Najavljen spektakularni Grand Tasting 2024

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najavljen spektakularni Grand Tasting 2024

Jedna od najprestižnijih vinskih manifestacija u regionu, Grand Tasting okupiće 24. februara 2024. godine u beogradskom hotelu Metropol Palace najbolje vinarije regiona gde će lično vinari predstaviti publici najbolja vina iz svojih podruma!

Ovaj ekskluzivni godišnji skup 50 odabranih vinarija jedinstvena je prilika da se na jednom mestu probaju najbolja vina s prostora bivše Jugoslavije, od Slovenije do Severne Makedonije, te da od vinara čujete sve šta vas interesuje o njima.

Grand Tasting 2019 21

Iako organizatori još ne izlaze s konačnim spiskom koje su to vinarije odabrane za četvrto izdanje Grand Tastinga, nekoliko imena smo ipak doznali. Iz Slovenije bi trebalo da stignu velikani Goriških Brda Marijan Simčič, Ščurek, Movia, Jakončič, Edi Simčič, Bjana i Sirk, nepredvidivi Kabaj, zatim ekskluzivna vina De Baguer, sa severa iz Štajerske Sanctum i Gjerkeš, a tu je i vinarija Istenič sa svetski priznatim penušavim vinima.

Uz veći broj istarskih vinarija, među kojima su Coronica, De Grassi, Benvenuti i Meneghetti, tu je i pravi mali dragulj u proizvodnji organskih vina i maslinovog ulja Ipša. U Beograd dolaze i velikani hrvatske vinske scene Vlado Krauthaker i Ivo Enjingi sa svojim najboljim vinima, zatim jedna od najekskluzivnijih vinarija u regionu Saints Hills čija vina potpisuje čuveni Mišel Rolan (Michel Rolland), te kao prava svetska poslastica vinarija Bodern koja važi za jednu od najuglednijih u svetu u proizvodnji desertnih vina iz kasnih, ledenih i probranih berbi!

Grand Tasting 2023 135

Posebnu pažnju izaziva dolazak trojice najuglednijih vinara s Korčule – Luke Krajančića iz vinarije Krajančić, Franeta Miline iz vinarije Bire i Ivana Batistića iz vinarije Zure, a očekuje se da njih trojica održe i radionicu o vinima od popularnih sorti pošip i grk.

Kada smo kod radionica na Grand Tastingu, Moreno Koronika iz vinarije Coronica bi trebalo da predstavi vertikalu svog čuvenog vina Gran Teran, Radovan Vukoje iz hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 sprema radionicu na temu žilavke, najavljen je i masterclass Decanterovog sudije Darela Džozefa (Darrel Joseph) koji će govoriti o najboljim vinima regiona, a Ivan Tolj iz vinarije Saints Hills održaće pokaznu vežbu na temu plavca malog gde će moći da se proba i njegovo najekskluzivnije vino E.T. Dingač 2019 koje je ove godine dobilo fantatstičnih 99 poena od jednog od najrelevantnijih vinskih magazina u svetu Wine Enthusiast i tako postalo najbolje ocenjeno hrvatsko vino u istoriji!

Grand Tasting 2019 21

Prvi put na Grand Tasting dolazi vinarija Grgić s Pelješca, vlasništvo legendarnog Miljenka Majka Grgića, koji je ove godine proslavio 100. rođendan, a čije je vino Chardonnay 1973 Chateau Montelena napravilo svetsku senzaciju pobedivši na ocenjivanju u Parizu 1976. godine sve najpoznatije francuske proizvođače vina i praktično otvorilo put američkim vinima na svetsko tržište.

Ovako elitno vinsko društvo ne bi bilo potpuno bez makedonskih vinarija Tikveš i Chateau Kamnik, redovnih učesnika Grand Tastinga od osnivanja, baš kao i Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja, a sve tri najavljuju prava iznenađenje za beogradsku publiku.

Grand Tasting 2023 788

Potvrđen je i dolazak hercegovačkih vinarija Škegro, Nuić i Podrumi manastira Tvrdoš, a iz Bosne nakon uspešnog debija prošle godine ponovo stiže vinarija Jungić.

U selekciji  srpskih vinarija nalaze se Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Temet, Vino Budimir, Milijan Jelić, Matalj, Cilić, Deurić, Erdevik, svi dobro poznati publici Grand Tastinga od ranijih godina, dok su nova imena na listi pozvanih Chichateau i Lakićević, mada nezvanično saznajemo da se vode pregovori sa još dve manje srpske vinarije koje su ove godine skrenule pažnju vinske javnosti.

GT24

Dok čekamo konačan spisak 50 odabranih za Grand Tasting 2024, te koja će vinarija iz sveta biti specijalni gost ove ugledne manifestacije (prošle godine je to bila DAOU Vineyards iz Kalifornije, nedavno prodata za fantastičnih milijardu dolara!), organizator je pustio ove nedelje preko online servisa Tickets.rs u pretprodaju 100 ulaznica po specijalnoj ceni od 2.500 rsd. Inače, na dan održavanja manifestacije cena karte biće na ulazu 3.500 rsd.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi