino isklesano u kamenu

Vukojevo Carsko vino isklesano u kamenu

Priča o velikim vinima iz regiona je ponekad poput onih priča o Jetiju - svi su čuli za njih, ali malo ko ih je pio. Mislim vina, ne Jetija.

Ne tako davno u iskusnom vinskom društvu povela se priča o velikim vinima ex-YU regiona. Ima li ih, pitao je jedan? Neki kažu ima, drugi su sumnjičavi i prvo bi da tačno definišemo šta su to velika vina.

„Napraviti dobro vino je veština, napraviti veliko vino je umetnost“, rekao je još davno neko pametniji od nas.

OK, svi se slažu da je za dobro vino potrebno vrhunsko grožđe i veliko iskustvo (čisti sudovi se podrazumevaju). Korak dalje bila bi vizija tog budućeg vina stvorena prvo u mašti vinara, a zatim i u podrumu. Zato je veliko vino umetnost, jer je kao i svaka umetnost veoma lično, prepoznatljivo ne nužno kao izraz sorte, već kao vino jednog određenog vinara, čoveka koji sledi svoju viziju, baš kao i svaki pravi umetnik.

Otvaranje vukoje 3
Vinar s vizijom, Radovan Vukoje

Kada smo to manje-više usaglasili, shvatili smo da poseban problem u ovom našem pokušaju predstavljaju bela vina iz regiona, da upravo njima nekako najčešće nedostaje taj umetnički pečat velikog vina. I, koliko se sećam, na kraju se sve svelo na nekih pet-šest etiketa među kojima je bila i žilavka Carsko vino hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja.

Sticajem okolnosti, u podrumu domaćina bilo je nekoliko berbi ovog vina, pa i trenutno aktuelna 2015. godina. To je ista ona berba koju je prošle godine, dok je bila gost hercegovačkih vinara, poznata vinska kritičarka MW Kerolajn Gilbi doživela kao najbolju žilavku.

4
Mala istorija na etiketi, Carsko vino Vukoje

Za one kojima to nije poznato, grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda kojeg su još 1894. godine na ušću reke Sušice u Trebišnjicu, nekih 15-ak kilometara istočno od Trebinja, posadili izaslanici austrougarskog monarha. Zbog toga je i poneo naziv Carski vinograd, baš kao i onaj stotinak kilometara dalje u Gnojnicama, gde su u isto vreme posadili blatinu. Koliko je poznato, ta dva vinograda jedina u Hercegovini imaju pravo da ponesu naziv Grand Cru, što je ponosno istaknuto i na etiketi ovog Carskog vina.

Vukojev Carski vinograd žilavke, za koji vinar tvrdi da je najbolji položaj za tu sortu u svetu, zauzima oko dva hektara, dosta je izdignut iznad rečnog sliva i okrenut je ka jugu. Obnovljen je 2003. godine, a nulta berba iz tog novog nasada bila je 2007. godine.

Etiketa Carsko vino uz žilavku sadrži i 7% takođe lokalne sorte bena, koja se i sadi zajedno sa žilavkom u vinogradu. Ono što je Gilbijevu posebno oduševilo bili su punoća i kompleksnost ukusa prožeti nežnim kiselinama i mednim tonovima akacije, uz dugačku završnicu.

Carski vinogradi Ušće 2
Carski vinogradi posađeni su na ovom lokalitetu u 19. veku

Ako mene pitate, imalo bi tu još štošta da se doda, jer kao i kod svakog umetničkog dela lepota je u oku promatrača. Da ne kažem na receptorima ispijača! Da je Engleskinja malo podrobnije upoznata s loklanom florom, u ovoj izrazito mineralnoj, gotovo kao stena čvrstoj žilavci, lako bi prepoznala tipičan hercegovački herbarijum iz kojeg se naziru žalfija i bosiljak, sitno poljsko cveće, zatim raskošne arome vinogradarske breskve, jabuke i dunje, malo tercijalnih aroma cimeta i vanile...

U suštini, na tom eteričnom platnu Vukoje iscrtava mediteranski aromatski pejsaž Hercegovine, posle kojeg slede talasi senzacija na jeziku i nepcu, skladni, razigrani ukusi letnje vreline i kamena, nežnih kiselina i taj vrhunski kontrapunkt čvrste mineralnosti. Ova je žilavka svojevrsna personifikacija hercegovačkog čoveka i života u ovom iskonski divljem, a opet fascinantno lepom okruženju. U vinu uhvaćena vizija vinara. Zato je Carsko vino veliko vino isklesano u kamenu.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama