Vinarija Zlatno Brdo u Srbiji

Vinarija Zlatno Brdo u Srbiji

U ekskluzivnom degustacionom prostoru beogradske vinoteke Vinska galerija Vukoje (Strahinića Bana 27) u prisustvu domaćina Radovana Vukoja okupila se ekipa vinskih znalaca, trgovaca, medija, somelijera i menadžera restorana da se upozna s vinima nove organske vinarije Zlatno Brdo iz Baranje.

Degustaciju je vodio somelijer i promoter vinarije Tomo Jakopović, a počelo je sa dve graševine koje su na hrvatske police stigla pre mesec ili tek nešto više dana.

Zlatno brdo (2)

- Odmah možete videti da je u pitanju jedinstveni baranjski teroar i stil, ali u donekle novom pristupu - započeo je Jakopović priču o butik vinariji čijih se 6,7 hektara vinograda preliva sa svih strana na možda nekih pedesetak metara nadmorske visine sa takozvanog  Zlatnog brda (Mons Aureus).

Baranja ima isti broj sunčanih dana kao i Hvar. Upravo zbog toga daje snažna vina sa dosta alkohola, ali su se u ovom slučaju vlasnik vinarije i poznati enolog Samir Nađ, čiji je potpis jasno vidljiv na vinima, dogovorili da se ide u smeru elegancije, što je nesumnjivo ispoštovano u zrelim, sočnim i kompleksnim vinima ozbiljnog tela.

Zlatno brdo (59)

Gusto, suvo ali nekako marcipanski slasno i pritom prilično sveže, potpuno drugačije od ostatka konkurencije u Hrvatskoj je najmlađe vino Graševina 2020. I dok se za ovo vino na čokotu ostavlja 1,5 kilograma grožđa, dotle se za Graševinu 2018 koja će na tržiptu ići pod etiketom Panonica rod redukovao na nekih 800 grama. Ovo će vino biti rađeno u limitiranim serijama, a sa 13,5% alkohola nosi pravu tempiranu bombu aroma i ukusa umotanu čvrsto u elegantni žuto-zelenkasti paket uljanog vina.

Zlatno brdo (8)

- Gotovo zapanjujuće deluje činjenica da ovako kompleksno i harmonično vino iz malo kasnije berbe nije ni videlo drvo, iako je 18 meseci odležalo na talogu i samo je dva puta pretočeno – otkriva Jakopović. – Ima divne kiseline i gotovo da poseduje teksturu, taj fini otpor koji se javlja između jezika i nepca. Ova graševina u potpunosti prati koncept koji smo zacrtali da na tržište ne idu mlada, već spremna i odležala. A ovo već tri godine neprestano napreduje. Sada je to eno-gastronomska poslastica koja lepo ide uz masniju hranu, svinjska rebra, potrbušinu, teleći rižoto.

Zlatno brdo (8)

Neobične zlatne etikete Gold Cuvee 2020 u kojoj su slova praktično samo naznačena teksturom unikatna je bela kupaža u čašama koja odmah izaziva oduševljene komentare. Četiri sorte koje se retko spajaju proizvele su u sinergiji aromatsku fuziju. Pažljiv degustator bi možda i mogao posle nekog vremena izdiferencirati svaku ponaosob, ali po 40% rajnskog rizlinga iz tanka i isto toliko barikiranog šardonea, udruženo sa delovima izbornih berbi traminca i pinoa sivog dali su pre svega savršeno harmoničnu kupažu snažnog „gripa“ koja po svemu podseća na vrhunska vina Nemačke i Austrije.

Zlatno brdo (134)

Iako je u pitanju polusuvo vino sa 7 gr/l zaostalog šećera, gde slast dolazi iz grožđica probirnih berbi, naglašeno visoke i sočne kiseline drže vino u harmoničnom balansu. Opšti zaključak prisutnih bio je da ovakvo strukturno kompleksnog belog vina za sada nema iz srpskih vinarija, te da je ovo jedna od uzbudljivijih novih etiketa u regionu. Uz sve rečeno, neobičan sklop aroma i značajna svežina ovog kuvea širom otvaraju pikantna vrata meksičke ili ne previše začinjene azijske kuhinje.

Zlatno brdo (100)

Cabernet Sauvignon 2017, prvo crveno vino na promociji, takođe je izmamilo mnoštvo pohvala, pogotovo nakon što je otkriveno da ni trena nije proboravio u drvetu. Vrhunski izraz kabernea kao jedinstven dokaz da vinu od dobre i veoma zrele sirovine drvo i nije neohodno. Nakon dve nedelje maceracije, od čega šest dana hladne, dobijen je verovatno jedan od najsortnijih kabernea u regionu u kojem se oslikava sva profesionalna iskrenost autora.

- Ideja je bila upravo to da se sortnost maksimalno izgura u prvi plan, mada smo deo roda ipak spustili u drvo gde će ostati duže vreme, čisto da proverimo kako će se ponašati - objašnjava Jakopović.

Zlatno brdo (111)

Za kraj stiže još jedan nesvakidašnji kaberne iz kasne berbe 2015. godine. Zbog čega je ovo nesvakidašnje vino? Naime, za razliku od belog grožđa kojem pojava botritisa u kasnoj berbi pogoduje, kod crvenog grožđa to ima suprotan efekat. To je glavni razlog zašto se vinari retko odlučuju za ovakva crvena vina. U ovom slučaju dobilo se polusuvo vino sa 10 gr/l zaostalog šećera, kakvo se danas u regionu zbilja nigde ne može naći. Iako nastalo daleko od mora, aromama podseća na Mediteran, šljive, sasušene trešnje. U svakom slučaju bio je to uzbudljiv završetak večeri na kojoj se mogao naslutiti ozbiljan potencijal vinarije koja će tek zasijati punim sjajem.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi