Organski podrum u srcu Beograda

Organski podrum u srcu Beograda

Početkom oktobra vinoteka Organski podrum preselila se sa Dorćola u srce Beograda, svega par stotina metara ispod Skupštine u Palmotićevu 27.

Ovu nesvakidašnju vinoteku u kojoj mogu da se probaju isključivo organska vina otvorio je krajem jula 2020. godine na Dorćolu Rafael Dajan, Francuz u Beogradu. Bio je to poprilično riskantan potez u zemlji gde litarska boca vina nosi gotovo sav „kajmak“ vinske trgovine, ali se za divno čudo pokazao kao uspešan eksperiment koji je godinu dana kasnije prerastao početne gabarite. Sve više oranž i drugih organskih vina na policama, sve veće interesovanje srpskih vinara ali i vinoljubaca za neke nove mirise, ukuse, arome ohrabrilo je Rafaela da uđe u veći prostor gde će u enterijer uneti dosta francuskog vinskog šarma, ali i broje novine, ne samo na vinskim policama već u kompletno izgrađenoj atmosferi.

organski podrum (2)

Jedna od tih novina su i nastupi džez, soul i bluz muzičara petkom uveče, a za koje je ulaz besplatan!

- Muzika je nešto u čemu nismo mogli da uživamo u prvobitnom prostoru na Dorćolu, pa smo to ovde napravili - objašnjava Rafael. - Preko zime, dok ne proradi bašta, biće to uglavnom mekši zvuci, dok ćemo na proleće scenu izneti napolje i biti daleko slobodniji i za neku drugu vrstu muzike.

Naravno, Organski podrum i na novoj adresi nastavlja s redovnim vinskim tematskim večerima i promocijama srpskih organskih vina. Prva u novom prostoru bila je posvećena vinariji Oskara Maurera, jednog od sedam vinara koji od starta čine inače veoma probirljiv izbor vina u ovoj vinoteci, a gde od srpskih vina mogu još da se probaju ona iz vinarija Sagmeister, Baša, Aleksandar Todorović, Kostić, Vujić i Moric.

organski podrum (32)

Što se sledećih degustacija tiče, za 3. decembar zakazana je vertikala prokupca Kostić, do kraja godine predstaviće se i sve popularnija fruškogosrka vinarija Baša, a u januaru 2022. očekuje nas premijera organskog podruma Moric kraj Subotice koji će se predstaviti sa svih šest etiketa koje trenutno imaju u ponudi.

Uz ovaj „organski tim“ Srbije, Rafael postepeno povećava i ponudu organskih vina drugih zemalja. Nedavno je krenuo s uvozom vina poznate istarske vinarije Clai, ali i nekoliko francuskih etiketa, što sve govori da organska vinska priča u Srbiji raste.

organski podrum (21)

- Stalno pokušavamo da nađemo nova, zanimljiva organska vina, što ne znači da će francuska vina koja trenutno imamo u ponudi ostati za stalno na policama. Moj princip je i dalje da ću držati i nuditi isključivo vina koja mi se sviđaju!

Baš kao i u slučaju vina, Organski podrum nudi i organsko pivo, takođe iz Srbije, ali i organski kafu koja uz probrane francuske kolače i kroasane mirisom mami prolaznike svakog jutra odmah po otvaranju. Ipak, Rafael preferira da se lokal posle 17 časova vrati osnovnoj funkciji vinoteke u kojoj se može kupiti ili popiti neko unikatno vino uz bogati poslužavnik mesa i sira. Ili uz ribu u suši varijanti što je još jedan novitet!

organski podrum (30) 

- Kada sam prošle godine pokrenuo Organski podrum bilo je to u neku ruku ispitivanje da li su u Beogradu ljudi spremni da prihvate ovakva vina ili ne. Godinu dana kasnije nedvosmisleno se pokazalo da jesu i da smo prerasli prvobitni prostor. Sve u svemu, odluka da se preslimo ne samo da je bila neminovna, već i pun pogodak, gostiju je znatno više, komotnije se osećaju, a ja končano mogu da radim sve ono što sam zamislio - kaže na kraju Rafael.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh