Šta je Marsala?

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Q: Nemam mnogo iksutva sa slatkim vinima, ali sam čuo od prijatelja da na Siciliji prave jedno izuzetno koje zovu Marsala. Da li možete nešto više da napišete o tom vinu?
(Andrej Visković,  Leštane)

A: Marsala je čuveno pojačano vino poreklom sa Sicilije dok isti naziv nosi i specijalan sos koji je delikates u italijanskim restoranima širom sveta a nastaje od ovog vina.

Prema DOC propisima to je isključivo vino koje se radi od grožđa iz regije Marsala na Siciliji, a proizvodi se većinom od belih lokalnih sorti grožđa kao što su griljo, insolija, katarato i damaskino, mada se u kupaži mogu naći i lokalne crne sorte. Očekivani arome u zavisnosti od stila vina kreću se od orašastih i karamelizovanih nota do meda, sladića i raznog sušenog voća.

Nivo alkohola u vinu reguliše se dodavanjem destilata, najčešće domaće rakije ili brendija, a posebno je zanimljiva činjenica da osim slatke varijante marsala se javlja i u suvom ili polusuvom stilu vina.

Kako sadrži između 15 i 20 procenata alkohola često se služi u manjim čašama poput rakijskih ili onih za porto.

Od načina na koji se vino radi ono će biti suvo, polusuvo ili slatko, a od dužine odležavanja i sorti koje se koriste zavisiće boja vina i naravno cena.

pexels pegah 12580615
Foto: Pexels

U procesu proizvodnje kada zrno pukne kreće fermentacija, a u zavisnosti koji se stil želi postići vinar prekida fermentaciju dodavanjem destilata. Ukoliko se destilat doda ranije dok fermentacija još nije završena u vinu će biti više zaostalig šećera i ono će biti slađe, a ako se fermentacija odvije do kraja i tada doda destilat vino će biti suvo.  Zahvaljujući fortifikaciji (dodavanju alkohola) Marsala može potrajati i pola godine nakon otvaranja boce čak i u otvorenoj šoljici i tek tada počinje da gubi aromatske osobine.

Stilove marsala vina definiše nivo slasti, boja i dužina odležavanja.

Podela po slasti:
Secco – najsuvlje vino sa manje od 40 gr/l rezidualnog šećera.
Semi Secco– polusuvo sa 50 do 100 gr/l šećera.
Dolce– slatko vino sa više od 100 gr/l šećera.
Boja ovog vina je za ljubitelje i kupce posebno bitno odličje pa se tako razlikuju:
Amber – bela marsala gde su primarne arome suvog voća i orašastih plodova.
Ruby – kupaže marsale nastale od crnih sorti grožđa kao što su pinjatelo, perikone ili nerelo maskaleze. U ovom vinu izrazito voćne note lepo kontriraju nešto primetnijim taninima iz crnog grožđa.
Oro– vino divne zlatne boje nudi bogate arome vanile, lešnika i sladića.

Podela marsale po dužini odležavanja je sledeća:
Fine – vino je odležalo godinu dana.
Superiore – vino odležalo ne manje od dve godine i ne više od tri.
Superiore Riserva– od 4 do 6 godina odležavanja.
Solerasili Vergine – od 5 do7 godina odležavanja.
Stravecchio- najmanje 10 godina odležavanja i to bez dodatog šećera.

Suva marsala se pije na 13 do 15 stepeni Celzijusa, a slatka na nešto višoj temperaturi kao za crvena vina. Za slatko marsala vino idealna je mala porto čaša ili ona rakijska, dok se suvlje varijante piju iz klasične čaše za belo vino. Kod uparivanja sa hranom suva i polusuva idu odlično sa voćem ili poslasticama od testa i sirom sa plavim plesnima, dok je Dolce varijanta desertno vino koje sjajno prati čokoladne poslastice, tiramisu i torte.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi